Ponta susţine că România a fost guvernată de "legea junglei" în 2010-2011

România a fost guvernată de "legea junglei" în 2010-2011, când doar cei puternici aveau acces la şcoală sau fonduri UE şi ceilalţi puteau să moară, susţine premierul Ponta, arătând că sunt persoane care spun că elevii care nu au luat notă de trecere la bacalaureat să fie lăsaţi "să moară de foame".

Urmărește
438 afișări
Imaginea articolului Ponta susţine că România a fost guvernată de "legea junglei" în 2010-2011

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Şeful Executivului a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei conferinţe de presă susţinută, marţi, la Ministerul Muncii, cu ocazia lansării unui program social finanţat din fonduri europene.

"Există o concepţie care a guvernat România în 2010-2011, o concepţie - nu ştiu dacă e neapărat de dreapta sau de extremă-dreaptă -eu o numesc o «lege a junglei», în care doar dacă eşti foarte puternic poţi să ai acces la şcoală, doar dacă eşti foarte puternic ai acces la fondurile europene, dacă nu, poţi să mori, în limbaj direct. Noi am venit la guvernare şi asta vom face cât timp vom sta la guvernare, pe o concepţie de societate inclusivă în care, sigur, îi premiem şi îi felicităm şi ne mândrim cu cei foarte buni la şcoală, îi felicităm şi ne mândrim cu cei foarte buni din economie, dar nu-i abandonăm pe ceilalţi, pe cei care, dintr-un motiv sau altul, au nevoie de sprijin", a spus Ponta.

El a apreciat faptul că, după foarte multe discuţii "sterile şi personalizate" şi dezbateri ideologice, inclusiv pe teme cum ar fi modificările aduse Legii educaţiei, fondurilor europene sunt folosite pentru proiecte destinate unor categorii vulnerabile. În opinia sa, este foarte important ca în România să se dezvolte "economia socială".

"O să-mi spună cei de foarte dreapta că economia nu poate fi socială, că economia este doar competiţie pură şi cine rezistă, rezistă, cine nu, moare. Eu nu cred în chestia asta, eu cred că o societate modernă trebuie să aibă grijă de toţi membrii săi. Nu înseamnă că toţi au aceleaşi rezultate, dar înseamnă că pe toţi trebuie să-i sprijinim să aibă rezultate mai bune în educaţie, în viaţa economică, şi, din acest punct de vedere, repet, cred că e prima dată după mult timp când în sfârşit avem o dezbatere de ideologie şi concepţii diferite asupra societăţii româneşti. Pe de-o parte, o concepţie - eu o definesc şi sper că nu e peiorativ - ca o lege a junglei", a reiterat prim-ministrul.

Ponta a apreciat că România trebuie să fie o societate inclusivă în care şi cei mai puţini competitivi să aibă o şansă de "a trăi şi de a supravieţui şi de a deveni mai competititivi" într-un viitor apropiat.

"Văd că ni se spune de ce nu-i lăsăm pe cei care n-au luat bacalaureatul pur şi simplu să moară de foame. Eu cred că trebuie să-i ajutăm să înveţe mai bine şi să ia bacalaureatul. De ce nu lăsăm categoriile vulnerabile, să nu le mai dăm fonduri europene, să dăm numai la societăţile superperformante. Pentru că eu cred că trebuie să-i ajutăm să aibă un loc de muncă şi să aibă o şansă în această ţară în perioada următoare", a mai spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici