Ponta le transmite preşedinţilor de CJ că trebuie plătite arieratele făcute cu acoperire bugetară

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că le transmite preşedinţilor de consilii judeţene că trebuie plătite arieratele care au fost făcute "cu acoperire bugetară" şi a arătat că nu a venit niciun preşedinte de consiliu judeţean să ceară socoteală în legătură cu acest lucru.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului Ponta le transmite preşedinţilor de CJ că trebuie plătite arieratele făcute cu acoperire bugetară

Ponta le transmite preşedinţilor de CJ că trebuie plătite arieratele făcute cu acoperire bugetară (Imagine: Shutterstock)

Întrebat ce le transmite preşedinţilor de consilii judeţene nemulţumiţi de proiectul privind plata arieratelor, Ponta a spus: "Că trebuie plătite arieratele, cele care au fost făcute cu acoperire bugetară, cele care aveau prevedere bugetară".

El a adăugat că cele care nu aveau prevedere bugetară nu le plătesc şi deci, acest lucru este în avantajul preşedinţilor consiliilor judeţene şi al firmelor care au lucrat în mod corect şi care trebuie să-şi primească banii.

Ponta a mai spus că a auzit informaţii că vor veni preşedinţii de consilii judeţene la Bucureşti să ceară socoteală. "Nu a venit niciun preşedinte să ne ceară socoteală. De o lună jumătate au stabilit şedinţa Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene în urma retragerii domnului Dragnea, trebuie să aleagă un preşedinte", a adăugat Ponta, arătând că e normal ca aceştia să se întâlnească şi cu miniştrii.

Ordonanţa de urgenţă privind plata arieratelor la nivel local aprobată de Guvern stabileşte că fondurile din TVA şi impozitul pe venit sunt alocate pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, prioritară fiind însă stingerea datoriilor. Ordonanţa a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial.

În forma avizată de Guvern, ordonanţa prevede că, până la 31 decembrie 2013, banii se repartizează pentru achitarea arieratelor, "precum şi" pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală. Este prevăzut în acelaşi timp că fondurile sunt alocate prioritar pentru stingerea arieratelor. Este introdusă şi o prevedere care stabileşte că, pentru unităţile teritoriale care nu înregistrează arierate, banii sunt alocaţi pentru proiecte de dezvoltare locală.

În forma prezentată la începutul acestei săptămâni pe site-ul Ministerului Finanţelor se arată că precizat că suma din cota defalcată din impozitul pe venit şi taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum şi sumele reţinute ca urmare a aplicării gradului de necolectare a impozitelor şi taxelor locale se repartizează "numai" pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, până la achitarea integrală a acestora. Aceeaşi variantă mai stabilea că, după achitarea integrală a arieratelor, pot fi alocate sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală.

Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, a declarat că a primit o circulară a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, în care se cere autorităţile locale să achite cu prioritate arieratele şi a apreciat că aceasta reprezintă un abuz, deoarece doar consiliile judeţene şi locale decid destinaţia banilor proprii. El a anunţat că va protesta în continuare până când se va reveni la normalitate.

Mai mulţi şefi de Consilii Judeţene şi primari PSD i s-au plâns de altfel premierului Ponta, la şedinţa de luni a conducerii social-democraţilor, că, dacă vor plăti toate arieratele, nu vor mai putea susţine alte proiecte locale.

Premierul Victor Ponta a declarat însă că ministrul Bugetului, Liviu Voinea, are sprijin politic pentru a cere preşedinţilor de consilii judeţene să achite arieratele şi a atenţionat că el este singurul care poate cere schimbarea unui membru al cabinetului său, iar şeful CJ Constanţa poate să se supere.

La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care administraţiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii al căror termen scadent a fost depăşit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. În caz contrar, Ministerul Finanţelor ameninţa cu blocarea plăţilor către trezoreriile administraţiilor vizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici