Video Poliţia supraveghează din elicopter traficul rutier şi amplasează radare "în cascadă"

Poliţia rutieră informează că în primele două luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2009, s-au înregistrat cu 21% mai puţine accidente de circulaţie grave, traficul fiind supravegheat din elicopter, iar pe drumuri sunt amplasate radare în cascadă tocmai pentru a sancţiona vitezomanii.

Urmărește
1899 afișări

Poliţiştii au început să supravegheze din elicopter traficul, specialişti indicând agenţilor rutieri şoferii care circulă cu viteză prea mare sau care se angajează în depăşiri neregulamentare.

În zilele de 10 şi 11 martie, Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune pe DN 1 şi DN 7 care a vizat reducerea numărului de accidente rutiere ca urmare a nerespectării regulilor privind efectuarea depăşirilor, precizează Poliţia.

Astfel, peste 760 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru nereguli la regimul rutier.

La acţiunea care s-a desfăşurat pe DN 1 tronsonul Sibiu-Sebeş-Alba Iulia şi pe DN 7 tronsonul Sebeş-Deva-Arad a participat un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie în care s-a aflat un specialist al Direcţiei Rutiere care a supravegheat din aer traficul rutier şi a comunicat echipajelor de la sol abaterile de la normele rutiere constatate. Odată informate despre aceste nereguli, echipajele de poliţie i-au oprit şi sancţionat pe conducătorii auto indisciplinaţi.

Totodată, în zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere pe fondul nerespectării regulilor privind efectuarea depăşirilor poliţiştii au folosit aparate radar amplasate "în cascadă".

În cele două zile, poliţiştii au constatat patru infracţiuni şi aplicat 765 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe fiind pentru depăşire neregulamentară, nepurtarea centurii de siguranţă şi depăşirea vitetezei legale.

De asemenea, au fost suspendate 123 de permise de conducere, în 121 de situaţii pentru depăşiri neregulamentare, iar în celelalte pentru depăşirea vitezei legale.

"Analiza indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră a relevant faptul că în primele două luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară a anului trecut, s-au înregistrat cu 21% mai puţine accidente de circulaţie grave, numărul persoanelor decedate în aceste accidente a scăzut cu 17%, iar al persoanelor rănite grav a scăzut cu 6%", informează, sâmbătă, Poliţia Română.

În contextul în care la nivel naţional se înregistrează o diminuare a numărului de accidente de circulaţie şi a consecinţelor acestora, sursa citată arată că nerespectarea prevederilor legale care reglementează efectuarea depăşirii autovehiculelor a devenit una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

În primele două luni ale anului 2010, pe tronsonul de drum Sibiu-Sebeş-Alba-Cluj, pe fondul depăşirii neregulamentare, s-au produs 11 accidente rutiere grave (cu nouă mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut), soldate cu decesul a 11 persoane (cu una mai mult decât în perioada similară a anului 2009) şi rănirea gravă a altor 15 (cu două mai mult decât în primele două luni ale anului trecut).

Pe tronsonul de drum Sebeş-Deva-Arad au avut loc 12 accidente rutiere grave (cu unu mai mult decât în perioada similară a anului trecut) în care şi-au pierdut viaţa trei persoane (cu două mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut) şi în care au fost rănite grav 13 persoane (cu trei mai multe decât în primele două luni ale anului 2009).

Aceste consecinţe sunt generate de particularităţile specifice ale drumului care constau într-o singură bandă de mers pe sens, curbe succesive şi un număr ridicat de autovehicule care tranzitează acest segment de drum, în special cele destinate transportului internaţional de mărfuri.

În anul 2009, Poliţia Română subliniază faptul că s-a evidenţiat o diminuare a riscului rutier în pe drumurile publice din România pentru prima dată în ultimii patru ani.

În 2009, prioritatea poliţiei rutiere a vizat asigurarea siguranţei traficului rutier prin reducerea numărului accidentelor de circulaţie şi a consecinţelor acestora.

Astfel, pentru creşterea eficienţei activităţilor desfăşurate s-a acţionat potrivit unui nou concept de acţiuni regionale, care au constat în derularea, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, a unor activităţi punctuale de impunere a normelor rutiere, cu atragerea de efective de profil de la judeţele învecinate.

În ce priveşte dinamica accidentelor grave de circulaţie, Poliţia Română arată că în comparaţie cu anul 2008, anul trecut s-au înregistrat 9.992 accidente grave (-4,7%), soldate cu 2.729 (-9,4%) persoane decedate şi 8.903 (-3,7%) răniţi grav. Conform evoluţiilor indicatorilor dinamici din anii 2005 (+2,1% accidente, +7,67% persoane decedate, +2,05% persoane vătămate corporal), 2006 (-0,6%, -1,63%, -1,73%), 2007 (+18,7%, +8,25%, +22,6%) şi 2008 (+25,1%, +9,4%, +32,65%), scăderile înregistrate în anul 2009 la toţi indicatorii dinamici reprezintă diminuarea, pentru prima dată în ultimii 4 ani, a riscului rutier.

În urma desfăşurării, în cursul anului 2009, a 87.452 de acţiuni au fost constatate 3.291.371 contravenţii, 196.395 permise de conducere au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce şi 94.655 certificate de înmatriculare au fost retrase până la remedierea defecţiunilor. În aceeaşi perioadă, poliţiştii rutieri au descoperit 47.547 infracţiuni (+9,4%), dintre care 34.262 (+8,9%) la regimul circulaţiei, iar 13.285 (+10,8%) sunt de altă natură.

Totodată, spune sursa citată, au fost depistate cinci cazuri de deţinere şi consum de droguri ori substanţe psihotrope, şapte persoane care au condus autovehicule în timp ce se aflau sub influenţa substanţelor stupefiante, 17 cazuri de contrabandă cu ţigări, cinci cazuri de contrabandă cu alcool, două cazuri de sechestrare de persoane (Autostrada A1 şi A2) şi un caz de răpire. Au fost prinşi 106 suspecţi de furturi de şi din autovehicule, iar 205 autovehiculele reclamate ca fiind furate au fost recuperate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici