- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.04.2013, 12:40)
- Valentin Anghel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ponta, despre desemnarea şefului DNA: Nu am vorbit de niciun fel de nume. Procurorul general şi şeful DNA vor fi aleşi după o selecţie condusă de viitorul ministru
Premierul Victor Ponta a anunţat că procurorul general şi şeful DNA vor fi selectaţi în urma unei proceduri care va fi condusă de viitorul ministru al Justiţiei. Anterior, premierul Victor Ponta a confirmat, după participarea la festivităţile prilejuite de Ziua Jandarmeriei, că o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). La plecarea de la festivităţi, înainte să se urce în maşină, premierul a fost întrebat dacă o va numi pe Kovesi la conducerea DNA, iar răspunsul acestuia a fost: "Da". Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a susţinut că premierul a răspuns afirmativ la întrebarea dacă va susţine declaraţii la CSM pe tema numirii procurorilor şi nu la cea privind o numire a Laurei Kovesi la şefia DNA.
Urmărește
3504 afișări
Ponta, despre desemnarea şefului DNA: Nu am vorbit de niciun fel de nume. Procurorul general şi şeful DNA vor fi aleşi în urma unei selecţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ponta: Procurorul general şi şeful DNA, aleşi în urma unei selecţii condusă de viitorul ministru
"Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere şi am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul", a spus Ponta, la finalul dicuţiei de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a precizat că îl va informa telefonic pe preşedintele Traian Băsescu despre această concluzie, cu menţiunea că nu va exista "o procedură rapidă".
Zaharescu susţine că Ponta a răspuns afirmativ întrebat dacă va susţine declaraţii, nu pentru Kovesi
"Premierul nu face declaraţii peste umăr la întrebări atât de importante. El a răspuns la întrebarea dacă va face declaraţii pe această temă şi a răspuns : «Da, la CSM»", susţine purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o declaraţie acordată MEDIAFAX.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că nu a văzut un anunţ oficial al premierului Victor Ponta, ministru interimar al Justiţiei, privind persoana propusă la şefia DNA, precizând că în momentul în care va exista un astfel de anunţ îşi va spune public punctul de vedere.
Citeşte şi:
Antonescu: N-am văzut un anunţ oficial al lui Ponta privind şefia DNA. Când va fi, am să comentez
Mai multe persoane protestează, marţi dimineaţa, la sediul CSM faţă de posibila nominalizare a Codruţei Kovesi la conducerea DNA.
Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a cerut preşedintelui şi premierului, luni, să revină asupra "declaraţiilor de intenţie" privind numirea şefilor PICCJ şi DNA, întrucât "orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine", va afecta România pe plan intern şi internaţional.
"AMR solicită preşedintelui României şi Primului Ministru revenirea asupra declaraţiilor de intenţie în ceea ce priveşte procedura de numire în funcţiile de conducere la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât orice implicare politică a justiţiei, fundamentată pe înţelegeri meschine, dincolo de orice închipuire, raportat şi la timpurile pe care avem pretenţia că le trăim, nu face decât să genereze, pe plan intern, un dezechilibru între puterile statului şi un blocaj instituţional, iar în plan internaţional va condamna – pentru totdeauna – România la o lipsă de respect şi de recunoaştere a sa ca stat de drept", s-a arătat într-un mesaj adresat de AMR, luni, şefului statului şi premierului, semnat de preşedintele interimar al Asociaţiei, Dan Spânu.
Citeşte şi:
Asociaţia Magistraţilor din România: Băsescu şi Ponta să revină asupra declaraţiilor de intenţie privind numirea procurorilor
În mesajul citat, AMR se declară îngrijorată şi în total dezacord faţă de "poziţiile adoptate în ultimele zile de puterea politică, prin implicarea într-o procedură de numire – netransparentă – pentru funcţiile de conducere din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie".
În 13 martie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CC, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.
Întrebat despre situaţia din Parchete, Băsescu a răspuns, tot atunci: "Nu-i bună deloc. De aceea o şi vreau accelerată puţin. Voi discuta cu prim-ministrul zilele acestea să găsim o soluţie, pentru că unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-şef DNA, nu avem niciun adjunct la Parchet, la DNA care să fie în mandate. Toţi sunt cu mandatele expirate. Şefii de secţii sunt toţi cu mandatele expirate în DNA şi DIICOT. Suntem într-o situaţie dificilă şi ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma".
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la începutul şedinţei BPN al PSD, la care presa a avut acces, că pe ordinea de zi nu figurează şi subiectul privind numirea procurorilor, el arătând că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL şi adăugând: "Dacă e, îi punem la Antena3".
"O să o dezamăgesc pe colega nostră de la Antena 3, dar nu vorbim la şedinţă despre procurori, că procurorii nu se pun nici la PSD, nici la PNL. Dacă e, îi punem la Antena 3, dar la PSD nu punem procurori şi nici la PNL şi deci nu avem subiectul ăsta pe ordinea de zi. Am văzut că era o îngrijorare mare şi am vrut să o lămuresc de acum", a spus Ponta.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, că, în eventualitatea în care premierul Victor Ponta, din postura de ministru interimar al Justiţiei, o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, el se va opune.
Antonescu a precizat, într-o emisiune la Antena 3, că PNL nu a cedat Ministerul Justiţiei lui Victor Ponta pentru 45 de zile, dar "nu e exclus să-l cedeze de tot", însă premierul a dorit să asume interimatul "pentru soluţionarea problemei numirii procurorului general şi procurorului şef al DNA".
Citeşte şi:
Antonescu: Dacă Ponta o desemnează pe Kovesi, ce facem, rupem USL? Poate e şi asta o variantă
"În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun", a mai declarat preşedintele PNL.
El a precizat că această opinie i-a împărtăşit-o şi premierului Victor Ponta.
"Nu sunt de acord, mă opun, consider că e o mare greşeală şi din punct de vedere al sistemului juridic, dar şi politic o eventuală numire a doamnei Kovesi", a subliniat Crin Antonescu.
Liderul PNL a mai susţinut că nu doreşte ca în acest fel să influenţeze numirea procurorilor şefi şi nici nu a făcut vreo propunere de numire a cuiva.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să fie numită la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adăugând că nu va demisiona din postul de prim-ministru dacă această persoană, considerată "omul lui Băsescu", va fi numită la DNA.
Ponta a declarat, vineri seară, că singura variantă pe care o exclude este ca Daniel Morar să rămână în acest post. El nu a respins însă nicio clipă posibilitatea ca Laura Kovesi să fie numită la DNA, negând o astfel de idee, ci a prezentat justificări în mai multe rânduri, explicând că regimul Băsescu nu stă într-un singur om şi că dacă în conducerea Parchetului majoritatea celor numiţi sunt profesionişti va fi deja o schimbare fundamentală faţă de ultimii ani.
"Un cuvânt important în aceste numiri, o opinie importantă pentru mine este - şi o recunosc, nu are rost să mă ascund - acceptabilitatea la nivelul partenerilor noştri europeni. Nu mai vreau să mai aud că USL vrea să pună procurori care să protejeze pe cine.Vreau să închidem această problemă care stă pe masă (...) Sunt domenii în care Bruxelles-ul este un reper, asta e realitatea", a afirmat premierul.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Antonescu: Dacă Ponta o desemnează pe Kovesi, ce facem, rupem USL? Poate e şi asta o variantă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe