Ponta: Acum este greu să tragi la răspundere un şef de poliţie, dar vom îndrepta fisurile din lege

Guvernul va "îndrepta fisurile" actuale din lege care îl împiedică pe ministrul de resort şi pe şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGPR) să tragă la răspundere un şef de poliţie, chiar dacă măsura va atrage nemulţumirea sindicatului din domeniu, a declarat premierul Victor Ponta.

Urmărește
661 afișări
Imaginea articolului Ponta: Acum este greu să tragi la răspundere un şef de poliţie, dar vom îndrepta fisurile din lege

Ponta: Acum este greu să tragi la răspundere un şef de poliţie, dar vom îndrepta fisurile din lege (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

El a arătat că la acest moment există o problemă în primul rând legislativă şi de autoritate a ministrului şi a şefului IGPR.

"Prin faimoasele legi de reformă a poliţiei e foarte greu să tragi la răspundere un şef de poliţie. Nu prea ascultă nici de ministru, nici de şeful IGP, te mai dă şi în judecată. Pe şeful de la Olt nu poate ministrul să îl schimbe, e o procedură, cu comisii de disciplină. După aceea, poate îl suspendăm dacă vrea el să îl suspendăm (...) În nişte cazuri concrete, au rezultat fisurile lăsate în lege şi vă garantez că le îndreptăm. Sigur că o să se supere un sindicat, dar...", a spus Ponta la RTV.

Premierul a adăugat că nu poate spune că problema există la nivelul întregului sistem, dar că în cazuri speciale, precum cel de la Olt, sunt destul de puţine instrumente pentru o intervenţie rapidă.

Şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, şi cinci şefi din Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt sunt cercetaţi disciplinar pentru neglijenţă în serviciu, în urma controalelor efectuate de Ministerul Afacerilor Interne, a anunţat, joi, Viorel Vasile, adjunct al şefului Poliţiei Române.

Vasile Viorel a precizat că cercetarea prealabilă dispusă la IPJ Olt a fost finalizată joi, fiind dispusă sesizarea Consiliului de disciplină al Poliţiei Române pentru neglijenţă în exercitarea dispoziţiilor de serviciu în cazul şefului Poliţiei Oraşului Balş, Ion Şotea, şi al altor şefi din IPJ Olt, respectiv şefii serviciilor Rutier, Arme şi Investigarea Fraudelor, precum şi doi şefi de birou de la Investigarea Fraudelor.

De asemenea, tot la IPJ Olt, au fost dispuse mustrări scrise în cazul şefului şefului Serviciului de Ordine Publică şi al celui de la Serviciul Resurse Umane.

Alţi doi şefi, de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Grupări Infracţionale, au primit atenţionări.

Viorel Vasile a reamintit că, în cazul adjunctului şefului IPJ Olt Valerian Iliescu, cercetarea prealabilă a fost suspendată, întrucât acesta este în concediu medical, iar celalălat adjunct, Emilian Mladin, a fost pensionat în 10 ianuarie.

La conducerea IPJ Olt se află, din 8 ianuarie, comisarul şef de poliţie Mihai Pruteanu, director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Poliţiei Române, desemnat prin dispoziţie a şefului IGPR, Petre Tobă.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat anterior, tot marţi, că şeful IPJ Olt, Ion Voicu, nu vine la audieri pentru că a intrat în concediu medical, dar că acesta nu va mai lucra nicio zi în Poliţie după ce va veni prima zi la serviciu, precizând că nu credea până acum că în Poliţie există "atâta golănie".

Ministrul de Interne consideră că Ion Voicu nu a venit la audieri la Ministerul Afacerilor Interne pentru că este vinovat şi fuge de răspundere.

Şeful IPJ Olt, Ion Voicu, trebuia să fie audiat marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în contextul anchetei disciplinare începute pe numele său în urma controlului dispus în toamna lui 2012, la instituţia condusă de acesta, de către fostul ministru de Interne Mircea Duşă.

Comisarul şef Ion Voicu era aşteptat de Comisia de Disciplină a Ministerului de Interne, însă a anunţat că nu se va prezenta, deoarece a intrat în concediu medical şi s-a internat în spital.

Comisarul şef Ion Voicu, inspector şef al IPJ Olt, a fost internat în ultimele trei zile la secţia de cardiologie a Spitalului din Slatina, iar de marţi a intrat în concediu medical timp de două săptămâni.

Potrivit unor surse din MAI, motivele pentru care Ion Voicu a ajuns la spital ar fi "bătăi neregulate ale inimii".

Unul dintre adjuncţii şefului IPJ Olt, comisarul şef Valerian Iliescu, care trebuia să se prezinte la Poliţia Română, a anunţat tot atunci, la rândul său, că nu poate veni deoarece este în concediu medical.

Totodată, celălalt adjunct al şefului IPJ Olt, comisarul şef Emilian Mladin, şi-a depus raportul de pensionare.

"Comisarul Mladin şi-a prezentat raportul, prin care solicită încetarea activităţilor în cadrul Inspectoratului. Dânsul îndeplineşte cererile de pensionare şi a motivat într-un fel anume această decizie" a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, comisarul şef Claudia Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Olt.

Concediul medical al şefului IPJ Olt şi cererea de pensionare a adjunctului şefului IPJ Olt vin într-o perioadă în care Corpul de Control al Ministerului de Interne efectuează o anchetă în cadrul instituţiei, în urma scandalului sexual în care o poliţistă din Olt a acuzat un ofiţer din Balş că a violat-o şi chiar a plasat-o mai multor poliţişti.

Printre cei menţionaţi în plângerea poliţistei se numără şeful IPJ Olt, Ion Voicu, şeful poliţiei Balş, Ion Şotea sau prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balş, Laurenţiu Turcin.

"Nu s-a primit niciun document, nicio hârtie la Inspectorat cu eventuale sancţiuni aplicate de Corpul de Control al ministerului", a spus Claudia Radu.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, la intrarea în sediul MAI, că există vinovăţie în cazul şefului IPJ Olt şi că oricum va fi suspendat din funcţie, într-o formă sau alta, precizând că cercetarea declanşată în cazul acestuia se apropie de final.

Potrivit unor surse din MAI, la data de 3 ianuarie, în prima zi lucrătoare a anului 2013, şeful IPJ Olt a fost chemat la sediul Ministerului Afacerilor Interne, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Audierea lui Ion Voicu a fost programată pentru ziua de marţi, când era aşteptat de ofiţerii Comisiei de Disciplină. Cu această ocazie, Voicu putea să prezinte şi eventuale probe prin care să-şi dovedească nevinovăţia.

Mai mulţi subalterni ai acestuia au fost audiaţi luni, de structurile de control ale Poliţiei Române.

Conform anchetatorilor, o parte dintre ofiţeri au fost chemaţi în Capitală, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei, în timp ce alţii au rămas să răspundă la întrebări la sediul IPJ Olt, unde au fost trimişi, de la Bucureşti, opt ofiţeri ai Direcţiei de Control Intern.

IPJ Olt a făcut obiectul unui control, în toamna lui 2012, în urma denunţului formulat de un poliţist, care a semnalat mai multe nereguli.

În urma verificărilor, reprezentanţii MAI au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova în legătură cu împrejurările în care, la data de 9 aprilie 2010, s-a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Poliţiei Drăgăneşti-Olt - concurs la care şeful Poliţiei Balş a avut calitatea de membru al comisiei -, existând suspiciuni de fraudare a examenului.

După ce procurorii au deschis un dosar penal pe numele ofiţerului, ministrul Mircea Duşa a cerut Corpului de Control să extindă verificările şi la nivelul IPJ Olt, iar în urma acestui control, şeful instituţiei, cei doi adjuncţi ai acestuia şi alţi opt ofiţeri cu funcţii de conducere au ajuns să fie cercetaţi prealabil pentru managament defectuos şi lipsă de reacţie în ce priveşte criminalitatea stradală.

La sfârşitul anului trecut, IPJ Olt s-a aflat din nou în centrul atenţie ca urmare a unui alt scandal declanşat după ce poliţista Melania Renghea l-a înjunghiat în abdomen pe fostul ei şef, ofiţer în cadrul Poliţiei Balş, pe motiv că acesta ar fi violat-o cu şase luni înainte.

În acest context, atât conducerea Ministerului Afacerilor Interne, cât şi cea a Poliţiei Române au decis să finalizeze cât mai repede cercetările în cazul neregulilor semnalate de Corpul de Control.

Ministrul de Interne, Radu Stroe, anunţa recent că a vrut să schimbe conducerea IPJ Olt, dar nu i-a permis legea care reglementează Statutul poliţistului.

"Am vrut să schimb conducerea IPJ Olt, însă Statutul poliţistului nu mi-a permis. Nu se poate aşa ceva! Nu este corect! Acolo este o anchetă în curs, iar subalternii celor vizaţi sunt puşi în situaţia să răspundă la întrebări legate de şefii în exerciţiu. Era normal ca, pe perioada cercetărilor, aceşti şefi să fie ţinuţi deoparte. Legea nu ne permite însă acest lucru, iar noi nu putem să facem abuzuri", a spus Radu Stroe.

De asemenea, în ceea ce priveşte ancheta penală declanşată, pentru tentativă de omor, pe numele poliţistei Melania Renghea şi pentru viol şi şantaj în ce-l priveşte pe comisarul Gheorghe Barbu, din cadrul Secţiei de Poliţie Balş, patru ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale au fost delegaţi pentru a acorda sprijin procurorului.

Comisarul Gheorghe Barbu a fost testat, joi, cu detectorul de minciuni, iar specialiştii care au interpretat rezultatele au tras concluzia că bărbatul a spus adevărul, potrivit unor surse din Poliţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici