Planul de ecologizare a PSD: Maşini electrice şi mersul pe bicicletă o zi pe lună pentru cei din conducerea partidului

Victor Ponta declanşează revoluţia în parcul auto din Kiseleff. Vrea să cumpere pentru partid o maşină second hand ecologică cu care să se deplaseze prin Bucureşti. Hibrida vine la pachet cu un lot de biciclete aflate deja în Kiseleff, pentru mai rapida "înverzire" a muncii de partid.

Urmărește
474 afișări
Imaginea articolului Planul de ecologizare a PSD: Maşini electrice şi mersul pe bicicletă o zi pe lună pentru cei din conducerea partidului

Planul de ecologizare a PSD: Maşini electrice şi mersul pe bicicletă o zi pe lună pentru cei din conducerea partidului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Limuzinele din PSD pun însă frână iniţiativelor eco ale lui Victor Ponta, mai mulţi dintre liderii cu greutate ai partidului atrăgându-i atenţia că poate nu este încă momentul pentru o asemenea revoluţie, scrie gandul.info.

Radu Mazăre nici nu vrea să audă de maşina pe care o bagi în priză: "Poate când va fi una ca Jaguarul XKR". În schimb, patriarhul curentului ecologist din partid, Ion Iliescu, crede că Victor Ponta este chiar uşor depăşit: "Eu am văzut o astfel de maşină încă de acum 10 ani".

Parcul auto al lui Victor Ponta

Modelul ales nu este la îndemâna oricui: Toyota Prius, maşina preferată a vedetelor de la Hollywood. Probleme apar însă când este vorba despre posibilităţile financiare. Conform site-urilor de specialitate, un astfel de model poate fi achiziţionat cu aproximativ 30.000 de euro. Oficial, potrivit declaraţiei de avere, Ponta are doar o maşină: Mitsubishi Evo IX, de 33.000 de euro, cumpărată în leasing. Maşina oferită de partid în acest moment este una de teren: VW Touareg. Anul trecut, după ce a câştigat şefia PSD, Victor Ponta a primit spre folosinţă, de la firma consilierului său, un VW Phaeton. Înainte de Mitsubishi, Ponta a mai avut în proprietate un VW GTI.

"Vreau să cumpăr maşina pentru partid, nu pentru mine, dar este destul de scumpă. Ne vom orienta spre o ofertă second-hand. Am cerut deja firmei Toyota să ne prezinte o ofertă, dar nu au pe stoc modele folosite. Maşina va fi achiziţionată în leasing, deoarece nu avem toţi banii acum", a declarat Ponta.

Acesta a prezentat şi visul său pentru şoselele din România:

"Vreau ca pe străzi să existe numai maşini electrice şi hibride". Pentru a demonstra că este interesat de curentul eco, Ponta a declarat că maşina sport pe care o are o foloseşte doar în afara Capitalei. Întrebat de ce nu îşi cumpără personal o astfel de maşină, liderul pesediştilor a spus că este interesat să achiziţioneze o maşină electrică, iar acest eveniment s-ar putea să aibă loc anul viitor. "Este vorba despre un Citroen electric, dar care va ajunge în ţara noastră probabil în 2012", s-a confesat Ponta, convins că "maşina electrică este viitorul". Preşedintele PSD este însă deranjat de faptul că la staţiile de alimentare nu au apărut prizele speciale pentru maşinile electrice: "Fără aceste prize, nu putem convinge oamenii să-şi cumpere maşini electrice". El nu a uitat să precizeze că va face şi o economie la carburant, deoarece noul model consumă doar 3 litri de combustibil la suta de kilometri parcursă.

Ponta vrea să spargă şi o bucată mare de asfalt din Kiseleff, suprafaţa fiind situată între statuia lui Mihai Eminescu şi sediul partidului. "Doresc să fac o zonă verde, să nu mai văd maşini parcate în faţa sediului", şi-a expus planul liderul PSD.

Limuzinele PSD claxonează hibrida

Parcul auto al PSD este dominat în acest moment de limuzina Mercedes S500. Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Rodica Nassar, Robert Negoiţă, Mircea Geoană (primită de la Senat) se plimbă cu un astfel de model.

Chiar dacă maşina eco reprezintă viitorul în industria auto, limuzina reprezintă trecutul şi prezentul pentru PSD. Fostul ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat pentru "Gândul" că nu intenţionează să-şi cumpere o maşină ecologică.

"Viitorul este al maşinilor electrice. Apariţia punctelor de încărcare poate face atractive maşinile eco. Primul pas îl reprezintă însă apariţia mijloacelor ecologice de transport în comun, dar şi a automobilelor folosite pentru taximetrie. Pentru ca oamenii să fie interesaţi să cumpere astfel de maşini, trebuie să existe o politică de subvenţii, anularea anumitor taxe. Eu, personal, nu am în vedere achiziţionarea unui automobil hibrid sau electric", a subliniat Nica.

Fostul ministru al IMM-urilor, Constantin Niţă, spune că ar fi interesat de o astfel de maşină doar dacă ar avea aceleaşi caracteristici cu cele ale maşinii pe care o foloseşte în prezent.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu ştie de intenţiile lui Victor Ponta, dar crede că este un semnal dat de actualul preşedinte al partidului. "Eu am văzut de acum zece ani la Toyota proiectul unei maşini hibrid", a rememorat fostul preşedinte.

Nici Robert Negoiţă, preşedintele PSD Ilfov, nu este interesat de o maşină ecologică. În plus, el nu vrea să îl ajute cu bani pe Victor Ponta pentru ca acesta să cumpere Toyota Prius.

"Nu vreau să îmi cumpăr o maşină eco, deocamdată. Când o să fie una ca Jaguar XKR, atunci da", a spus pentru "Gândul" şi primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Biciclete pentru greii din PSD

Deputatul Carmen Moldovan vrea să-i pună pe greii din PSD pe roţi, dar de data aceasta pe două şi nu pe patru. Pentru acest plan, în curtea din Kiseleff au fost aduse cinci biciclete, care în momentul de faţă sunt folosite de angajaţii PSD. "Intenţia mea este să-i conving pe cei din conducerea partidului să avem o zi pe lună fără maşini, iar toţi să vină cu bicicleta", a declarat Moldovan pentru "Gândul". Planul deputatului PSD nu se opreşte însă aici. Ea vrea să-i convingă pe liderii de filiale să ducă o politică eco în sediile pe care le administrează.

"La Kiseleff se vor monta becuri noi, ecologice, care consumă foarte puţin. Am adus coşuri de gunoi pentru fiecare categorie de deşeuri şi o zonă specială pentru reciclarea deşeurilor electrice. Vrem ca toate filialele din ţară să facă acelaşi lucru. Am curăţat sediul din Kiseleff", a explicat deputatul PSD. Şi ea vrea să-şi cumpere o maşină nouă, eco. "Vreau să îmi cumpăr un Citroen electric. Costă destul de mult, dar are o autonomie de 150 de km. Chiar dacă nu sunt prize la benzinării, poţi lua în casă bateria şi să o încarci la priză. Am făcut un calcul şi m-ar costa cu 2 euro mai mult la plata facturii la energia electrică", a completat Moldovan.

Boc şi grupul interministerial

În aprilie 2010, premierul Emil Boc anunţa că va constitui un grup interministerial care să se ocupe de lucrările pentru producerea maşinii electrice.

"Voi propune înfiinţarea în Guvern a unui grup interministerial de lucru, care să pregătească o strategie a României pentru ceea ce înseamnă automobilul electric", declara premierul, aflat în vizită la Mioveni.

Modelul Toyota Prius 3 a fost lansat în 2009, iar puterea maximă dezvoltată este de 136 cp.

"Ajuns la cea de-a treia generaţie, Prius are acum un nivel al emisiilor de dioxid de carbon de 89 de grame pe kilometru. Atunci când apeşi butonul «Power», ai un sentiment foarte ciudat. Tu ştii că maşina a pornit, cel puţin la nivel electric, dar practic nu auzi nimic. Nu auzi nimic, nici măcar dacă te afli lângă maşină. Chiar şi atunci când pleci de pe loc, Prius-ul o face complet electric. Abia când depăşeşti 50 km/h sau rulezi pe o distanţă mai mare de doi kilometri intervine propulsorul pe benzină de 1,8 litri şi 100 CP în ciclu Atkinson. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că motorul electric dispune de 82 CP şi 207 Nm, valori mai mult decât rezonabile pentru a pune el singur maşina în mişcare", se arată într-un material realizat de revista "ProMotor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici