Piaţa Universităţii OCUPATĂ de PROTESTATARI. Incidente între jandarmi şi manifestanţi - VIDEO, GALERIE FOTO
Piaţa Universităţii a fost evacuată, în jurul orei 0.15, iar traficul rutier se desfăşoară normal. În Piaţa Universităţii au mai rămas doar jandarmii care asigură zona şi încearcă să o menţină liberă. Totodată, alte coloane de jandarmi acţionează pe Bulevardul Regina Elisabeta şi încearcă dispersarea eventualelor grupuri de manifestanţi.
Piaţa Universităţii OCUPATĂ de PROTESTATARI. Incidente între jandarmi şi manifestanţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Jandarmii au început acţiunea de evacuare a Pieţei Universităţii, înainte de ora 24.00, după ce i-au somat pe protestatarii rămaşi să evacueze zona, spunând că în contrar vor folosi forţa.
Somaţiile au fost atât verbale, cât şi prin semnale luminoase. În Piaţa Universităţii mai rămăseseră aproximativ 150 de persoane la momentul declanşării acţiunii de evacuare.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat, pentru MEDIAFAX, că 29 de persoane au fost duse la dubele jandarmilor pentru identificare. Ele au fost scoase din zona de protest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Cele 29 de persoane au aruncat cu obiecte contondente şi au tulburat ordinea publică, potrivit lui Georgian Enache.
Manifestanţia de sîmbătă nu a fost autorizată, însă libertatea la exprimare este garantată de Constituţie, astfel că forţele de ordine nu au putut folosi forţa pentru a elibera zona de manifestanţi.
Aproximativ 2.000 de persoane s-au adunat, începând cu ora 14.00, în Piaţa Universităţii. Oamenii, de toate vârstele şi invocând diverse probleme sociale - salarii mici, pensii reduse, lipsa locurilor de muncă, problemele legate de taxa auto şi reforma din sănătate, au scandat lozinci pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.
În jurul orei 21.45, protestul din Piaţă a degenerat, fiind rănite mai multe persoane, astfel că forţe de ordine au fost comasate în zonă.
Protestele au devenit violente, unii dintre manifestanţi aruncând cu pietre în forţele de ordine. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat că unii dintre manifestanţi au forţat cordonul de ordine şi au blocat traficul.
În Piaţa Universităţii se aflau, în jurul orei 22.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea până în 35 de ani.
Printre protestatari s-au aflat revoluţionari, dar şi persoane cunoscute ca având antecedente în organizarea de manifestări violente, in special pe stadioane.
În timpul protestului, unii dintre manifestanţi au aruncat cu pietre şi alte obiecte contondente în jandarmi, dar şi cu petarde.
De asemenea, jandarmii au fost nevoiţi să acţioneze în forţă, chiar şi cu gaze lacrimogene.
Enache nu a furnizat o cifră privind numărul jandarmilor prezenţi la faţa locului, el spunând că dispozitivele sunt suplimentate gradual în funcţie de evoluţia evenimentelor.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov şi SMURD au intervenit, sâmbătă, de la ora 14.00 până la ora 24.00, în cazul a 29 de persoane, civili şi jandarmi, care s-au aflat în Piaţa Universităţii.
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a intervenit în cazul a 24 de persoane, iar SMURD a cinci persoane.
Cele 24 de cazuri au fost înregistrate ca făcând parte din cele 330 de urgenţe majore de sâmbătă. SAMBI a primit sâmbătă 559 de solicitări.
Dintre cele 24 de persoane care au primit îngrijiri medicale, şase au fost transportate la spital.
Echipele medicale au intervenit pentru persoane intoxicate cu gaze, 11 au leşinat, una a fost semnalată cu febră, iar două aveau dureri toracice.
Totodată, alte trei persoane au suferut traumatisme cranio-cerebrale.
Persoanele care au primit îngrijiri medicale au vârste cuprinse între 25 şi 76 de ani.
Echipajele medicale ale Ambulanţei Bucureşti - Ilfov au fost suplimentate sâmbătă pentru a face faţă solicitărilor.
În timpul protestelor a fost lovit şi un cameraman de la un post de televiziune.
În urma acestor incidente, jandarmii s-au echipat cu căştile de protecţie. Florin Hulea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a declarat că incidentul în care unul dintre jandarmi a fost rănit la cap este regretabil. El a subliniat că jandarmii se află la Universitate tocmai pentru a preîntâmpina astfel de incidente.
"Colegii mei s-au echipat cu căştile de protecţie pentru a evita astfel de incidente", a spus Hulea.
La un momnt dat, o parte a protestatarilor s-au îndreptat spre Palatul Cotroceni, în timp ce alţii au rămas în Piaţa Universităţii, blocând bulevardul. Protestatarii care au plecat spre Cotroceni au fost însoţiţi de jandarmi.
Oamenii au stat aproximativ un sfert de oră la Cotroceni, timp în care a avut loc şi un incident, după ce un protestatar a aruncat o petardă spre forţele de ordine, apoi s-au întors spre Universitate în marş.
Purtătorul de cuvânt al Jandameriei Bucureşti, Georgian Enache, a declarat că jandarmii nu sunt prezenţi în Piaţa Universităţii pentru a lua măsuri contra protestatarilor, ci pentru a asigura ordinea publică şi pentru a se asigura că legea este respectată.
Totuşi, Enache a spus că legea va fi aplicată, în sensul că, întrucât protestul nu este autorizat, organizatorii vor fi identificaţi urmând să fie sancţionaţi conform legii.
Proteste au avut loc în Bucureşti şi vineri, acţiunea pornind iniţial ca una de solidaritate cu medicul Raed Arafat. Ulterior, oamenii au început să scandeze tot mai mult lozinci contra preşedintelui Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO