- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţiştii din întreaga ţară au început protestele şi şi-au redus activitatea
Poliţiştii au început protestele, luni, şi şi-au redus activitatea, astfel că ei nu mai participă la audieri în dosarele penale, nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia, motivând că sunt plătiţi doar 75 la sută, situaţie în care au anunţat că îşi vor limita activitatea tot la 75 la sută.
Poliţiştii din întreaga ţara au început protestele şi au redus activitatea la 75% (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
În Sălaj, aproximativ 400 de poliţişti protestează prin reducerea activităţii
Aproximativ 400 de poliţişti sălăjeni afiliaţi la Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual şi la Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie şi-au redus activitatea, de luni, şi nu mai dau amenzi, nu mai dirijează circulaţia şi nu participă la audieri în dosarele penale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Din totalul de poliţişti care îşi vor reduce activitatea în Sălaj, 340 sunt membri ai Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Constractual Sălaj, iar restul sunt afiliaţi la Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie.
Preşedintele Biroului Teritorial al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Sălaj, Daniel Lazăr, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că poliţiştii vor merge în teren, dar vor sta în puncte fixe şi nu vor acţiona decât la apelurile de urgenţă 112 şi în situaţiile limită.
"Începând de astăzi (luni - n.r.), se aplică la nivel de judeţ anumite modalităţi de limitare a serviciilor, adică poliţiştii din cadrul posturilor de poliţie nu vor mai lucra în ture, ci după program fix, în intervalul orar 8.00-16.00, iar sâmbăta şi duminica posturile respective vor fi închise. Poliţia rutieră nu va mai dirija circulaţia, nu va mai da amenzi, ci doar avertismente, iar poliţiştii nu vor mai face audieri în dosarele penale", a spus Lazăr.
Potrivit sursei citate, aceste măsuri au fost stabilite la nivel naţional şi vor fi implementate doar în săptămâna în curs.
"Motivele care au dus la luarea acestor măsuri sunt nivelul salariilor şi lipsa materialelor consumabile. Nu mai avem tuş la imprimante, ne lipsesc topurile de hârtie şi alte consumabile de care inspectoratele judeţene de poliţie au nevoie pentru a putea funcţiona în condiţii decente", a afirmat Lazăr.
Liderul sindical a precizat că poliţiştii nu vor declara grevă şi nici nu vor participa la această formă de protest, acţiunile lor fiind similare cu cele ale magistraţilor din septembrie 2009.
În Dolj aproximativ 400 de poliţişti de frontieră participă la proteste prin înăsprirea controalelor
Aproximativ 400 de cadre ale Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj au declanşat, luni, protestele în punctele de trecere a frontierei de la Bechet şi Calafat, poliţiştii purtând banderole tricolore pe braţ şi înăsprind controalele la ieşirea şi intrarea în ţară.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Dolj, Ionuţ Ghionea, un număr de 380 de poliţişti de frontieră au declanşat, luni dimineaţă, protestele, ei purtând pe braţ banderole tricolore.
"S-a primit o dispoziţie prin care ni s-a cerut să înăsprim controalele la frontieră pentru a îngreuna traficul. Este singura noastră cale legală prin care putem protesta", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IJPF Dolj, Ionţ Ghionea.
Proteste au fost declanşate, luni dimineaţă, şi de aproximativ 1.000 de lucrători ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, liderii sindicali ai poliţiştilor susţinând că nemulţumirile sunt legate de salarizare, de logistica precară şi de reducerile de personal.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dolj, agent-şef Laurenţiu Mihăiţoia, susţine că aproximativ 100 de poliţişti, membri ai SNPPC şi ai Sindicatului Pro-Lex, sunt aşteptaţi, luni după-amiază, pe esplanada Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova la un protest organizat de Cartel Alfa.
Peste 1.000 de poliţişti din Mureş protestează prin reducerea activităţii
Toţi cei peste o mie de poliţişti din judeţul Mureş, indiferent la care dintre cele trei sindicate sunt afiliaţi, şi-au redus, luni, activitatea, aderând astfel la protestul declanşat la nivel naţional.
Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Mureş, Mircea Ioan, protestul se înscrie în limitele legii, toţi poliţiştii fiind solidari.
"Protestăm în limita legală, patrulele se duc în teren, aplică avertismente unde legea permite, intervenim la apelurile de urgenţă. Toate cele trei sindicate reprezentate în poliţia mureşeană sunt solidare. Cam 65 la sută din efective sunt în teren, dar de protestat, protestează toţi", a spus Mircea Ioan, potrivit căruia oamenii legii sunt nemulţumiţi de tăierile salariale şi de logistica pe care o au la dispoziţie.
Liderul sindicatului "Pro Lex" Mureş, Dorin Chibulcutean, a precizat, la rândul său, că toţi cei peste 1.000 de poliţişti care formează efectivul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi-au redus activitatea, nemulţumiţi că li se încalcă drepturile prevăzute de lege.
La rândul său, liderul sindicatului "Lege şi Onoare" din Mureş, Gheorghe Cerghizan, a precizat că la protest participă toţi poliţiştii, în jur de 1.100-1.200 de persoane.
"Poliţiştii mureşeni nu sunt de acord cu reducerile. Este vorba, per total, de circa 1.100-1.200 de poliţişti, la nivel de judeţ, care protestează prin reducerea activităţii. De la sindicatul nostru, 30 de poliţişti vor fi prezenţi la miting în 22 septembrie, cu Confederaţia CNSLR Frăţia", a arătat Cerghizan.
În Alba, peste 400 de poliţişti au aderat la protest, prin reducerea activităţii
Peste 400 de poliţişti din judeţul Alba au aderat, luni dimineaţă, la acţiunile de protest declanşate de colegii lor la nivel naţional şi şi-au redus activitatea, iar jumătate dintre aceştia au anunţat că vor participa la acţiunea de pichetare a Prefecturii.
Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Dorel Bota, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că peste 400 de poliţişti, membri ai sindicatului pe care îl conduce, şi-au limitat activităţile, urmând însă să rezolve cazurile care nu pot fi amânate şi să intervină în situaţii de urgenţă.
"Este un protest sindical, nu o grevă. Noi ne-am limitat activităţile, însă vom răspunde la toate apelurile de urgenţă primite la 112 şi vom rezolva cazurile care nu pot fi amânate", a spus Bota.
Potrivit sursei citate, aproximativ 40 de poliţişti sunt aşteptaţi, luni, să participe la Alba Iulia la acţiunea de pichetare a Prefecturii organizată de Cartel Alfa.
La rândul său, liderul Sindicatului "Prolex" Alba, Florin Drăgan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că şi cei aproximativ 200 de poliţişti membri ai sindicatului pe care îl conduce s-au solidarizat cu acţiunile de protest declanşate la nivel naţional, însă îşi desfăşoară normal activitatea.
Drăgan a spus că o delegaţie a sindicatului, formată din poliţişti aflaţi în afara orelor de program, va participa la mitingul organizat de Cartel Alfa în faţa Prefecturii Alba.
Poliţiştii de frontieră din Arad protestează intensificând controalele la frontieră
Poliţiştii de frontieră din judeţul Arad protestează, începând de luni dimineaţă, prin intensificarea controalelor în punctele de trecere a frontierei, ei avertizând că din această cauză ar putea creşte timpii de aşteptare.
Potrivit liderului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din Arad, Gabriel Lisandru, controale intensificate vor avea loc pe parcursul întregii săptămâni, timp în care angajaţii vor mai sta peste orele de program doar "în caz de calamităţi, situaţii de urgenţă sau cu aprobarea scrisă a şefului de inspectorat".
Conform lui Lisandru, intensificarea controalelor la frontieră vizează acţiunile pe linia prevenirii şi descoperirii traficului ilegal de ţigări, bunuri de lux, de imigranţi şi furturile de maşini.
"Aceste acţiuni intensificate vor putea duce la creşterea timpilor de aşteptare la frontieră, motiv pentru care ne cerem anticipat scuze participanţilor la trafic", a spus Lisandru.
În Arad, niciun poliţist nu a anunţat că aderă la protestul naţional
Niciun poliţist din Arad nu şi-a anunţat, până luni după-amiază, intenţia de a adera la protestul declanşat la nivel naţional, sindicaliştii locali anunţând totuşi că vor participa la protestul programat la Bucureşti în 24 septembrie.
Liderul sindicatului existent la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Arad, Radu Bota, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că niciun membru nu şi-a anunţat intenţia de a adera la protestul declanşat la nivel naţional.
"Este un protest individual şi fiecare decide dacă aderă sau nu. Nimeni nu a anunţat că doreşte să adopte vreo formă de protest", a spus Bota.
El a adăugat că la protestul programat la Bucureşti în 24 septembrie vor participa şi reprezentanţi ai poliţiştilor din Arad, însă nu a ştiut să precizeze câţi.
Poliţiştii de frontieră din Timiş protestează făcând controale amănunţite
Sindicatele poliţiştilor şi poliţiştilor de Frontieră din Timiş protestează, începând de luni, prin reducerea programului de lucru sau prin controlul amănunţit al fiecărei maşini care trece graniţa.
Vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor din Timiş, Ionuţ Panţîru, a afirmat că, începând de luni, de la ora 16.00, poliţiştii din Timiş nu vor mai primi sesizări şi reclamaţii şi vor interveni doar la apelurile de urgenţă.
"Începând de la ora 16.00, poliţiştii nu vor mai lucra cu publicul, în sensul că nu vor mai primi niciun fel de petiţii, sesizări şi reclamaţii, îndrumând în acest sens cetăţenii să depună aceste petiţii prin poşta electronică, la adresa de mail a instituţiei, sau prin Poşta Română, cu confirmare de primire. Excepţie vor face, bineînţeles, cazurile grave şi apelurile de urgenţă. Colegii de la Poliţia Rutieră şi Poliţia de ordine publică nu vor mai patrula, ci vor sta în puncte fixe, vor interveni numai la apelul de urgenţă 112 şi vor acorda avertismente", a afirmat Panţîru.
El nu a putut preciza câţi poliţişti din Timiş s-au alăturat acestui protest, afirmând doar că speră că toţi.
"Eu sper că toţi vor participa la acest protest. Mă aştept să înţeleagă colegii mei că este în beneficiul lor să participe la acest protest", a spus Panţîru.
La rândul său, vicepreşedintele Sindicatului Poliţiştilor de Frontieră din Timiş, Viorel Popa, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, începând de luni dimineaţă, poliţiştii de frontieră protestează prin controlarea amănunţită a fiecărui vehicul care intră sau iese din ţară pe la punctele de trecere a frontierei din judeţ.
"Protestul nostru se desfăşoară de astăzi (luni - n.r.) dimineaţă printr-un exces de zel la frontieră. Practic, fiecare maşină care intră şi iese din ţară este supusă unui control amănunţit. De asemenea, poliţiştii de frontieră nu vor mai participa la cursuri, la trageri şi vor respecta întocmai programul de lucru", a afirmat Popa.
El a spus că această formă de protest se desfăşoară la fiecare punct de trecere a frontierei din judeţ.
Poliţiştii din Constanţa, aşteptaţi la un miting de protest în faţa Prefecturii
Câteva sute de poliţişti sunt aşteptaţi să participe, luni după-amiază, la un miting în faţa Prefecturii Constanţa, principalele nemulţumiri ale acestora fiind reducerea salariilor cu 25 la sută şi restructurările şi disponibilizarile anunţate pentru perioada următoare.
Potrivit preşedintelui Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), comisarul şef Ion Vasilică, la mitingul organizat, luni, între orele 14.00 - 16.00, în faţa Prefecturii Constanţa, sunt aşteptaţi să ia parte aproximativ 200 de poliţişti de frontieră şi 200 de angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa.
"La miting se vor prezenta numai cei care sunt în afara orelor de program sau în concediu, nu vor veni poliţişti aflaţi în timpul serviciului. Nu vrem să afectăm în niciun fel activitatea instituţiei şi nici nu îndrumăm oamenii să săvârşească abateri", a declarat comisarul şef Ion Vasilică.
De asemenea, poliţiştii şi personalul contractual din Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa s-au raliat protestelor declanşate, luni, la nivel naţional prin limitarea activităţilor specifice.
"Protestul poliţiştilor se încadrează în prevederile Constituţiei, în sensul corespondenţei dintre salarizarea afectată şi munca depusă. Adică 75 la sută salariu egal 75 la sută muncă. Astfel, munca poliţiştilor se va limita doar la activităţile pentru care instituţia a asigurat şi asigură, în mod continuu, logistica necesară desfăşurării acestora. În cazul în care aceste acţiuni de protest nu vor avea efectul scontat, luni, 27 septembrie, o delegaţie formată din preşedinţii Birourilor Teritoriale ale SNPPC din toată ţara se va deplasa la Bruxelles pentru a manifesta în faţa sediului Parlamentului European", a mai spus liderul sindical.
Peste 900 de poliţişti protestează în judeţul Cluj
Peste 900 de poliţişti din Cluj au declanşat, luni, protestele prin reducerea activităţii, însă liderii de sindicat afirmă că siguranţa cetăţenilor nu va fi afecată.
Liderul biroului Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dorel Gavril Frenţ, a declarat corespondentului MEDIAFAX că peste 900 de polişişti afiliaţi sindicatului îşi reduc activitatea proporţional cu scăderea salariilor.
"Nu va fi afectată siguranţa publică, se vor reduce alte activităţi care nu afectează siguranţa publică, vom merge la urgenţe, furturi. Reducerea activităţii se va face la patrulări, poliţiştii vor aplica sancţiuni nepecuniare", a spus Frenţ.
Conform sursei citate, poliţiştii de la circulaţie nu vor mai dirija traficul în anumite zone, se vor deplasa doar la accidentele cu victime şi, de asemenea, nu vor aplica sancţiuni pecuniare.
Totodată, peste 50 de poliţişti din SNPPC vor participa, luni, la mitingul organizat de Cartel Alfa la Cluj.
La rândul său, liderul sindical al agenţilor de poliţie din Cluj, Constantin Mandache, a afirmat că şi agenţii din sindicatul pe care îl conduce se solidarizează cu cei din SNPPC, chiar dacă sindicatul agenţilor este afiliat la BNS şi va începe protestele doar în 28 septembrie.
Bistriţa: Peste 650 de poliţişti au declanşat protestele prin limitarea activităţii
Peste 650 de poliţişti din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud şi de la Poliţia Comunitară Bistriţa au început, luni, protestele, anunţând că se vor limita la activităţile pentru care instituţia a asigurat şi asigură, în mod continuu, logistica necesară.
Liderul judeţean al Sindicatului Prolex, Adrian Crăciunescu, sindicat din care fac parte peste 330 de poliţişti, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că poliţiştii vor răspunde cererilor venite prin 112, adică se vor ocupa doar de cazurile cele mai urgente, cum ar fi accidente, crime, violuri sau tâlhării.
"Nu suntem absurzi să nu dăm curs cererilor venite prin 112 fiindcă vin din partea celor aflaţi în necaz. În rest fiecare va proceda aşa cum crede de cuviinţă ca să îşi manifeste nemulţumirea faţă de situaţia de acum", a declarat Adrian Crăciunescu.
La acest protest vor participa şi poliţiştii afiliaţi FSNPPC, conduşi, la Bistriţa, de Paul Andreica.
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de FSNPPC, limitarea activităţii de servicii poliţieneşti este "forma superioară a protestelor poliţieneşti pe care au votat-o sindicaliştii FSNPPC", ea nefiind îndreptată împotriva statului şi nici a cetăţenilor, ci reprezentând "o luare de atitudine" faţă de subfinanţarea poliţiei şi faţă de alterarea relaţiilor de muncă din interiorul instituţiei, produse prin abuzuri manageriale.
"Protestul poliţiştilor izvorăşte din tensiunile mari care s-au acumulat în unităţile de poliţie, în urma reducerii şi anulării mai multor drepturi salariale şi, totodată, prin menţinerea unui management ostil faţă de personal şi care impune, indiferent de consecinţe, munca forţată şi neplătită în sistemul de ordine publică", se arată în comunicat.
Andreica a anunţat că poliţiştii nu au declarat grevă şi nici nu participă la o astfel de formă de protest, protestul lor fiind similar celui al magistraţilor din luna septembrie, 2009.
"Protestul poliţiştilor se rezumă la respectarea cât mai strictă a prevederilor legale, chiar dacă această rigoare ar putea micşora fluenţa unor activităţi sociale. În tot acest timp, poliţiştii nu vor munci suplimentar, peste programul normal de lucru, decât în situaţii excepţionale", a anunţat Andreica.
Potrivit ambilor lideri de sindicat, protestul va dura toată săptămâna.
În Mehedinţi, aproape 1.700 de poliţişti au aderat la protestul declanşat la nivel naţional
Aproximativ 400 de poliţişti din cadrul Poliţiei Judeţene Mehedinţi şi alţi aproape 1.300 de la Poliţia de Frontieră au aderat la protestul declanşat, luni, de poliţişti la nivel naţional, nemulţumiţi de reducerile salariale şi de disponibilizări.
Iulică Dăogaru, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Mehedinţi, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că cei 400 de membri ai sindicatului nu vor fi în grevă, pentru că în acest fel ar fi încălcat Statutul poliţistului.
"Vom limita activităţile, încercăm să nu trecem în sfera penalului, reducem activitatea. Poliţiştii de la Rutieră nu vor dirija traficul şi nu vor aplica sancţiuni contravenţionale, ci doar avertismente, iar poliţiştii de la Ordine Publică, din mediul urban, nu vor executa patrulări, ci vor sta în puncte fixe executând solicitările venite prin 112", a explicat liderul SNPPC Mehedinţi.
Potrivit acestuia, începând de luni poliţiştii de la Posturile Rurale vor lucra între orele 8.00 şi 16.00, după încheierea programului urmând să răspundă doar solicitărilor venite prin 112.
La proteste vor adera şi cei 1.283 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Mehedinţi şi din cadrul Şcolii Poliţiei de Frontiră Orşova.
Potrivit liderului SNPPC din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, Gheorghe Păunescu, poliţiştii de frontieră vor face exces de zel, astfel că vor mări timpii de control.
"Începând de luni poliţiştii de frontieră se prezintă la sediul IJPF Mehedinţi la începerea programului şi de aici vor pleca în sectoarele în care lucrează cu maşinile de serviciu, nu le vor mai folosi pe cele personale, aşa cum făceau până acum. De asemenea în Vama Porţile de Fier I, în Porturile Comerciale Drobeta Turnu Severin şi Orşova poliţiştii de frontieră vor face exces de zel, vor mări timpii de control", a explicat Gheorghe Păunescu.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, declarat, vineri dimineaţă, că liderii sindicali care au anunţat protestele poliţiştilor nu cunosc Statutul poliţiştilor şi a afirmat că aceştia trebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace