Ponta: Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să scoată apa din curţi

Premierul Ponta, care luni şi marţi se va afla în vizită în Germania şi Slovacia, a cerut autorităţilor locale să nu mai aştepte intervenţia Guvernului în caz de situaţii urgente, inclusiv pentru eventuala evacuare a unor persoane în caz de inundaţii.

Urmărește
502 afișări
Imaginea articolului Ponta: Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să scoată apa din curţi

Ponta: Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să scoată apa din curţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Există încă mentalitatea că toată lumea stă şi aşteaptă, şi după aceea o să vină Guvernul şi o să repare diguri, o să scoată apa din curţile oamenilor. Vreau să vă cer de data asta să gândiţi altfel. Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide şi categorice, trebuie să luăm nişte oameni din nişte case care, Doamne fereşte, le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân şi după aia alergăm cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Aveţi toată autoritatea din partea mea să luaţi măsurile necesare", a spus Ponta.

Ponta a cerut autorităţilor care rămân să coordoneze situaţia generată de ploi să nu-i "strice" vizita şi a precizat că Guvernul va analiza, în şedinţa de miercuri, dacă este nevoie de acordarea unor ajutoare sau chiar de schimbat persoane cu atribuţii în prevenirea inundaţiilor.

Ponta a adresat în mod special solicitarea de a se verifica ce se întâmplă cu digul la Ialomiţa şi la Calafat, unde mai există încă probleme.

Ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a arătat că nivelul Dunării nu va creşte peste cota de inundaţii, dar că viitura pe Dunăre va fi în România "între 3-4 săptămâni", şi a cerut ca structurile regionale şi teritoriale de la Apele Române să monitorizeze "fiecare bucăţică" de dig, deoarece oricând poate apărea o fisură.

El a cerut să nu mai apară situaţii de genul celei consemnate vineri, când conducerea Apele Române Buzău i-a comunicat telefonic că nu mai ştie ce să soluţie să dispună pentru digul pe Ialomiţa, care "se mânca".

Autorităţile din Ialomiţa au început, săptămâna trecută, să consolideze digul din zona Feteşti, erodat în urma creşterii debitului Dunării din luna aprilie.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Ialomiţa, apele Braţului Borcea al Dunării s-au infiltrat în dig pe o lungime de aproape 70 de metri, iar daca acesta s-ar rupe, ar putea inunda aproximativ 30.000 de hectare de culturi agricole însămânţate din Balta Ialomiţei, Autostrada Soarelui şi linia de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

"La Feteşti se lucrează fără încetare pentru consolidarea digului. Lucrările de consolidare au început în urmă cu patru zile şi se va ajunge la înălţimea digului iniţial, de 4,5-5 metri. S-au început lucrările şi pe partea digului dinspre Dunăre, unde au fost aruncate pietre la piciorul digului. Prima dată s-a început pe partea de incintă, unde s-a taluzat pământ. S-a încercat şi se încearcă lărgirea digului, s-au pus planşe de fier, cu lungime de 14 metri şi se realizează un ecran de protecţie", a declarat, luni, prefectul judeţului Ialomiţa, Constantin Atanasiu.

Autorităţile locale avertizează că, dacă va continua să plouă, debitul Dunării ar putea depăşi nivelul critic înregistrat în luna aprilie, când debitul a fost de aproape 12.000 de metri cubi pe secundă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici