Ponta: Comisia Europeană nu permite ajutor de stat la Oltchim şi nu avem cumpărători. Sunt necesare disponibilizări

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim (OLT), deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare, astfel că singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări, a anunţat premierul Victor Ponta.

Urmărește
666 afișări
Imaginea articolului Ponta: Comisia Europeană nu permite ajutor de stat la Oltchim şi nu avem cumpărători. Sunt necesare disponibilizări

Ponta: Comisia Europeană nu permite ajutor de stat la Oltchim şi nu avem cumpărători. Sunt necesare disponibilizări (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

El a precizat, la Antena 3, că statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi traderi pentru activele funcţionale ale Oltchim.

"Din păcate, răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut este negativ, Oltchim-ul, în viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluţie este o restructurare şi finanţare şi de la bănci, şi de la traderii care cumpără producţia în aşa fel încât o mare parte, nu toţi cei care lucrează acum acolo, să îşi poată păstra locurile de muncă. Sunt foarte dezamăgit că în aceste trei luni nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire", a spus Ponta.

Premierul a afirmat că şi-a asumat permanent faptul că o restructurare nu va implica păstrarea tuturor locurilor de muncă, ci păstrarea funcţionării Oltchim.

La începutul lunii martie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, susţinea, în emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea, de la companii din domeniu, firme româneşti şi traderi de produse şi materii prime, şi că Oltchim este privatizabil, deşi FMI este "foarte sceptic".

El mai susţinea că nu poate spune cine sunt aceşti investitori interesaţi pentru că nu vrea să transfore privatizarea Oltchim într-un spectacol, aşa cum s-a întâmplat anul trecut.

Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fără să depună însă o ofertă, este TISE din Rusia.

Angajaţii Oltchim au primit, vineri, 45 la sută din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu, care a precizat că o mie de salariaţi ar urma să fie disponibilizaţi începând cu 15 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici