Poliţistul de frontieră Dimitrie Sucigan, condamnat definitiv pentru trafic cu migranţi

Poliţistul de frontieră Dimitrie Sucigan şi complicele acestuia au fost condamnaţi definitiv, vineri, la pedepse cu suspendare în dosarul în care au fost judecaţi pentru iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat, pentru călăuzire de migranţi ilegali peste graniţă.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Poliţistul de frontieră Dimitrie Sucigan, condamnat definitiv pentru trafic cu migranţi

Poliţistul de frontieră Dimitrie Sucigan, condamnat definitiv pentru trafic cu migranţi (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a hotărât extinderea efectelor deciziei instanţei de fond, Tribunalului Bucureşti, în cazul inculpatului Cristian Ionuţ Coşiu, judecat alături de poliţistul de frontieră din Arad, Dimitrie Sucigan, fratele Adinei Sucigan, fost consilier local la Pecica, om de afaceri şi fost consilier senatorial al lui Traian Igaş, care a deţinut funcţia de ministru de Interne.

După rejudecarea cazului, judecătorii ICCJ au descontopit pedepsele rezultante aplicate celor doi de instanţele inferioare şi au scăzut pedeapsa poliţistului de la doi ani la un an şi două luni de închisoare pentru fapta de trafic de migranţi.

Instanţa supremă a menţinut pedeapsa de trei ani de închisoare aplicată lui Sucigan pentru iniţierea şi constituirea de grup infracţional organizat şi a redus de la patru ani la doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile.

ICCJ a stabilit ca Sucigan să execute pedeapsa mai grea, de trei ani închisoare şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor, şi a suspendat sub supraveghere executarea acesteia pe un termen de încercare de şase.

Instanţa supremă a constatat că poliţistul a fost arestat în perioada 25 octombrie 2011 - 12 martie 2012.

Complicele lui Dimitrie Sucigan, Cristian Ionuţ Coşiu, a primit aceeaşi pedeapsă în cazul său fiind stabilit acelaşi termen de încercare.

Hotărârea ICCJ este definitivă.

Procurorii DIICOT l-au deferit justiţiei, în 21 noiembrie 2001, pe Dimitrie Sucigan alături de complicele său Cristian Ionuţ Coşiu. Cei doi au fost acuzaţi de iniţierea şi constituirea de grup infracţional organizat şi pentru trafic de migranţi.

În referatul privind propunerea de luare a măsurii arestării preventive, DIICOT arăta în octombrie 2011, că în 27 mai 2011, organele de poliţie din cadrul IGPF - Direcţia de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere, Serviciul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi din cadrul Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti - Otopeni, Biroul de Combatere a Migraţiei Ilegale, s-au sesizat din oficiu cu privire la existenţa unei grupări infracţionale organizate cu preocupări în sfera traficului de migranţi între Bulgaria şi România sau Ungaria şi România, cu destinaţia în alte ţări din UE.

În urma activităţilor operative desfăşurate pe teritoriul Bucureştiului, au fost identificate şase persoane ce organizau şi participau la săvârşirea faptelor de trafic de migranţi, inclusiv de procurarea de acte de identitate false, potrivit documentului citat.

Pentru accederea ilegală în statele occidentale, persoanele racolate achitau în ţara de origine aproximativ 10.000 de euro, membrii reţelei care acţionează în România fiind recompensaţi prin intermediul sistemului de curierat electronic Western Union, mai arătau procurorii.

În 1 iulie 2011, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale "in rem", pentru infracţiunile de trafic de migranţi şi aderare la un grup infracţional organizat.

În 30 septembrie 2011, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de zece persoane, pentru infracţiunile de trafic de migranţi şi aderare la un grup infracţional organizat, precum şi pentru tentativă la infracţiunea de trecere frauduloasă a frontierei, şi fals privind identitatea.

Cu ocazia supravegherii operative, cât şi în urma audierilor efectuate s-a stabilit că în data de 27 septembrie 2011, D.Ş. s-a deplasat în localitatea Pecica., judeţul Arad, unde a intrat în contact cu Dimitrie Sucigan, agent de poliţie în cadrul IJPF Arad., cu scopul de a-l ajuta să scoată patru migranţi din România.

Sucigan l-a pus în legătura cu Cristian Ionuţ Coşiu, pentru a rezolva această problemă, persoană cu care acesta s-a întâlnit atât în localitatea Pecica, dar şi la pensiunea "E", din Arad, unde erau cazaţi cei patru migranţi.

Din supravegherile operative efectuate s-a stabilit că Ionuţ Coşiu a venit la întâlnirea din data de 29 septembrie 2011, care a avut loc în jurul orei 18.30 la o benzinărie din Arad, împreună cu fraţii Micici, care au participat la discuţiile purtate între cei doi.

De asemenea, din probele administrate rezultă faptul că Sorin Micici este cel care a negociat preţul de transport pentru fiecare migrant în parte, precum şi cel care a supravegheat transportul migranţilor până în localitatea Nădlac, mergând cu autoturismul său în faţa maşinii conduse de fratele său, M.I., în scopul anunţării unui eventual control al organelor de poliţie.

"În cazul inculpatului Dimitrie Sucigan, Tribunalul Bucureşti are în vedere faptul că acesta a acceptat, potrivit indiciilor temeinice, să sprijine activitatea infracţională a celorlalte persoane implicate, în ciuda faptului că funcţia deţinută, aceea de agent în cadrul IJPF Arad presupunea a veghea la respectarea exact a legii la încălcarea căreia a înţeles să contribuie, fapt de natură să afecteze credibilitatea instituţiei în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea, şi să încurajeze fapte similare de atragere a unor reprezentanţi ai autorităţii în comiterea unor astfel de fapte", arăta judecătorul Tribunalului Bucureşti în decizia sa de arestare preventivă a lui Sucigan.

Dimitrie Sucigan a fost reţinut marţi în 25 octombrie 2011 de procurorii DIICOT, fiind acuzat de complicitate la călăuzirea unor migranţi turci peste graniţă, în schimbul unor sume de bani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici