- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Popa i-a cerut lui Vîntu să-i remită anual 200.000 de euro pentru a putea sta în Indonezia. Vezi stenogramele!
Nicolae Popa, directorul societăţii Gelsor, fugit din România pentru a nu executa 15 ani de închisoare, i-a cerut telefonic lui Sorin Ovidiu Vîntu să-i remită anual 200.000 de euro pentru a putea locui în Indonezia, arată procurorii în cererea de arestare a omului de afaceri, obţinută de MEDIAFAX.
Popa i-a cerut lui Vîntu (Foto) să-i remită anual 200.000 de euro pentru a putea sta în Indonezia (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
În acest caz, Parchetul s-a sezizat în 27 noiembrie.2009 cu privire la indiciile de comitere a infracţiunii de favorizare a infractorului prev.de art.264 din Codul penal, în sensul că Nicolae Popa, care a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 15 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost ajutat pentru a fi zădărnicită executarea pedepsei.
Din procesul-verbal întocmit la data de 2.12.2009, se constată "indicii temeinice că Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan săvârşesc infracţiunea de favorizarea infractorului, în sensul că ajută un infractor, respectiv pe condamnatul Nicolae Popa să se sustragă de la executarea pedepsei definitive de 15 ani închisoare", fapte conturate după analizarea unor comunicaţii şi imagini toate în legătură cu cei trei, spun anchetatorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Astfel s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Vîntu, Ţurcan şi Alex Stoian. Vîntu a trimis sume de bani condamnatului Nicolae Popa, pentru ca acesta să se sustragă de la executarea pedepsei de 15 ani închisoare aplicată printr-o sentinţă penală, dosar în care la data de 23 iulie 2009 a fost emis un mandat european de arestare.
Urmărirea penală a stabilit că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor lui Vîntu, prin transfer bancar, dintr-un cont deschis la o bancă cu sediul în Nicosia, Cipru, în contul unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia la care condamnatul Popa avea acces, cu ajutorul învinuitul Ţurcan sau în numerar, cu sprijinul lui Stoian.
Prin ordonanţa din data de 8 septembrie 2010 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva învinuitului Vîntu, pentru favorizarea infractorului, Ţurcan, pentru comiterea infracţiunii de favorizarea infractorului şi împotriva lui Stoian, pentru complicitate la favorizarea infractorului.
Parchetul spune faptul că a constatat că inculpatul Vîntu alături de inculpaţii Ţurcan şi Stoian, deşi aflaţi sub puterea unor măsuri preventive care le-au limitat dreptul de liberă circulaţie (fiind daţi în consemn la frontieră-n.r.) şi cunoscând învinuirile care le sunt aduse, au conceput şi aplicat un circuit complicat de comunicare cu condamnatul Popa pentru a putea să îngreuneze executarea pedepsei.
"Având în vedere notorietatea cazului FNI, acel sistem de acumulare a fondurilor băneşti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenţa unui fond deschis de investiţii, care în final a generat un grav prejudiciu atât sistemului financiar-bancar din România cât şi unui număr foarte mare de persoane fizice, în raport şi de gradul de pericol social al infracţiunii comise de către inculpaţi, care fac parte din categoria infracţiunilor care împiedică înfăptuirea justiţiei, întrucât probele obţinute în cursul urmăririi penale după data de 23 august 2010 evidenţiază schimbarea temeiurilor care au stat la baza luării măsurii preventive, astfel că în prezent subzistă temeiurile prevăzute de art.148 lit. f) din Codul de procedură penală, întrucât infracţiunea săvârşită de către Ţurcan prevede pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea sa în libertate prezintă pericol public, joi s-a dispus prin ordonanţă înlocuirea acestei măsuri preventive a obligării de a nu părăsii ţara cu măsura preventivă a reţinerii pentrui cei trei", mai arată acuzarea.
Sursa citată mai arată că analiza întregului material probator evidenţiază faptul că în cauză sunt întrunite condiţiile pentru a se solicita arestarea preventivă a inculpaţilor având în vedere modalitatea concretă de săvârşire a favorizării infractorului, prin ajutorul material dat condamnatului Popa de către coinculpaţi, coordonaţi de inculpatul Vîntu, în scopul dovedit de a zădărnici şi îngreuna executarea pedepsei de 15 ani închisoare la care acesta a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă la data de 4 iunie 2009, (prin aceeaşi decizie inculpatul Vîntu a fost achitat definitiv, iar Vlas Ioana Maria a fost condamnată la pedeapsa de zece ani închisoare).
Pentru executarea acestei hotărâri judecătoreşti s-a emis mandatul de urmărire internaţională la data de 23 iulie 2009, în vederea extrădării condamnatului Popa.
În opinia anchetatorilor, pericolul social al faptelor de favorizarea infractorului se răsfrânge asupra sistemului judiciar penal, care potrivit competenţelor legale trebuie să asigure efectivitate actului de justiţie. Efectivitatea actului de justiţie este asigurtă numai atunci când vinovatul execută pedeapsa stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
Zădărnicirea, îngreunarea executării pedepsei de 15 ani închisoare aplicată condamnatului Popa are autoritate de lucru judecat, pentru că instanţa de judecată a statuat că este vinovat. Concret, Popa a comis infracţiunile şi a produs daune profunde (exorbitante) sutelor de mii de păgubiţi ai FNI-ului şi orice sprijin acordat acestuia pentru a zădărnicii, îngreuna executarea pedepsei constituie acte de obstrucţionare a justiţiei, constituie un grad de pericol care se accentuează întrucât, deşi erau cercetaţi pentru favorizarea infractorului şi se aflau sub obligaţiile legale stabilite de organele judiciare încă din luna decembrie 2009, au continuat să desfăşoare activităţi de sprijin material în favoarea condamnatului.
În paralel cu demersul desfăşurat de autorităţile judiciare competente în scopul extrădării condamnatului Popa, inculpaţii desfăşurau acţiuni de îngreunare a punerii în executare a unei hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, iar deşi erau cercetaţi tocmai pentru această infracţiune, denotă o sfidare a legii şi accentuează periculozitatea, mai notează anchetatorii
În dosarul în care a fost condamnat, Popa a emis în mod fictiv un număr de 1.683.498 unităţi de fond, în valoare totală de 112.289.316.546 lei (aproximativ 7 milioane USD) fără să fie depusă valoarea acestora, unităţi de fond pe care ulterior le-a răscumpărat la valoarea de piaţă fictiv crescută de 137.403.330.106 lei (aproximativ 8,8 milioane USD), prejudiciind fondul şi săvârşind astfel infracţiunea pentru care a fost condamnat definitiv.
În 18 septembrie 1998, societatea de valori mobiliare Gelsor SA, avându-l director general pe Popa Nicolae şi-a însuşit un număr de 65.359 acţiuni emise de SC Industrial Export SA la o valoare contabilă de 25.376 lei/acţiune, aflate în administrarea societăţii pe care o conducea şi care aparţineau SC SOV Invest SA. Acţiunile au fost transferate unui apropiat, ce le-a valorificat prin vânzarea către Banca Agricolă la un preţ supraevaluat de 765.000 lei/acţiune, de aproximativ 30 ori mai mare decât valoarea reală, producând instituţiei bancare un prejudiciu de 50 miliarde lei (aproximativ 3 milioane USD).
În 24 februarie 2002 Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus măsura urmăririi cu privire la numitul Popa Nicolae, deoarece se sustrăgea mandatului de arestare preventivă emis în anul 2000 în dosarul SC SOV Invest-Fondul Naţional de Investiţii.
După soluţionarea cauzei şi condamnarea sa la pedeapsa de 15 ani închisoare, prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie, la data de 23 iulie 2009 s-a emis mandatul de urmărire internaţională în vederea extrădării condamnatului Popa Nicolae, iar în 2 decembrie 2009, autorităţile poliţieneşti internaţionale l-au capturat la Jakarta - Republica Indonezia.
Potrivit anchetatorilor, la începutul lunii octombrie 2009, la solicitarea condamnatului Popa, care se afla în Indonezia, Vîntu a dispus transferul sumei de 50.000 de euro într-un cont bancar din Indonezia, la care condamnatul avea acces, pentru ca acesta, cu ajutorul banilor să întreprindă demersurile necesare zădărnicirii executării pedepsei ce i-a fost aplicată. Suma de bani îi era necesară condamnatului Popa în primul rând pentru a putea să-şi "asigure posibilităţile de a nu fi descoperit de autorităţile poliţieneşti internaţionale" Acţiunea, cu ajutorul lui Ţurcan, a fost finalizată la începutul lunii noiembrie 2009.
În 11 noiembrie 2009, în acelaşi scop al ajutării condamnatului Popa şi al împiedicării executării pedepsei de către acesta, din dispoziţia lui Vîntu, fratelui condamnatului, numitului Popa Virgil, i-a fost predată suma de 20.000 euro, ce urma să-i parvină lui Nicolae Popa, prin intermediul părinţilor săi, ce urmau să plece în vizită la acesta în Indonezia.
În acest sens din procesul-verbal de percheziţie corporală întocmit la data de 3 decembrie 2009 de către ofiţerul de poliţie judiciară a rezultat că asupra învinuitului Popa Virgil a fost descoperită suma de 20.000 de euro, precum şi biletele de avion emise pe numele rudelor condamnatului Nicolae Popa, pe ruta Bucureşti - Istanbul - Singapore - Istanbul - Bucureşti pentru perioada 6.12.2009-7.01.2010.
În 3.11.2009, în jurul orei 14.00, Vîntu l-a contactat, pe telefonul mobil, pe Nicolae Popa, iar din discuţie rezultă că suma convenită a fost trimisă, fără a fi însă recepţionată, în contului fugarului. Sorin Ovidiu Vîntu afirmă că îl va chema pe fratele lui Popa, pentru a-i da şi pentru părinţii săi.
Între Vîntu şi Nicolae Popa are loc o serie de discuţii telefonice, care relevă faptul că, "potrivit calendarului", urmează să primească bani în cont, însă banii nu au ajuns, iar Vîntu este iritat.
Întrebat de Popa de ce îl "simte supărat pe el", Vântu spune: "Nu sunt supărat, băi. Sunt f ... în toate părţile, am un milion de treburi, sunt bombardat cu cerinţe de bani din 7.000 de direcţii. E o criză uriaşă aici, nu sunt supărat, sunt întins în toate direcţiile, asta este tot, am şi alte treburi, nu sunt numai la dispoziţia ta. Nu pot să stau...eu sunt cu 7.000 de oameni pe cap şi tu îmi dai 5.000 de telefoane pe oră. Băi, Vio, ce-i cu tine, te-ai tâmpit? Ce-i cu tine?"
Vîntu îi aminteşte că îl "întreţine" pe Popa şi că nu e necesar să-i creeze o presiune mai mare decât cele pe care le are.
"Popa Nicolae: - Să ştii că dacă strigi la mine, nu rezolvă absolut nimic.
Sorin Ovidiu Vântu : - Sunt nervos!
Popa Nicolae : - Şi eu pot să fiu nervos. Tu nu ştii cât de nervos pot să fiu şi eu câteodată.
Sorin Ovidiu Vântu - Ei! Distinse Popa Nicolae , ştii ceva? Enervează-te! Banii ţi i-am trimis, azi-mâine trebuie să sosească. Punct.
Popa Nicolae: - Auzi?
Sorin Ovidiu Vântu : - Te rog!
Popa Nicolae: - Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd.
Sorin Ovidiu Vântu : - Poftim?
Popa Nicolae: - Eu te iubesc, mă. Când mi-ai zis distinse Popa Nicolae, m-ai făcut să râd. Sorin Ovidiu Vântu, te iubesc, tu nu ştii cât de mult te iubesc eu pe tine. Eşti aşa de tâmpit şi de... Ce dracului! Hai, mă...
Sorin Ovidiu Vântu : - Deci am grijă. Şi ceea ce spun că fac, aia şi fac.
Popa Nicolae : - Alo!
Sorin Ovidiu Vântu : - Nu mai pune chestiuni suplimentare. Băi, tu habar n-ai ce este aici. Şi în ce situaţie reală sunt.
Popa Nicolae : - Vrei să-ţi răspund cu asemenea? Tu habar n-ai ce este aici şi habar n-ai...
Sorin Ovidiu Vântu : - Ştii ceva? Îţi dau cuvântul meu că aş prefera să stai să-ţi f... tu capul aici, să mă întreţii pe mine acolo.
Popa Nicolae : - Dumnezeule, dar ştii că aş vrea să se poată întâmpla chestia asta? Aş vrea!
Sorin Ovidiu Vântu : - Bine. Viorel, hai că suntem prea nervoşi.
Popa Nicolae : - Alo! Alo!
Sorin Ovidiu Vântu : - Viorel, m-auzi?
Popa Nicolae: - Da, te aud.
Sorin Ovidiu Vântu : - Am un milion... Am şi alte treburi, ţi i-am trimis, bagă la cap să-ţi vină. O să chem şi pe frate-tu să-i dau şi pentru părinţii tăi. Gata! Nu mă mai f... la cap. Pa!
Popa Nicolae : - Bine, mă, nu te mai f... la cap. Te pup!
Sorin Ovidiu Vântu : - Pa!
Popa Nicolae : - Te iubesc! Alo?
Sorin Ovidiu Vântu : - Da, măi.
Popa Nicolae : - Pa!
Sorin Ovidiu Vântu : - Poftim? Alo?
Popa Nicolae : - Păi mi-ai închis sau nu mi-ai închis?
Sorin Ovidiu Vântu : - Păi nu ţi-am închis. Spune!
Popa Nicolae : - Păi ce să spun? Mi-ai zis să închidem? Hai, aştept să închizi. Închide tu!
Sorin Ovidiu Vântu : - Bine, Voirel, te sărut, pa!
Popa Nicolae: - Pa!", relevă o stenogramă pusă la dosar.
Într-o altă convorbire, Vîntu i-a cerut lui Popa să-i precizeze ce sumă ar trebui să-i fie virată, Popa i-ar fi spus că e vorba de o sumă anuală de 200.000 de euro, care îi este necesară pentru a rămâne în Indonezia şi a putea plăti diverse servicii , ca să nu fie descoperit de autorităţile poliţieneşti internaţionale.
În acel context, Popa a spus că de maximă urgenţă îi este suma de 43.000 euro, iar Vîntu confirmă că-i va trimite banii şi că această situaţie se rezolvă.
"Sorin Ovidiu Vântu:- Salut.
Popa Nicolae- Salut.
Sorin Ovidiu Vântu :- Scuză-mă tati... Sunt locuri, ţi-am spus, de unde nu pot vorbi din diverse considerente.
Popa Nicolae:- Da mi se pare normal, nu trebuie să te scuzi.
Sorin Ovidiu Vântu :- Da, golănaş mic. Spune, bătrâne.
Popa Nicolae: - Da... Păi, Sorin, în primul rând am aflat cum îl cheamă pe ăla, care acuma se duce pe la ai mei, a fost deja de două ori...
Sorin Ovidiu Vântu :- Da... Cum îl cheamă?
Popa Nicolae:- Costea.
Sorin Ovidiu Vântu :- Da...
Popa Nicolae :- Am şi un număr de mobil pe care l-a lăsat el la ai mei, ca să i-l dea lu' frati-miu, să-l sune frati-miu, dar frati-miu nu vrea să-l sune. Mi se pare normal.
Sorin Ovidiu Vântu :- Am înţeles.OK, să-mi dai un SMS cu numele şi cu telefonul lui.
Popa Nicolae:- OK, OK. Măcar am aflat de el. Ţi-am zis, a fost deja de două ori... Nu ştiu, e de capul lui... habar nu am.
Sorin Ovidiu Vântu :- Da... Deci să-mi dai un SMS cu telefonul... şi locul de unde este.
Popa Nicolae:- Asta nu ştiu exact. Ţi-am zis, e subcomisar la Poliţia Capitalei. Să-l f.. în gură.
Sorin Ovidiu Vântu :- Păi da, dacă e la Capitală... Eşti sigur că e de la Capitală?
Popa Nicolae:- Ba da... Deci asta ştiu... Numai atâta ştiu. Numai numele şi numărul ăsta de telefon.
Sorin Ovidiu Vântu :- OK. Mi-l dai pe...
Popa Nicolae:- Îţi dau SMS.
Sorin Ovidiu Vântu :- ... pe SMS, da.
Popa Nicolae:- Zi-mi şi mie de fii-mea. Ştii ceva, cum este?
Sorin Ovidiu Vântu :- Bătrânelule, ţi-am mai spus. E doar pe iarbă, nu e pe altceva...
Popa Nicolae:- Îhî...
Sorin Ovidiu Vântu :- Anturajul este prost, Gigelu cu care este combinată nu are prea mare afecţiune pentru ea, e o prietenă de-a lui printre multe altele. Gigelu are 31 de ani... ăăă... soluţia pe care o recomand văzând despre ce... şi o tapează de bani. Soluţia pe care... Ăla nu lucrează nicăieri. Soluţia pe care o am vizajez eu, prietene, este să nu-i mai dai nici cinci bani. De ce-ţi sugerez soluţia asta? Exact aceeaşi problemă am avut-o eu cu Ioana şi exact asta este soluţia pe care am mers. Nu i-am mai dat cinci bani. Şi după o perioadă de ură, revoltă şi furie, şi-a revenit şi totul este OK. Şi era tot la vârsta asta.
Popa Nicolae:- Am înţeles.
Sorin Ovidiu Vântu :- De aceea, taie-i orice sursă de finanţare. Sugerez să-i ducă maică-sa mâncare, strict de mâncare, şi să-i lase bani foarte, foarte puţini, cât să aibă pentru ţigări. Deci nu-i mai da bani. Marea problemă a fiică-tii, s-a obişnuit cu bani mulţi, toacă bani mulţi, a ajuns să-şi plătească propria ei curte, şi de aici tot derapajul. Nedându-i bani, o obligi să se angajeze, cum s-a angajat fiică-mea la Londra. Că nu i-am mai dat eu bani, şi s-a angajat. Şi-a găsit un serviciu şi a început să muncească. Când a început să muncească şi să câştige banii ei, brusc a devenit foarte cumpătată cu aceşti bani.
Popa Nicolae:- Na... bine... Ea munceşte. Înţeleg acuma că s-a înscris la altă facultate, să înceapă altă facultate. Ar fi pe un drum.
Sorin Ovidiu Vântu :- Ă... să muncească să-şi plătească. Nu-i mai da bani. Toată povestea ei vine de la bani.
Popa Nicolae:- Extra bani nici n-am de unde, şi oricum hotărâsem să nu-i mai dau...
Sorin Ovidiu Vântu :- E, las-o în p.. mea, că i-ai dat zeci de mii, sute de mii... Lasă-mă dracului în pace. am aflat mai multe. Deci, nu-i mai da bani. Las-o să trăiască dintr-o leafă, şi-ţi garantez că în 6 luni de zile povestea asta va fi un vis urât. Mai departe.
Popa Nicolae:- Păi, na, mă... cu ăsta... acum ajungem la partea cu banii. Generalul…, ai mei...
Sorin Ovidiu Vântu :- Da. Deci ai tăi, când vrei să vină?
Popa Nicolae:- Aş fi vrut să ajungă la mine înainte de 12 decembrie, când e ziua lu' taică-miu şi face 80 de ani.
Sorin Ovidiu Vântu :- S-a făcut. Mă ocup. Mai departe.
Popa Nicolae:- Cu generalul... dă semne, e... ţi-am zis, el nu...
Sorin Ovidiu Vântu :- Da măi, trebuia să-mi dai... Băi bătrâne, trebuia să-mi dai nişte scoruri. Zi...
Popa Nicolae:- Ţi-am zis, la el, ce trebuie acuma... trebuie 43 000.
Sorin Ovidiu Vântu :- Am înţeles. Ţi-ai fixat care e suma lunară, după aia, de care ai nevoie?
Popa Nicolae:- O... suma anuală, Sorin... m-am gândit că un 200 000 ar acoperi inclusiv generalul, salariul lui lunar... anual.
Sorin Ovidiu Vântu :- Te referi la suma anuală, da?
Popa Nicolae:- Da, da, da.
Sorin Ovidiu Vântu :- S-a făcut. Deal.
Popa Nicolae:- Preferabil de primit întodeauna cam în perioada asta, ca să fie şi înainte de sărbători, să nu stau de sărbători să aştept.
Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, s-a făcut.
Popa Nicolae:- Cam astea.
Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, golănaş mic. Hai, te sărută Sorin, golane, şi încep să iau măsuri pentru toate alea.
Popa Nicolae:- OK, s-a făcut. Mersi mult.
Sorin Ovidiu Vântu :- Bine, banditule. Te pup. Pa.
Popa Nicolae:- Bine, şi eu te pup.
Sorin Ovidiu Vântu :- Pa, pa", se arată în stenogramă..
În ceea ce priveşte modalitatea în care Vîntu îi trimite bani lui Popa, anchetatorii au constatat că respectivul circuit a fost stabilit în urmă cu "vreo doi ani".
Popa cere bani pentru ca părinţii săi să facă o excursie în Indonezia, cu escală la Amsterdam, de unde ar urma să fie procurate fără rezervare biletele de avion pentru destinaţia finală. În acest sens, cei doi stabilesc ca Virgil Popa, fratele celui în cauză, să ia legătura cu Vîntu, care îşi exprimă neîncrederea în acesta.
"Sorin Ovidiu Vântu:- N-am nici o încredere în omul ăla, asta e toată treaba.
Popa Nicolae:- Nici eu nu am. Nici eu nu am, şi de aia am vorbit cu el, nu numai o dată, şi i-am spus aşa: "Băi, gândeşte-te, să nu te pună dracu' să pui banii, să zici că-i pui pentru o zi, sau pentru o oră, că nu ştiu ce scoţi, pentru că este ultima ocazie când eu pot să-i văd pe babaci. Să nu te pună dracu'". Zice: "Nu. Îţi jur pe sufletul copilului meu, şi pe mine, îţi jur pe mine că nu fac nimic...".
Sorin Ovidiu Vântu:- Bine, să mă caute... Alo?
Popa Nicolae:- Da?
Sorin Ovidiu Vântu:- Să mă caute luni... să mă caute frati-tu.
Popa Nicolae:- OK.
Sorin Ovidiu Vântu:- Bine... Bine. Te pup bătrâne.
Popa Nicolae:- Şi eu te pup. Aştept. OK", se arată în transcriere.
În împrejurările date, insistenţa cu care îl sună şi îi transmite mesaje îl determină pe inculpatul Vîntu să verifice care este situaţia transferului banilor. Astfel, din discuţiile pe care le are cu Ţurcan, l-a împuternicit să se ocupe de transferul sumei. Astfel în 4 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vântu este contactat, telefonic de Ţurcan, căruia omul de afaceri în solicită explicaţii cu privire la transferul sumei în cauză, cei doi convenind ca cetăţenul moldovean să îl contacteze pe Nicolae Popa şi să rezolve problema.
"Octavian Ţurcan- Da, Sorin.
Sorin Ovidiu Vântu: - Ăia 700.000 pe care ţi-am spus să-i plăteşti, i-ai plătit?
Octavian Ţurcan: - Am plătit 400 şi 300 trebuie să plece azi sau mâine. Aşa dau, din două surse diferite prin două bănci.
Sorin Ovidiu Vântu: - Dar de ce nu i-ai dat odată, că erau bani de salarii, trebuiau plătiţi în aceeaşi zi, trimişi în aceeaşi zi.
Octavian Ţurcan: - Pentru că s-au dus din două bănci diferite. Noi avem...
Sorin Ovidiu Vântu: - Păi stai, din două bănci diferite la o săptămână diferenţă, dragul meu? Asta-i o glumă probabil, nu? O folosim către alţii, n-o folosim între noi? Când pleacă?
Octavian Ţurcan: - Mâine pleacă.
Sorin Ovidiu Vântu: - Te salut!", se arată în stenogramă.
În seara 4 noiembrie 2009, Vântu a fost contactat de Ţurcan , care îi spune că în "în urmă cu un an, noiembrie-decembrie, s-a finanţat cu 2.700.000, în 2009 s-a finanţat cu 12.875.000, per total fac 15.575.000".
"Sorin Ovidiu Vântu : - Bine, tati. Deci... Ce voiam să te mai întreb. Mă, tu mâine vii... Of, cum dracu facem... că-i în telefonul ăsta şi nu ştiu să-l scot din telefon numărul băiatului.
Octavian Turcan: - Eu mâine la ora 10 sunt în Otopeni şi vin direct la tine.
Sorin Ovidiu Vântu: - Păi mâine mă duc la CHIŞINĂU şi vreau să plec la 8 dimineaţă de aici. Dar fac o altă chestie. Îţi dau... Băi, Octav , ceva nu mi se învârte rotund şi te-aş ruga să fii onest cu mine. Banii la Realitatea nu i-ai trimis la timp, la ăsta n-au ajuns banii că e contul greşit cu toate că în contul ăla am virat... S-a întâmplat ceva, ai vreo problemă?
Octavian Ţurcan: - Nu. Cu mâna pe inimă îţi spun că nu s-a întâmplat, banii stau în cont...
Sorin Ovidiu Vântu: - Deci nu sunt probleme.
Octavian Ţurcan:- Nu sunt probleme.
Sorin Ovidiu Vântu: - Pe care eu să nu le cunosc.
Octavian Ţurcan: - Deci nu sunt probleme pe care tu să nu le cunoşti. Ai cuvântul meu.
Sorin Ovidiu Vântu: - Atunci facem... La ce oră zbori tu?
Octavian Turcan: - Eu decolez la ora 8:15, ora Bucureştiului.
Sorin Ovidiu Vântu: - Eu am să scot acuma telefonul omului din memorie, întâmplat. Şi roagă-l pentru clarificări. Da?
Octavian Ţurcan: - Da.
Sorin Ovidiu Vântu : - Deci îi scrii un mesaj.
Octavian Ţurcan: - Exact.
Sorin Ovidiu Vântu : - Şi eu scot acuma numărul de telefon al omului. E 00628, ăsta este prefixul şi de acuma îl caut mai departe. Te pup, pa, hai că te sun imediat înapoi. Cu toate că nu ştiu să scot telefonul, f... Bine, văd eu. Pa, pa!
Sorin Ovidiu Vântu : - Eu pot să-l rog pe Ghenadie să vină la tine şi Ghenadie îmi dă şi telefonul, poate la dânsul acuma e seara târziu. Că el are cu 6 ore ...
Octavian Ţurcan: - Bravo! Trimite-l pe Ghenadie la mine, îi dau telefonul ăsta şi scoate el şi face toate treburile. Că ăla a devenit extrem de nervos acolo, că crede că-l trag pe p... Şi n-am chef acuma de o altă problemă. Hai! Bine, să vină Ghenadie încoace, tati, te pup! Pa!", arată stenogramele.
Fata lui Nicolae Popa a locuit la Bali, ea dând declaraţie procurorilor şi relatând cum primea bani.
"Trebuie precizat că modalitatea de transfer a banilor care a fost aleasă pentru a evita identificarea tranzacţiei/tranzacţilor şi persoanele implicate. De aceea, s-a convenit ca transferul să se realizeze din contul bancar al unei societăţi comerciale înregistrate în Cipru, controlate de inculpatul Vântu Sorin Ovidiu, în contul bancar al unei societăţi comerciale înregistrate în Indonezia. Alegerea acestei modalităţi de operare nu a fost întâmplătoare, ci a fost determinată de cunoaşterea de către inculpaţi a regimului sub care funcţionează societăţile bancar , comerciale din cele două ţări şi în acest context a dificultăţilor pe care le-ar întâmpina organele judiciare în obţinerea de informaţii oficial", susţin anchetatorii .
Potrivit probelor obţinute la data de 23 august 2010 s-a stabilit cu certitudine că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Vîntu, prin contribuţia inculpatului Ţurcan, prin transfer bancar, din contul unei societatii din Cipru în contul unei societăţi înregistrate la care condamnatul Popa are acces.
"Această împrejurare a rezultat din coroborarea conţinutului convorbirilor şi mesajelor text interceptate în baza autorizaţiilor, emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu informaţiile obţinute prin intermediul comisiei rogatorii de la autorităţile judiciare din Cipru. Astfel, rezultă fără dubiu că transferul sumei de 50.000 de euro, către Popa Nicolae, s-a realizat din dispoziţia inculpatului Vântu Sorin Ovidiu, în scopul de a zădărnici executarea pedepsei la care fusese condamnat Popa Nicolae. Chiar dacă inculpatul nu era împuternicit pentru contul bancar din care s-a realizat transferul, modul în care s-au desfăşurat evenimentele şi suprapunerea perfectă a perioadelor, dar şi modalitatea de efectuare a transferului, denumirile societăţilor comerciale, denumirile băncilor şi a conturilor implicate, demonstrează, dincolo de orice dubiu, că ajutorul dat persoanei condamnate a fost coordonat de către Vântu Sorin Ovidiu. Transferul bancar către Indonezia a avut loc la data de 2.11.2009. Potrivit documentelor financiar bancare referitoare la transferurile bancare realizate de către societatea comercială cu sediul în Nicosia a rezultat că la data de 2.11.2009 a fost realizată o dispoziţie de plată pentru 50.190 de euro, reprezentând suma brută ce a fost transmisă în Indonezia condamnatului Nicolae Popa. Anterior acestui transfer, la data de 2.10.2009, într-un cont a fost virată suma de 3.000.000 de euro, în condiţiile în care la acea dată soldul contului era de numai 1.230 euro. Suma de 3.000.000 euro a provenit dintr-un transfer bancar realizat de societatea comercială, cu sediul în Nicosia. Persoana împuternicită să opereze asupra contului societăţii comerciale este martorul Liviu Luca, un apropiat al inculpatului Vîntu Sorin Ovidiu", mai notează anchetatorii în cerea de arestare preventivă.
În susţinerea cererii, Parchetul arată că prin probele administrate s-au confirmat indiciile temeinice pentru comiterea infracţiunii de către inculpaţi, dar şi starea de pericol pentru normala desfăşurare a activităţii de înfăptuire a justiţiei penale.
"Aceasta deoarece actul de justiţie este întemeiat pe efectivitate, care se poate asigura numai atunci când se execută prompt pedeapsa aplicată. Inculpaţii, în virtutea raporturilor personale pe care care le au între ei şi cu persoana condamnată au luat cunoştinţă de intenţia condamnatului şi de demersurile sale efectuate în ţara gazdă , întrucât au avut convorbiri telefonice directe sau prin intermediari. Ajutorul dat a fost atât material, prin trimiterea banilor, dar şi moral, prin acordarea unei sume cu care părinţii condamnatului Popa Nicolae să aibă posibilitatea să-l vitizeze în Indonezia. Acţiunile întreprinse au fost decisive în zădărnicirea executării pedepsei. Există elementele constitutive ale infracţiunii şi în situaţi în care ajutorul dat avea aptitudinea să producă rezultatul zădărnicirii executării pedepsei, dar din motive independente de voinţa celor care acordă ajutorul ilicit nu a condus la o reală împiedicare a justiţiei în acea cauză", arată sursa citată.
Mai mult, anchetatorii susţin că după capturarea în 2 decembrie 2009 a lui Popa, în Jakarta - Republica Indonezia, Vîntu, Ţurcan şi Stoian au continuat, "în mod direct şi indirect" să îngreuneze procedurile legale de extrădare desfăşurate de către autorităţile judiciare indoneziene ca urmare a solicitării de extrădare formulată de către Ministerul de Justiţie din România.
"În acest sens, pentru ca Nicolae Popa să nu execute din pedeapsa de 15 ani un interval prea mare de timp în arestul autorităţilor indoneziene sau în cazul în care nu se putea obţine acest rezultat, momentul extrădării sale în România să fie amânat cât mai mult cu putinţă , inculpaţii Vîntu, Ţurcanu şi Stoian au derulat o serie de demersuri şi acţiuni. Acestea au fost concretizate în sprijin material şi moral acordat condamnatului atât personal, cât şi prin intermediul fratelui său Popa Virgil, care s-a deplasat în acest scop la Jakarta - Republica Indonezia. Evoluţia demersurilor din Indonezia după reţinerea condamnatului Popa Nicolae şi variantele de îngreunare a extrădării în România au devenit parte a unor activităţi comise de către inculpaţii Vântu Ovidiu Sorin, Stoian Alexandru şi Ţurcan Octavian în diferite forme de participaţie penală, dar avându-l ca decident pe inculpatul Vântu Ovidiu Sorin. Astfel, odată cu cercetările efectuate în această cauză penală, precum şi de la data dispunerii măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, pe tot parcursul perioadei de timp de după decembrie 2009, inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu este concentrat în acţiunile sale pe două paliere", notează sursa citată.
Potrivit anchetatorilor, un prim palier al interesului l-a reprezentat evoluţia cercetărilor efectuate în acest dosar de către procurori şi stadiul audierilor la Parchet a inculpaţilor Stoian şi Ţurcan şi, al doilea palier era cel referitor la stadiul demersurilor din Indonezia efectuate în favoarea condamnatului Popa Nicolae cu scopul îngreunării executării pedepsei.
Astfel, în seara de 3.12.2009, Vîntu l-a contactat pe Virgil Popa:
"Vîntu: Alo! Salut!
Popa: Sunt acolo. Aştept să vină avocatul.
Vîntu: Aoleu! Te-ai dus până la urmă?
Popa: Păi, eram însoţit!
Vîntu: Da. Am înţeles!
Popa: Asta e. M-au luat de pe stradă.
Vîntu: Cum măi? De pe stradă? Înseamnă că te-au urmărit tot timpul.
Popa: Aha! De la un punct încolo. Nu ştiu exact de unde.
Vîntu: Ce chestie!
Popa: Bine. Oricum, mie îmi place FOREX-ul, ca să ştii.
Vîntu: Da... Tare ciudat!
Popa: Aha!
Vîntu: Nu înţeleg ce au cu tine, că eşti frate-său, la o adică.
Popa: Da, bine, nu... N-are chiar legătură cu el.
Vîntu: Nu e în legătură cu frate-tău?
Popa: Aproximativ da, dar e cumva tangenţial.
Vîntu: A! Ai altă problemă? Te acuză de altă problemă?
Popa: Aha!
Vîntu: A! Credeam că de frate-tău. Acolo... Păi da' e fratele tău. Cum să....Ei! Of!
Popa: Da. Hai că am primit o şaorma şi mănânc. Să nu-ţi faci griji, că nu mor de foame!
Vîntu: Dar nu! Stai că nu-mi fac griji! Doar că mi-eşti prieten şi mă îngrijorează ce ţi se întâmplă.
Popa: Nu. Că nu mor de foame. Tocmai am primit o şaorma. În sensul ăsta.
Vîntu: Bine, măi. Îţi doresc baftă, bătrâne!
Popa: Sărut mâna!
Vîntu: Dă-mi şi mie un telefon când ieşi!
Popa: Categoric! Dacă...
Vîntu: Dacă te mai lasă ăştia să pleci! (râde.)
Popa: (râde şi el): Da. Dacă mai e loc.
Vîntu: Tare rău îmi pare!
Popa: Aha! Asta e!
Vîntu: Bine golane!
Popa: Te-am pupat!", se arată în stenograme.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO