PF Daniel: Problemele din raportul Curţii de Conturi, remediate din martie. Legislaţia este ambiguă

Patriarhul Daniel spune că raportul Curţii de Conturi, care semnalează şi probleme legate de salarizarea personalului clerical, este din februarie şi prezentat în decembrie, dar fără să se menţioneze că problemele au fost deja remediate, precizând că uneori legislaţia este ambiguă.

Urmărește
496 afișări
Imaginea articolului PF Daniel: Problemele din raportul Curţii de Conturi, remediate din martie. Legislaţia este ambiguă

PF Daniel: Problemele din raportul Curţii de Conturi, remediate din martie. Legislaţia este ambiguă (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

PF Daniel a fost întrebat sâmbătă, după sfinţirea capelei de la Penitenciarul Jilava, despre raportul Curţii de Conturi (CC) în care sunt prezentate şi unele abateri privind salarizarea personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, el spunând că raportul este din 27 februarie, iar o lună mai târziu erau deja remediate toate problemele semnalate, însă în documentul publicat vineri nu s-au prezentat şi măsurile luate deja pentru a corecta unele înţelegeri greşite în destinaţia banilor.

Patriarhul a precizat că astfel de probleme apar şi pentru că uneori legislaţia este ambiguă şi nu se ştie cu precizie dacă banii alocaţi pot fi folosiţi cu o singură destinaţie sau şi pentru altele similare.

"A fost publicat în 27 februarie, cei cu auditul nu au venit la noi, la Patriarhie, pentru că ei verifică banii statului, ci la Secretariatul de Stat pentru Culte. Între timp s-au remediat toate problemele existene şi s-a cerut o mai mare precizie în legislaţie, pentru că legislaţia uneori este ambiguă şi nu ştii exact dacă un ban poate fi folosit cu o singură destinaţie sau cu destinaţie similare. Acestea au fost remediate în luna martie şi s-a dat un răspuns. De aceea, noi am cerut Secretariatului de Stat pentru Culte să clarifice problema. Acum vorbim în decembrie despre ce s-a făcut în februarie, fără să amintim rectificările, adică măsurile care s-au luat deja pentru a corecta unele înţelegeri greşite în destinaţia banilor", a mai spus PF Daniel.

Curtea de Conturi semnalează, în raportul publicat vineri, că la Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) au fost găsite nereguli privind sprijinul financiar acordat pentru salarizarea personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică. Astfel, au fost constatate neconcordanţe între datele şi informaţiile conţinute în listele de plată lunare (stat de plată), documente transmise SSC de către unităţile de cult beneficiare, în vederea justificării utilizării fondurilor.

Potrivit raportului, la unele unităţi de cult au fost încadrate în funcţiile de conducere clericale persoane care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate specifice acestei categorii, ca de exemplu: şef serviciu personal, inspector eparhial restaurări, director economic (exemplu: Patriarhia Română - Administraţia Patriarhală, Mitropolia Banatului - Episcopia Caransebeşului, Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba-Iulia etc.). Persoanele angajate în astfel de funcţii au desfăşurat activităţi conexe actului cultic, făcând parte dintr-o categorie distinctă, definită expres de lege ca fiind personal neclerical, care beneficiază de sprijin financiar acordat din alte surse de finanţare, cum ar fi, de exemplu, bugetul local.

Alte nereguli au vizat faptul că unele persoane au fost remunerate pentru unele funcţii, în condiţiile în care în statul de funcţii şi personal aceleaşi persoane erau încadrate ca preot diacon (funcţie clericală) sau preot paroh.

"Cu toate că sumele acordate sub forma sprijinului financiar personalului din conducerea cultelor şi a unităţilor de cult, altul decât cel asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, au avut la bază o contraprestaţie, faptul că nu în toate cazurile au fost îndeplinite crite-riile de eligibilitate specifice funcţiei clericale, constituie o abatere de la prevederile Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Valoarea estimată a acestei abateri până la finalizarea misiunii de audit financiar (27.02.2015) a fost de 3.001 mii lei, din care suma de 2.770 mii lei este aferentă exerciţiului bugetar 2014", potrivit raportului Curţii de Conturi.

În documentul sunt prezentate şi nereguli privind sprijinul financiar acordat din bugetul SSC pentru salarizarea personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de cult cu venituri reduse.

"Valoarea estimată până la data finalizării misiunii de audit a erorilor/abaterilor de la legalitate şi regularitate a fost de 121 mii lei, din care suma de 112 mii lei este aferentă exerciţiului bugetar 2014", se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

De asemenea, documentul consemnează şi faptul că sprijinul financiar acordat pentru indemnizaţiile personalului din conducerea cultelor recunoscute şi a unităţilor centrale de cult, asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică, SSC a acordat sprijin financiar pentru indemnizarea unor persoane asimilate din punct de vedere al salarizării personalului încadrat în funcţii de demnitate publică, care au calitatea de membri ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (patriarh, mitropoliţi, arhiepiscopi, episcopi-eparhii, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii-vicari) şi care îşi desfăşoară activitatea cu preponderenţă în diferite ţări (Germania, Ungaria, Suedia etc.), dar şi în ţară.

"Particularitatea acestei situaţii este generată de faptul că textul de lege menţionat vizează acordarea sprijinului salarial personalului clerical care îşi desfăşoară activitatea în ţară, fără reglementarea situaţiei în care activitatea acestei categorii de personal clerical se desfăşoară într-o dublă locaţie, respectiv atât în ţară, cât şi în străinătate. Contextul prezentat ne situează în faţa unui impediment de ordin legislativ, care poate fi reglementat printr-o normă juridică cu putere de lege, în măsură să clarifice salarizarea acestei categorii de personal clerical. Pentru această situaţie, în timpul misiunii de audit financiar, conducerea SSC a iniţiat demersuri în sensul formulării unei propuneri de amendament pentru modificarea prevederilor OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice", se menţionează în raportul Curţii de Conturi.

În document se mai arată că Patriarhia Română a organizat o serie de evenimente spirituale, culturale şi educaţionale, finanţate cu suma de 300.000 de lei din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte, pentru a comemora 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor, potrivit HG 1167/2013, prin care anul 2014 a fost declarat Anul Brâncoveanu.

"Documentele aferente justificării cheltuielilor generate de aceste evenimente au evidenţiat nereguli, date insuficiente şi/sau irelevante, precum şi neconcordanţe între acestea, informaţii care nu sunt în măsură să certifice exactitatea şi realitatea sumelor facturate de furnizorii de bunuri şi servicii şi achitate de Patriarhia Română", a precizat Curtea de Conturi.

O alte deficienţă constatată în urma auditului la SGC este lipsa unui sistem coerent, clar şi eficient de criterii, care să fie în măsură să reducă riscurile generate de aplicarea unui raţionament neunitar în ceea ce priveşte alocarea fondurilor publice unităţilor de cult solicitante.

"Evaluarea modului de justificare a sprijinului financiar acordat unităţilor de cult a relevat că procedurile interne ale SSC elaborate pentru acest segment de activitate au un caracter incomplet, în sensul în care conţin precizări succinte, fără detalieri ale operaţiunilor concrete de verificare a documentelor prezentate de beneficiari", potrivit documentului citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici