„Este deja trecut de orele amiezii, însă pe la mesele pieţarilor de la
Potrivit sursei citate, până să ajungă în Piaţa Transilvania din Sibiu, Viorel a trecut prin multe: „Am locuit 12 ani în Anglia, unde am lucrat în amenajări interioare. Mi-am făcut spatele praf din cauza muncii grele”.
„Chiar şi aşa, acolo a devenit extrem de bogat:
În Anglia, a mai observat ceva: oamenii au un apetit crescut pentru microplante: „Ele nu au rol doar decorativ, ci sunt o sursă enormă de nutrienţi şi vitamine naturale. De asemenea, au un gust absolut spectaculos.”
După ce s-a reîntors în România, Viorel s-a stabilit la Sibiu şi şi-a deschis o afacere pe care a denumit-o „Degetele verzi”. A închiriat o casă în care şi-a amenajat o crescătorie de microplante: „Este nevoie de condiţii controlate de temperatură, lumină şi umiditate. Eu folosesc seminţe certificate bio, din Italia, pe care le sădesc în turbă. Le dau doar apă, iar în 7, 10 sau 14 zile, în funcţie de specie, am plante care pot fi consumate”.
Binefacerile consumului de microplante sunt multiple: „Ridichile sunt pline de calciu, fier şi magneziu. Cele de floarea soarelui au mult fier, iar coriandrul ajută la eliminarea metalelor grele din organism. De unde metale grele în corp? Din aer, din peşti, din fructe de mare. Cam de peste tot”.
Când vine vorba despre broccoli, lucrurile sunt mult mai complexe: „Aceasta plantă conţine sulforafan, o substanţă care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Să nu uităm că o microplantă are de până la 40 la sută mai mulţi nutrienţi decât o plantă adultă.”
Iar „arsenalul” lui Viorel nu se opreşte aici: într-un ghiveci, are un mix de creson, varză kale şi plante de muştar, un amestec ce schimbă radical percepţia gurmanzilor în materie de salate.
Despre sibieni, fostul brăilean are o părere bună şi două… abţineri: „Sunt oameni buni, dar consumă foarte multă carne şi sunt uşor reticenţi la ce este nou. Inclusiv la microplante. Mulţi se uită, zâmbesc, iar puţini cumpără”.
O caserolă cu microplante se vinde cu 10 lei. „Are un aport de vitamine şi nutrienţi suficient pentru o săptămână. Microplantele se pot folosi în smoothie, salate, sandwich, supe sau aşternute peste friptură. Adică, oriunde se doreşte gust bun şi un supliment zdravăn de vitamine.”
„Încet şi sigur, micile plante ale fostului muncitor în construcţii ajung în restaurante şi în bucătăriile sibienilor. Odată gustate, vă ajută să vă schimbaţi viziunea despre legume şi grădinărit. Sibiul a făcut ca doi oameni din colţuri îndepărtate ale României să-şi schimbe viaţa şi să aleagă o cale nebătătorită şi deloc uşoară, care promovează noul în materie de gust şi sănătate. Acolo, lângă mesele din Piaţa Transilvania, aidoma lui Viorel, stau oameni cu poveşti de viaţă care merită dezvăluite întrucât, de la fiecare dintre ei, putem învăţa ceva. Iar Piaţa Transilvania este doar o foarte mică parte a judeţului Sibiu, cel cu oameni şi locuri de poveste”, se arată în finalul postării..