- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.01.2015, 18:20)
- Otilia Ciocan
Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI
Petre Roman nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI pe numele său, solicitarea parlamentarului de reexaminare a deciziei de anulare a cererii sale de chemare în judecată a Agenţiei Naţionale de Integritate fiind respinsă definitiv de Tribunalul Bucureşti.
Urmărește
1267 afișări
Petre Roman (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
În urma deciziei de marţi a Tribunalului Capitalei, se va menţine raportul ANI, prin care s-a constatat că parlamentarul se află în incompatibilitate.
Petre Roman a contestat raportul la Tribunalul Bucureşti, în 1 aprilie 2014, instanţa care i-a respins contestaţia, în 9 septembrie 2014. Între motivele de anulare a cerererii de chemare în judecată formulată de Roman la adresa ANI se numără şi faptul că nu a depus la dosar o dovadă prin care să demonstreze că a achitat taxa de timbru.
"A fost vorba despre o simplă eroare, un incident procedural. Din greşeală, instanţa nu a luat în considerare faptul că domnul Roman nu a achitat taxa de timbru, întrucât nu ajunsese la dosarul instanţei. (...) La momentul la care a fost introdusă acţiunea, domnul Roman nu a fost asistat de către avocat. Era normal să nu cunoască procedura", a spus avocata parlamentarului, Cristina Grecu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Elon Musk, apariţie surpriză la un miting al AfD: „Să depăşim vinovăţia trecutului”
-
Raluca Turcan, fostul ministru al Culturii: Nu ministerul decide conţinutul colecţiilor
Pe de altă parte, instanţa competentă să anuleze raportul ANI este Curtea de Apel Bucureşti, iar la această instanţă Petre Roman ar fi trebuit să conteste raportul în cel mult 15 zile de la primire, ceea ce nu s-a întâmplat.
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a cerut Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a lui Petre Roman, după ce raportul privind incompatibilitatea acestuia a rămas definitiv, Curtea de Apel Bucureşti anunţând că nu a fost făcută nicio contestaţie în acest caz.
"În vederea aplicării sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie şi a interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate, emis la data de 12 martie 2014", potrivit unui comunicat emis de ANI.
Conform art. 22, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 176/2010, republicată, "persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ", iar "dacă raportul de evaluare […] nu a fost contestat în termenul prevăzut la alin. (1) la instanţa de contencios administrativ, Agenţia sesizează, în termen de 6 luni, organele competente pentru declanşarea procedurii disciplinare". Având în vedere prevederile Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, instanţa competentă în acest caz este Curtea de Apel Bucureşti, actele procedurale efectuate în faţa altor instanţe de judecată fiind nule de drept, se arată în comunicatul ANI.
Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate […] constituie temei pentru eliberarea din funcţie".
Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă, sau a încetării de drept a mandatului.
"Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când raportul de evaluare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune", potrivit art. 29, alin. 3 din Legea nr. 176/2010, republicată, mai menţionează ANI.
În martie 2014, ANI a constatat că 22 de deputaţi şi zece senatori, printre care Petre Roman şi Sorin Ilieșiu, au fost în incompatibilitate pentru că au deţinut şi alte funcţii.
Potrivit ANI, Petre Roman se afla în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată - Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe