Peste 70 de jandarmi, în zona unde Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist

Peste 70 de jandarmi au fost mobilizaţi, marţi, în zona localităţii vasluiene Siliştea, unde zeci de localnici, inclusiv preoţi, protestează de două zile, după ce reprezentanţi ai companiei Chevron şi-au făcut apariţia în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de jandarmi, în zona unde Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist

Peste 70 de jandarmi, în zona unde Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de localnici protestează în apropierea suprafeţei de teren deţinută de compania Chevron unde urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În aceste condiţii, autorităţile au decis mobilizarea în zonă a peste 70 de jandarmi, inclusiv de la Grupul de Intervenţie Rapidă, care să supravegheze desfăşurarea manifestaţiilor.

"Până acum, nu au fost incidente astfel încât nu s-a impus intervenţia Jandarmeriei. Sunt proteste paşnice şi sperăm ca manifestaţiile să se desfăşoare în continuare în limitele legii", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX inspectorul-şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui, Paul Smântănă.

Protestatarii de la Siliştea au montat şi un cort improvizat în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, sub care au dormit pe timpul nopţii o parte dintre manifestanţi.

"Am stat aici toată noaptea şi nu avem de gând să renunţăm. Nu-i vom lăsa pe cei de la Chevron să intre cu utilajele pe teren, chiar dacă va fi nevoie să treacă şi peste noi. Să plece de unde au venit", a afirmat Dănuţ Romelcea, unul dintre protestatari.

În cea de-a doua zi a protestelor, la manifestaţii au fost prezenţi şi patru preoţi de la bisericile din comuna Pungeşti, toţi îmbrăcaţi în straiele bisericeşti. "Sunt credincioşii noştri şi trebuie să stăm lângă ei", a spus unul dintre preoţi, care a refuzat să-i fie făcut public numele.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras încă din prima zi specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Printr-un comunicat transmis corespondentului MEDIAFAX, reprezentanţii Chevron Romania Exploration and Production spun că sunt "la curent cu protestele care au loc în Siliştea".

"Chevron îşi reiterează angajamentul de a pune bazele unei relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţi despre proiectele sale", se arată în comunicatul citat.

Aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat, pe toată durata zilei de luni, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Drumul judeţean ce tranzitează comuna Pungeşti a fost blocat, parţial, pe parcursul zilei de luni, de aproximativ 150 de persoane care au protestat faţă de intenţia companiei Chevron de a începe lucrările de amplasare a primei sonde de prospecţiuni în apropierea localităţii Siliştea.

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa va fi transportată cu cisternele şi depozitată în rezervoare ce vor fi amplasate în incinta platformei betonate.

"Pe suprafaţa aferentă instalaţiei de foraj va fi montată o geomembrană care va asigura impermeabilitatea solului", susţin în documente reprezentanţii firmei Chevron.

Forajul de la Siliştea se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM şi Regal Petroleum PLC, aprobat prin hotărârea de guvern HG 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism în judeţul Vaslui pentru explorarea solului în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist, două obţinute la sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an împreună cu cel de la Siliştea şi unul în urmă cu două luni. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici