Pleşu, despre dosarul Mineriadei: Sunt puţin contrariat că ancheta s-a deschis după atâţia ani

Scriitorul Andrei Pleşu, care la momentul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 era ministru al Culturii, se declară ”contrariat” că au trecut atâţia ani până la deschiderea anchetei, ”când la guvernare au fost oameni de toate culorile”, şi speră ca la finalul cercetărilor să existe ”un rezultat limpede”.

Urmărește
1120 afișări
Imaginea articolului Pleşu, despre dosarul Mineriadei: Sunt puţin contrariat că ancheta s-a deschis după atâţia ani

Pleşu, despre dosarul Mineriadei: Sunt puţin contrariat că ancheta s-a deschis după atâţia ani (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Andrei Pleşu, care în perioada decembrie 1989 - octombrie 1991 a fost ministru al Culturii, a declarat, miercuri, la Timişoara, că este bine că a fost începută o anchetă în cazul Mineriadei.

”Este foarte bine că se începe o anchetă şi la sfârşitul ei e de sperat să avem un rezultat limpede. Sunt puţin contrariat că au trebuit să treacă atâţia ani să se deschidă această anchetă când la guvernare, în instituţiile care puteau decide, au fost oameni de toate culorile”, a spus Pleşu.

Fostul ministru crede că niciodată nu este prea târziu pentru aflarea adevărului.

”Pentru a afla adevărul nu e niciodată prea târziu. Eu nu ştiu detalii juridice, nu ştiu cum funcţionează mecanismul juridic în situaţiile acestea, dar eu găsesc că este foarte bine să se încerce o clasare curată şi definitivă a acestui caz”, a mai spus scriitorul.

Andrei Pleşu a rememorat şi momentul din timpul Mineriadei din 1990, când ortacii l-au dat jos din maşina cu care se deplasa spre minister şi l-au percheziţionat.

”Eu am trăit lucrurile fiind în guvernul de atunci, dar nu eram, ca să spun aşa, în Executivul Guvernului, adică în celula restrânsă, încât eu m-am trezit cu minerii abia când mă duceam spre minister. M-au oprit, m-au scos din maşină, au percheziţionat şi aşa am aflat eu că sunt mineri pe stradă. Pe urmă au început telefoanele de la artişti, de la cunoscuţi, care îmi spuneau că se întâmplă orori. L-am sunat pe primul ministru şi apoi au urmat evenimentele pe care le ştiţi. Dacă am o satisfacţie, dacă poţi avea o satisfacţie legată de împrejurările care erau atunci, e că Ministerul Culturii de la acea vreme a fost primul şi singurul minister din Guvern care a făcut un comunicat de departajare de acest tip de evenimente”, a mai spus Pleşu.

Andrei Pleşu se află miercuri la Timişoara, unde participă la deschiderea Festivalului Internaţional de Literatură.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Oficiali din Parchetul instanţei supreme au declarat, pentru MEDIAFAX, că în dosarul Mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Miercuri, au fost audiaţi la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul general Victor Athanasie Stănculescu.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu procurorii urmează să facă un referat prin care să solicite avizul pentru începerea urmăririi penale, întrucât acesta era, în iunie 1990, ministru al Apărării.

Potrivit prevederilor legale, membrii Guvernului răspund penal pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, de la data depunerii jurământului şi până la încetarea funcţiei. Au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, numai Camera Deputaţilor, Senatul şi şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici