- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa Sfântul Gheorghe din Bucureşti se va numi Piaţa Roma
Piaţa Sfântul Gheorghe se va numi de vineri Piaţa Roma, unde a fost mutată statuia Lupoaicei, evenimentul fiind marcat în prezenţa primarilor Bucureştiului şi Romei, Sorin Oprescu şi Giovanni Alemanno.
Piaţa Sfântul Gheorghe din Bucureşti se va numi Piaţa Roma (Imagine: Răzvan Chiriţă/mediafax Foto)
La ceremonia de inaugurare a monumentului Lupoaicei, reamplasat în Piaţa Sfântul Gheorghe, a participat, alături de Sorin Oprescu şi Giovanni Alemanno, ambasadorului italian la Bucureşti, Mario Cospito.
Primarul Romei a declarat că România şi Italia sunt un patrimoniu pe care trebuie să îl promovăm pentru viitor.
Alemanno a arătat că statuia Lupoaicei este un simbol comun al originilor statelor român şi italian. El a adăugat că atunci când UE "a unit statele şi popoarele noastre, această întâlnire a fost una venită după o separare îndelungată".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Edilul Romei a mai spus că în momentul în care popoarele europene încep să sape la originea identităţilor lor, descoperă importante rădăcini comune.
Giovanni Alemanno a mai spus că este onorat de invitaţia făcută de primarul Sorin Oprescu şi de faptul că a fost prezent la ceremonia de inaugurare a monumentului Lupa Capitolina.
Primarul Bucureştiului, Sorin Oprescu, a declarat că îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de conlucrare cu edilul Romei, pentru o mai bună înţelegere şi susţinere către importanta comunitate românească din capitala Italiei.
Oprescu a mulţumit "activei şi harnicei" comunităţi italiene din Bucureşti, pentru "lucrurile bune şi frumoase pe care le-a dovedit".
"Mulţumim încă o dată municipalităţii Romei pentru frumosul dar primit în urmă cu mai bine de 100 de ani şi dorim ca solemnitatea de astăzi să ne readucă în memorie lucrurile frumoase ce ne unesc", a spus Oprescu.
Primarul Capitalei a povestit oficialilor şi bucureştenilor prezenţi la ceremonie istoria îndelungată a statuii Lupoaicei, referindu-se la legenda gemenilor Romulus şi Remus, "concepuţi în urma unei legături dintre zeul Marte şi o vestală virgină, Rhea Silvia".
Oprescu a mai spus că cei doi prunci urmau să fie ucişi la ordinul unchiului lor Amulius, care, împreună cu bunicul lor, Numitor, a moştenit tronul din regatul Alba Longa. El a adăugat că slujitorul care trebuia să îi ucidă pe copii a încălcat din milă ordinul primit şi i-a lăsat pe aceştia să plutască într-un coş pe râul Tibru, ei fiind salvaţi şi alăptaţi de o lupoaică, simbol al zeului Marte, care i-a crescut ca pe proprii ei pui.
"Imaginea lupoaicei care îi alăptează pe cei doi fii ai lui Marte şi ai vestalei Rhea Silvia a devenit un simbol al Romei încă din Antichitate, Cicero menţionând în scrierile sale că statuia Lupoaicei şi a celor doi prunci a fost lovită de fulger în Roma în anul 65 înainte de Hristos", a istorisit Oprescu.
El a mai spus că statuia de bronz a Lupoaicei de pe Capitoliu - Lupa Capitolina, păstrată în prezent în Museo Nuovo del Palazzo dei Conservatori, simbolizează originea legendară a Romei, "caracterul etern al oraşului şi al imperiului, puterea de neînvins a acestuia". Oprescu a precizat că imaginea lupoaicei cu gemenii, din timpul lui Augustus, a devenit emblemă oficială a statului roman.
Oprescu a arătat că în anul 1906, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la încoronarea regelui Carol I, municipalitatea Romei a dăruit bucureştenilor o copie în bronz a lupoaicei cu gemeni, care iniţial a fost amplasată în incinta Arenelor Romane din Parcul Carol.
Ulterior, în 1908, statuia a fost adusă în Piaţa Sfântul Gheorghe, care pe atunci se numea Piaţa Romei. În anul 1931, statuia a fost mutată pe Dealul Mitropoliei, iar în anul 1965 a ajuns în mijlocul părculeţului din Piaţa Dorobanţi. Pentru mai multă siguranţă, în anul 1997 statuia a fost mutată în Piaţa Romană, unde a stat până la mutarea ei în Piaţa Sfântul Gheorghe.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO