Ponta: O ţară puternică este cea care-şi respectă militarii şi are grijă de ei şi în momente tragice

O ţară puternică este cea care îşi respectă militarii, care are are grijă de ei şi în momentele foarte bune de îndeplinire a misiunilor, şi în momente tragice, a declarat, vineri, Victor Ponta înaintea plecării în Marea Mediterană a fregatei "Regina Maria" în cadrul operaţiei Active Endeavour.

Urmărește
414 afișări
Imaginea articolului Ponta: O ţară puternică este cea care-şi respectă militarii şi are grijă de ei şi în momente tragice

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"O ţară puternică este o ţară care îşi respectă militarii, care are are grijă de ei şi în momentele foarte bune de îndeplinire a misiunilor şi în momente tragice, aşa cum, din păcate, se întâmplă şi este posibil să se întâmple întotdeauna când eşti militar. Am vrut să transmit acest mesaj de respect, de susţinere, de sprijin pe care repet orice ţară care îşi doreşte să fie o ţară mândră şi respectată trebuie să-l dea forţelor sale militare", a afirmat Ponta.

Premierul a spus că a avut ocazia să asiste la exerciţiile pe care cele două fregate pe care România le are în serviciu le desfăşurau în Marea Neagră.

"A fost o ocazie pentru mine să mă conving de profesionalismul marinarilor noştri militari, de capacitatea lor de a îndeplini misiuni importante şi din acest motiv am vrut astăzi (n.r. - vineri) să fiu prezent aici să vă spun că există tot respectul şi admiraţia pentru forţele militare româneşti, pentru marinarii noştri, pentru aviatorii noştri, pentru cei care în momente dificile în ţară sau în afara ţării îşi îndeplinesc cu prisosinţă şi cu brio toate sarcinile pe care le primesc. Din păcate, în viaţa militară există întotdeauna şi pericole, există situaţii aşa cum a fost în urmă cu câteva zile cu doi dintre camarazii dumneavoastră, când sacrificiul suprem este preţul plătit", a spus Ponta.

"Chiar dacă este o zi tristă pentru Armata Română, pentru România misiunile militare merg înainte. Pentru a patra oară, Fregata "Regina Maria" pleacă într-o misiune internaţională sub comanda NATO, într-o zonă periculoasă în Marea Mediterană pentru a asigura conform ordinului de misiune protecţia în acea zonă. Nu e o misiune uşoară, nu e o misiune care să ne facă fericiţi în sensul de a merge să ne plimbăm, este o misiune militară şi sunt convins că veţi îndeplini cu profesionalism şi această misiune", le-a spus ministrul Apărării, Mircea Duşă, militarilor care pleacă în misiune.

El le-a ordonat militarilor să se întoarcă sănătoşi acasă.

După discurs, premierul Victor Ponta a urcat la bordul Fregatei "Regina Maria" şi i-a transmis comandantului: "Acum e misiune, aţi luat şi elicopterul, aţi luat tot. Vânt din pupa să fiţi sănătoşi".

Înainte de a coborî de pe fregată, Ponta a înmânat echipajului navei un tablou care o înfăţişează pe Regina Maria, semnând pe spatele acestuia.

Premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prefectul judeţului Constanţa, Eugen Bola, primarul Constanţei, Radu Mazăre şi parlamentari de Constanţa au participat, vineri, la plecarea, din Portul Militar Constanţa, a fregatei "Regina Maria" în cadrul operaţiei Active Endeavour, care se va desfăşura, în luna octombrie, în Marea Mediterană.

Fregata "Regina Maria" va participa, în luna octombrie, la Operaţia "Active Endeavour", care se desfăşoară în Marea Mediterană sub conducerea NATO. Forţele Navale Române participă din anul 2005 la această operaţie, contribuind activ la îndeplinirea angajamentelor asumate de România în cadrul sistemului de securitate internaţională.

Operaţia "Active Endeavour" a luat fiinţă în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie. În cadrul acesteia, navele militare NATO patrulează în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri şi pentru a descuraja activităţile teroriste şi traficul ilegal.

Fregata "Regina Maria" are un deplasament de 4.900 tone, lungimea de 148,2 metri, lăţimea de 14,75 metri şi un pescaj maxim de 6,4 metri. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri şi dispune de o autonomie de 4.500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele şi instalaţiile de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW fiecare.

Nava este comandată de către comandorul Bogdan Vochiţu şi are la bord un echipaj alcătuit din 224 marinari.

Duminică seară, maistrul militar Vasile Claudiu Popa (28 de ani) şi plutonierul Adrian Postelnicu (34 de ani) au decedat în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Ei erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale şi executau o misiune de luptă în estul Afganistanului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici