Peste 700 de angajaţi ai SRTv cer Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR

Peste 700 de angajaţi ai Societăţii Române de Televiziune (SRTv) solicită Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR, să analizeze performanţele actualei structuri de conducere a Televiziunii Române şi să îi înlocuiască pe managerii care nu şi-au dovedit competenţa.

Urmărește
600 afișări
Imaginea articolului Peste 700 de angajaţi ai SRTv cer Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR

Peste 700 de angajaţi ai SRTv cer Parlamentului să ia urgent măsuri pentru salvarea TVR (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Aceşti angajaţi ai SRTv au transmis, luni, o scrisoare către cele două Camere ale Parlamentului, în care le solicită senatorilor şi deputaţilor să analizeze de urgenţă situaţia Televiziunii Române.

Scrisoarea este semnată de Dragoş Bocanaciu, preşedintele Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TV din TVR (SPUSTV), sindicatul reprezentativ din SRTv. Documentul are ataşate tabele cu semnăturile a peste 700 de salariaţi ai Televiziunii Române, între care se numără atât membri de sindicat, cât şi angajaţi care nu sunt membri ai sindicatului.

În această scrisoare, care a fost obţinută şi de agenţia MEDIAFAX, angajaţii Televiziunii Române solicită senatorilor şi deputaţilor să ia de urgenţă măsuri care să salveze această instituţie strategică a statului român.

"De 10 ani, Televiziunea Română este pe un drum descendent din punct de vedere al situaţiei financiare, cauzată atât de un sistem legislativ depăşit, cât şi de valuri de conduceri defectuoase şi incompetente. Televiziunea Română este în prezent în colaps financiar şi cu conturile blocate, în pericol să nu îşi mai poată îndeplini misiunea publică conferită prin Constituţie şi prin Legea nr. 41/1994", se spune în scrisoare.

Aceşti angajaţi ai TVR le mai cer parlamentarilor să dispună controale ale organelor statului la Televiziunea Română, care să stabilească vinovaţii de situaţia SRTv.

"Vă solicităm să dispuneţi în cât mai scurt timp posibil efectuarea de controale de către toate instituţiile statului, abilitate în acest sens, care să stabilească şi să identifice cauzele acestei stări de fapt, persoanele vinovate care au produs pagube Televiziunii Române şi tragerea la răspundere a reponsabililor pentru dezastrul din SRTV", se mai spune în scrisoare.

În plus, parlamentarilor li se solicită să analizeze performanţele conducerii actuale a TVR.

"Vă solicităm, de asemenea, să analizaţi performanţele actualei structuri de conducere a Televiziunii Române şi să demaraţi procedurile care se impun pentru înlocuirea managerilor care nu şi-au dovedit competenţa în poziţiile pe care le ocupă", se spune în acelaşi document.

Totodată, aceşti angajaţi ai TVR solicită celor două Birouri Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care să analizeze în regim de urgenţă Raportul de Activitate al SRTV pe anul 2014.

Pe de altă parte, pe 21 iulie, aproximativ o sută de angajaţi ai Televiziunii Române s-au adunat în curtea instituţiei, fiind îngrijoraţi de situaţia în care se află TVR, căreia, pe 20 iulie, i-au fost blocate conturile de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), având în vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, au declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, surse din televiziunea publică.

De asemenea, angajaţii Televiziunii Române sunt nemulţumiţi că negocierile purtate cu administraţia Televiziunii Române pentru semnarea unui nou contract colectiv de muncă au eşuat. Negocierile au fost purtate în contextul în care, pe 1 iulie, a expirat vechiul contract colectiv de muncă în TVR.

De cealaltă parte, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat, pe 22 iulie, pentru MEDIAFAX, că Guvernul este vinovat de situaţia televiziunii, iar blocarea conturilor instituţiei de către ANAF este, de fapt, "o revanşă" pe care şi-a luat-o Victor Ponta, adăugând că nu se pune problema să demisioneze de la conducerea TVR.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase. În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

O eventuală respingere a raportului de activitate a TVR pe anul 2014 este echivalentă cu demiterea Consiliului de Activitate al SRTv, în frunte cu Stelian Tănase.

Primul pas în acest sens a fost făcut în luna mai, când Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat un aviz negativ contului de execuţie bugetară al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014.

Ulterior, raportul ar fi trebuit să fie dezbătut în Comisiile pentru cultură ale Parlamentului, însă acest lucru nu s-a întâmplat din lipsa cvorumului, parlamentarii PNL, UDMR şi cei ai minorităţilor neprezentându-se la discuţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici