- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Majoritatea românilor renunţă la îngrijirile medicale din cauza lipsei banilor. România, pe ultimul loc în Europa în ce priveşte PIB alocat Sănătăţii
Peste 73% dintre români au renunţat în 2010 să meargă la medic din cauza costurilor pe care le implică o astfel de vizită, potrivit unui studiu lansat, marţi, de ARPIM, cu ocazia Zilei europene a pacientului.
Peste 73% dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decât atunci când starea lor de sănătate se agravează", a declarat directorul executiv adjunct al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Cristian Luţan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Unde mergi azi? Într-o călătorie de 75h cu trenul de lux Ghan: 3.000 km de peisaje incredibile prin Australia
-
Cum se va încheia războiul Rusiei în Ucraina?
-
Naţionala României începe preliminariile Campionatului Mondial din 2026 pe teren propriu. Cum arată programul tricolorilor
-
Secretarul de Stat al SUA a efectuat o vizită neanunţată în Irak pentru a discuta despre tranziţia politică din Siria
Potrivit studiului, femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarând că nu au consultat un medic specialist din motive financiare.
De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie, a precizat ARPIM.
La polul opus, cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 şi 49 de ani. Aproape trei sferturi dintre respondenţi (70,2%) au declarat că nu au vizitat medicul atunci când au avut nevoie, din raţiuni economice.
"Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decât celelalte", a mai spus Cristian Luţan.
Situaţia este îngrijorătoare, cu atât mai mult cu cât are la bază principala problemă a sistemului sanitar - subfinanţarea.
La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, alocând 600 de euro, în timp ce media europeană este de 1.800 de euro.
România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat Sănătăţii - 3,6%, de două ori mai mic decât media europeană şi de trei ori mai mic decât Franţa, care se află în fruntea clasamentului, alocând peste 9% din PIB, precum şi sub media ţărilor africane, a precizat sursa citată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO