- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.01.2017, 17:25)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Post-Bamboo, Gabriela Firea cere o listă completă a localurilor din Bucureşti şi câte dintre ele au autorizaţie/ Cât de permisivă este legea şi cum pot funcţiona cluburile fără autorizaţie
După tragedia din Colectiv şi incendiul din Bamboo, revin în discuţie două probleme vechi: avizul de construcţie şi autorizaţia de funcţionare. Lacunele din legislaţie le permit localurilor să funcţioneze fără autorizaţie ani la rând. Primarul general cere acum o listă a localurilor din Capitală.
Urmărește
1366 afișări
"Cele şase primării de sector avizează funcţionarea cluburilor sau a altor activităţi de alimentaţie publică, restaurante, barururi, cafenele şi cluburi. I-am rugat şi eu pe primarii de sectoare să îmi facă o informare în ceea ce priveşte numărul cluburilor şi restaurantelor de pe raza sectorului respectiv, să vedem câte au autorizaţie de funcţionare şi care nu şi câte funcţionează pe ordonanţa lui Cioloş şi anume pe propria răspundere", a spus marţi Gabriela Firea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Edilul Capitalei condamnă răgazul pe care fostul premier l-a oferit proprietarilor de localuri ca să-şi poată rezolva documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei.
"Această ordonanaţă a ajutat, într-un fel, mediul de afaceri pentru a îşi desfăşura activitatea pînă la obţinerea tuturor avizelor, dar au pus, pe de altă parte, în pericol pe tinerii care au mers la aceste cluburi şi ei nu au nevoie să ştie dacă un club la care merg are sau nu acreditare, dacă are toate avizele necesare, toate autorizaţiile necesare. Nu este normal aşa ceva şi cred că trebuie să privim cu foarte mare responsabiliate toate aceste proceduri atâta vreme cât viaţa oamenilor poate fi pusă în pericol".
Tragedia din Colectiv a dus la modificarea de mai multe ori a legii 307/2006, aşa că aceasta fie a fost înăsprită, fie a fost mai permisivă, astfel încât să le ofere proprietarilor un răgaz pentru obţinerea autorizării de siguranţă la incendii.
Pentru construirea unui local de la zero, proprietarul are de făcut un dosar cu o documentaţie foarte stufoasă. Prima oprire trebuie făcută la primăria pe raza căreia se va construi viitorul local, acolo unde va completa o cerere tipizată pentru obţinerea avizului de construcţie. Şi de aici, se începe lucrul efectiv la documentaţia necesară pentru obţinerea acestui aviz. La acest dosar, administratorul trebuie sa aducă mai multe acte printre care: cererea de autorizaţie, dovada achitării taxelor, dovada O.A.R (Ordinul Arhitecţilor din România), certificatul de urbanism, acorduri notariale şi contracte de închiriere, acorduri şi avize de la regii şi alte instituţii abilitate, contract de salubritate, referate verificatorii de proiecte, expertiză tehnică, studiu geotehnic, grafic eşalonare proiect sau documentaţie proiect.
Cea mai discutată partea a procesului este avizul de securitate la incendiu pe care proprietarul trebuie să îl obţină de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Citeşte şi: Pompierii din Suceava au găsit deficienţe în mai multe cluburi, dar nu există cazuri de suspendare
"Proprietarul, înainte de a începe contrucţia efectivă a localului, trebuie să treacă pe la ISU pentru aviz. Nouă ni se prezintă planurile de construcţie. Aici totul se calculează matematic. În funcţie de dimensiunile viitoarei clădiri, se stabileşte numărul ieşirilor de urgenţă, extinctoarele, căile de acces, de evacuare, numărul sălilor, numărul oamenilor care pot intra acolo. Şi aici se face un calcul precis, fără aproximări. Planul respectiv trebuie să îmi spună exact câţi oameni pot intra acolo. ISU are la dispoziţie 15 zile pentru a da un răspuns. De obicei, planurile acestea sunt făcute de nişte firme specializate, aşa că, în cele mai multe cazuri se obţine avizul. Dacă sunt lucruri care nu sunt în conformitate cu legea, atunci, dosarul se întoarce la proprietar pentru modificările respective", a explicat pentru MEDIAFAX, Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti.
Dacă pe parcursul construcţiei, apar modificări la planul iniţial, dar care nu sunt de natură să schimbe destinaţia clădirii, atunci nu este necesară decât o aprobare din partea şefului de şantier. Dacă sunt modificări majore, care implică, de exemplu, schimbarea numărului de evacuări de urgenţă, atunci, proprietarul trebuie să se întoarcă la instituţii care au semnat pentru obţinerea unui nou aviz.
"După terminarea construcţiei, se face o recepţie cu toţi cei care au dat aviz pentru respectiva construcţie. Ei vin şi verifică dacă s-a respectat întocmai planul iniţial. Dacă totul este conform, atunci construcţia primeşte autorizarea. Dacă nu, emiterea acestui documente se amână până la remedierea respectivelor probleme găsite. Este foarte importat de menţionat că localul respectiv nu poate funcţiona fără autorizaţia de siguranţă la incendiu", a mai adăugat Daniel Vasile.
Mulţi proprietari sar peste această recepţie care este foarte importantă. Şi dau drumul activităţii în clădirea respectivă fără a avea autorizaţie. Inspectorii ISU pot efectua controale la cluburi, iar cele care funcţionează fără autorizaţie primesc amenzi peste amenzi, dar mai mult de atât, legea nu le permite pompierilor să facă. În cazul în care, de exemplu, localul respectiv depăşeşte cu 10% numărul oamenilor specificat în planul iniţail, atunci se dispune suspendarea activităţii pentru 60 de zile.
Dacă se constată încălcarea gravă a normelor de siguranţa la incendii, aşa cum ar fi lipsa ieşirilor de urgenţă, atunci se impune închiderea localului pe loc, iar în unele cazuri de impune chiar aplicarea sigiliului pe căile de acces ale clienţilor. În acest caz, adimistratorul este obligat prin art.46, alin. 4 din Legea 307/2006 să afişeze un anunţ în acest sens.
Imediat după tragedia din Colectiv, s-au făcut mai multe schimbări în legisaţie referitoare la obţinerea autorizaţiei de siguranţa la incendii. Astfel, pe 3 noiembrie 2015, Guvernul Ponta a emis o ordonanţă de urgenţă prin care înăsprea condiţiile privind funcţionarea cluburilor. Ajunsă în Parlament, aceasta a fost modificată, instituindu-se ca termen data de 31 decembrie 2016 pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru construcţiile şi amenajările care fuseseră puse în funcţiune fără acest document.
În 24 august 2016, Guvernul Cioloş a emis o ordonanţă de urgenţă prin care prelungea cu încă şase luni, până în 30 iunie 2017, termenul prin care cluburile puteau funcţiona pe propria răspundere a patronilor. În nota de fundamentare a actului normativ, guvernul justifică măsura prin faptul că, ''în dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare''.
''În urma analizelor efectuate s-a constatat că în cele 5 luni până la expirarea termenului stabilit, respectiv 31 decembrie 2016, chiar dacă se păstrează acelaşi ritm de avizare, nu toţi proprietarii/deţinătorii construcţiilor vor putea atinge obiectivul propus. Pentru soluţionarea situaţiei prezentate, prin prezenta ordonanţă se propune prorogarea termenului pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu până la 30 iunie 2017".
Citeşte şi: FOTO Un mall din Cluj a fost parţial evacuat în urma unei alarme false cu bombă, autorul a fost identificat
Citeşte şi: Accident grav într-un mall din Capitală, o femeie a căzut de la înălţime. UPDATE: SMURD anunţă că persoana a răspuns la resuscitare şi este în viaţă
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe