Petiţie lansată pentru oprirea abuzurilor funcţionarilor publici

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) reclamă ineficienţa statului în a proteja cetăţenii în faţa abuzurilor funcţionarilor publici şi cere o reformă a acestui sistem.

Urmărește
1477 afișări
Imaginea articolului Petiţie lansată pentru oprirea abuzurilor funcţionarilor publici

Petiţie lansată pentru oprirea abuzurilor funcţionarilor publici

Potrivit datelor oficiale primite de FACIAS, în condiţiile în care românii reclamă un număr semnificativ al abuzurilor funcţionarilor publici, numărul plângerilor împotriva acestora şi al sancţiunilor efective este mult mai mic. 

„Conform datelor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), în perioada 2018-2022, deci, în cinci ani au fost înregistrate numai 4925 de plângeri formulate împotriva tuturor funcţionarilor publici de carieră din România. 

Datele statistice şi plângerile primite de către FACIAS indică un număr foarte mare de abuzuri ale funcţionarilor publici împotriva cetăţenilor, în contradicţie cu datele oficiale ale ANFP, potrivit căror la nivel naţional sunt înregistrate mai puţin de 1000 de plângeri pe an în întreaga ţară”, notează FACIAS.

FACIAS a realizat un sondaj propriu, care arată că marea majoritate a românilor consideră că au fost, cel puţin o dată, victime ale abuzurilor din partea funcţionarilor publici.

„Conform unui chestionar realizat de către FACIAS, 94% dintre cetăţeni declară că au fost abuzaţi de o instituţie a statului. Unii foarte rar (1-3 abuzuri) – 31.9 %, unii rar (4-6 abuzuri) – 24.7 %, destul de des (7-10 abuzuri) – 22.3 %, iar 15.1% din respondenţi au declarat că au fost abuzaţi foarte des de către instituţiile statului, de peste 11 ori fiecare.

Potrivit datelor ANFP, distribuţia plângerilor arată că cea mai mare parte a acestora se îndreaptă împotriva funcţionarilor publici de nivel mediu şi a conducătorilor de compartiment.

Numărul relativ mic de plângeri înregistrate oficial împotriva funcţionarilor publici evidenţiază lipsa de încredere a cetăţenilor în actualul sistem şi denotă nevoia urgentă de reforme în cadrul sistemului de sancţionare şi de gestionare a funcţionarilor publici.

Datele FACIAS, obţinute de la 55 de instituţii publice centrale şi locale, arată că mai puţin de 13,5% din totalul plângerilor cetăţenilor s-au soldat cu sancţiuni, majoritatea fiind simple mustrări scrise”, spune FACIAS, într-un comunicat de presă.

Este nevoie de un sistem cu totul nou şi cu adevărat eficient, spune FACIAS, care cere să se investigheze cu imparţialitate plângerile cetăţenilor. În acest sens, FACIAS a lansat o campanie şi o petiţie online.

FACIAS invită toţi cetăţenii să semneze o petiţie şi să spună  STOP abuzurilor funcţionarilor din România!
https://www.petitieonline.com/sustine_petitia_pentru_tragerea_la_rspundere_a_functionarilor_publici_abuzivi”, mai spune FACIAS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici