- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.09.2015, 17:56)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 70 de boli grave au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice
Peste 70 de boli grave au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice, dar intervenţia poate fi făcută doar de la donatori compatibili, peste 75 la sută dintre ei fiind voluntari neînrudiţi, restul din familie, a declarat Aurora Dragomirişteanu, director general RNDVCSH.
Urmărește
195 afișări
Peste 70 de boli grave au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)
"Cererea la nivel internaţional de donatori de celule stem hematopoietice neînrudiţi a crescut de trei ori în ultimul deceniu. La nivel mondial sunt 26.056.502 de donatori de celule stem hematopoietice, fiind realizate până acum 1.145.000 de transplanturi. Sunt 53 de ţări cu registre şi 75 de registre sincronizate. Copiii şi adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar au şansa de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii, cu ajutorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. În prezent, în registrul român sunt înscrişi 25.637 de donatori voluntari, 6.821 dintre ei în 2015", a declarat Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH), luni, în cadrul unei conferinţe de presă care a marcat Ziua Mondială a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Conform medicului, în România au fost făcute peste 1.000 de transplanturi de celule stem hematopoietice, dintre care 70 au fost realizate cu celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi. De asemenea, şase cetăţeni români au donat celule stem hematopoietice pentru bolnavi din alte ţări.
"Peste 70 de boli grave au ca indicaţie terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice, dar intervenţia poate fi făcută doar de la donatori compatibili, peste 75 la sută dintre ei fiind voluntari neînrudiţi, restul din familie. În România au fost realizate peste 70 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, ţara de origine a donatorilor neînrudiţi fiind Germania (47), Polonia (9), România (4), Italia, Marea Britanie, Cipru (câte 3), Franţa, Spania (câte 2) şi Israel şi Belgia (câte unul). De asemenea, 48 de pacienţi sunt în aşteptarea unui transplant de la donator neînrudit de celule stem hematopoietice; 20 de pacienţi în aşteptarea unui donator compatibil", a mai spus Aurora Dragomirişteanu
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-a sărbătorit, pentru prima dată în lume, în a treia sâmbătă a lunii septembrie a acestui an, tema evenimentului fiind "25 de milioane de donatori". RNDVSCSH s-a alăturat iniţiativei internaţionale, organizând mai multe evenimente. Astfel, în perioada 19-27 septembrie, în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară va avea loc campania "Donează o şansă la viaţă" care promovează donarea de celule stem hematopoietice şi se adresează, în special, persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
Bucureştenii vor primi materiale legate de donarea de celule stem hematopoietice, în cadrul unei caravane. De asemenea, centrul mobil de recoltare şi corturi publicitare vor fi amplasate în zona Universităţii Bucureşti (Facultatea de Arhitectură), în perioada 19-23 septembrie, respectiv în Parcul Herăstrău (Pavilionul H), în perioada 24-27 septembrie. Toţi trecătorii vor fi îndemnaţi să participe la un concurs cu premii, organizat de RNDVCSH, fiind invitaţi să mulţumească donatorilor care dau viaţă mai departe. Mesajele vor fi publicate într-un buletin pe pagina web www.registru-celule-stem.ro, iar cele selectate de juriu ca fiind cele mai frumoase vor fi premiate.
"Donatorii înseamnă viaţă pentru cei aflaţi în suferinţă şi de aceea vrem să mulţumim donatorilor înscrişi până în prezent în Registrele din întreaga lume. Fiecare dintre aceştia poate fi perechea salvatoare pentru cineva bolnav din România sau din orice altă parte a lumii. Vrem să arătăm cât de important este un donator, de oriunde din lumea întreagă, pentru cineva bolnav aflat în altă parte a lumii. În acelaşi timp, vrem să încurajăm cât mai mulţi românii să se alăture registrului. Înscrierea este un gest simplu, dar poate salva o viaţă", a precizat secretarul de stat Dorel Săndesc, prezent la conferinţa de presă.
Ministerul Sănătăţii a majorat , în 2015, bugetul pentru desfăşurarea activităţii RNDVCSH cu aproximativ trei milioane de lei, de la 14.214.000 lei la 17.106.000 de lei.
Citeşte şi: Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat internaţional
Citeşte şi: Spitalul Universitar Bucureşti, al cincilea Centru de transplant de celule stem din România
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat internaţional
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate