PF Daniel a primit de la ierarhii Sfântului Sinod un chivot înfăţişând Catedrala Mântuirii Neamului

PF Daniel a primit în dar de la ierarhii Sfântului Sinod, la şapte ani de patriarhat, un chivot special înfăţişând Catedrala Mântuirii Neamului, lucrat în atelierele Patriarhiei şi ale Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, o mitră, o icoană cu Maica Domnului şi flori.

Urmărește
458 afișări
Imaginea articolului PF Daniel a primit de la ierarhii Sfântului Sinod un chivot înfăţişând Catedrala Mântuirii Neamului

PF Daniel a primit de la ierarhii Sfântului Sinod un chivot înfăţişând Catedrala Mântuirii Neamului (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Catedrala patriarhală a găzduit, marţi, mai multe evenimente prilejuite de sărbătorirea a şapte ani de la întronizarea lui PF Daniel ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Unul dintre momente a fost citirea de către Preasfinţitul Sofronie, episcopul Oradiei, a unui mesaj din partea Sfântului Sinod, dedicat patriarhului şi celor "şapte ani de slujire exemplară şi dăruire deplină" la conducerea BOR. Cu acest prilej, PF Daniel a primit mai multe daruri.

"Îmbinând zelul misionar cu cele mai noi tehnologii, adaptându-se neîntârziat la viteza ultimelor cuceriri, verificate prin prisma dreptarului imuabil, Preafericirea Sa a reuşit să aducă echilibrul atât de necesar între adevărul nestrămutat al credinţei şi generoasa respiraţie a celor mai avansate descoperiri ale minţii omeneşti, aşezând într-un dialog inteligent teologia şi ştiinţa, tezaurul gândirii patristice şi eficienţa împlinirilor practice, universul creştin atât de bogat şi orizontul aşteptărilor omului faptelor. În aceste clipe de aleasă bucurie duhovnicească şi vie emoţie, Preafericite Părinte Patriarh Daniel al României, vă rugăm să primiţi, ca simbol al recunoştinţei noastre, din partea ierarhilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, un chivot special, lucrat în Atelierele Sfintei Patriarhii, Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, Preafericirea Voastră, chivotul Catedralei Mântuirii Neamului, o mitră, o icoană înfăţişând-o pe Maica Domnului", s-a arătat în mesajul Sfântului Sinod.

În cuvântul său, PF Daniel a vorbit şi despre necesitatea de a construi o catedrală mai mare, încăpătoare atât pentru cler, cât şi pentru credincioşi. "Este o lucrare foarte costisitoare şi foarte atrăgătoare. Este o lucrare pentru neamul nostru. (...) Nu luăm nimic material cu noi când plecăm din lumea aceasta, ci doar lumina rugăciunii, a faptelor bune şi a milosteniei. Dorim tuturor lumină în suflet, să ne gândim la ce am făcut, dar şi mai mult la ceea ce avem de făcut, pentru că mai sunt multe de făcut. Ne gândim mai ales la satele româneşti, la familiile sărace şi la tinerii noştri, cărora trebuie să le transmitem lumină", a mai spus PF Daniel.

La şapte ani de la întronizare, patriarhul a primit mesaje de felicitare şi din partea preşedintelui României şi a premierului.

PF Daniel, cel de-al şaselea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, s-a născut la 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academică şi a celor 22 de arhierie, Patriarhul românilor ortodocşi a deţinut numeroase funcţii şi a fost onorat cu multe distincţii şi titluri, printre care cel de Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară şi străinătate. De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel este cetăţean de onoare al mai multor oraşe din ţară.

PF Daniel este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române din 30 septembrie 2007, când a fost întronizat după decesul PF Teoctist.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici