PMB şi alte 38 de primării, amendate pentru condiţiile de transport ale persoanelor cu dizabilităţi

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), cele din 38 de reşedinţe de judeţ şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au fost amendate de CNCD, cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei, pentru neasigurarea condiţiilor de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

Urmărește
371 afișări
Imaginea articolului PMB şi alte 38 de primării, amendate pentru condiţiile de transport ale persoanelor cu dizabilităţi

PMB şi alte 38 de primării, amendate pentru condiţiile de transport ale persoanelor cu dizabilităţi (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), întrunit în şedinţa de soluţionare de petiţii de miercuri, a adoptat această decizie în urmă unei autosesizari.

CNCD a verificat modul în care sunt asigurate condiţiile de transport local prin mijloacele de transport în comun pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi a constatat neluarea unor măsuri concrete pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la transportul local şi încălcarea dreptului la demnitate prin modul în care persoanele cu dizabilităţi locomotorii sunt obligate să utilizeze transportul în comun în municipiile reşedinţă de judeţ.

Astfel, au fost sancţionaţi primarul Capitalei şi edilii din 38 de municipalităţi reşedinţe de judeţ, întrucât aceştia răspund personal, astfel: cu amendă contravenţională în cuantum de 1.000 lei primarii localităţilor în care nu au fost accesibilizate toate mijloacele de transport local, fiind accesibilizate cel puţin două treimi din totalul mijloacelor de transport, şi cu amendă contravenţională în cuantum de 2.000 lei primarii localităţilor în care sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii mai puţin de 2/3 din totalul mijloacelor de transport.

Cele mai multe amenzi aplicate primarilor au fost de 2.000 de lei.

Singurele municipii reşedinţa de judeţ care au implementat cerinţa legală privind accesibilizarea transportului în comun la nivel local sunt Sibiu şi Miercurea Ciuc.

De asemenea, CNCD a sancţionat cu amendă în cuantum de 5.000 de lei Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

Consiliul a solicitat pimarilor din municipiile care nu au asigurat condiţiile de transport pentru persoanele cu dizabilităţi ca, în termen de 6 luni, să reevalueze contractele de autorizare a firmelor care asigură transportul local în vederea asigurării accesului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii la mijloacele de transport local. CNCD va monitoriza implementarea recomandării.

Reclamaţii au obligaţia de a publică decizia CNCD în ziare locale (pentru primari) şi un ziar naţional (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială).

Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi. Hotărârea motivată va fi comunicată părţilor, în termen legal, şi este supusă căii de atac în instanţă.

Potrivit CNCD, neasigurarea condiţiilor de transport pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii în municipiile reşedinţa de judeţ reprezintă discriminare, conform art. 2, alin. (1) şi (4), coroborate cu art. 10 (g) şi (h), şi art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 9, 19 şi 20 din Convenţia privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată de România prin legea nr. 221/2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici