Povestea brăileanului care a renunţat la amenajări interioare pentru a creşte microplante în Sibiu

În Anglia, un japonez l-a supranumit „Degete Verzi”, iar la Sibiu a ajuns să vândă „bombe” cu vitamine, nutrienţi şi antioxidanţi.

Urmărește
1188 afișări
Imaginea articolului Povestea brăileanului care a renunţat la amenajări interioare pentru a creşte microplante în Sibiu

Sursa foto: Facebook Consiliul Judeţean Sibiu

„Este deja trecut de orele amiezii, însă pe la mesele pieţarilor de la <Transilvania> continuă să se perinde muşterii veniţi în căutare de produse proaspete, aduse din vecinătatea Sibiului. La mijlocul pieţei, pe o masă, stau lădiţe cu plante răsărite de câteva zile, ce mijesc după soare, captând totodată atenţia oamenilor. Sunt microplante, despre care se ştie că sunt adevărate <bombe> cu nutrienţi, vitamine şi antioxidanţi. În spatele mesei se află Viorel Angheluţă, un brăilean căsătorit cu o educatoare din Suceava. Amândoi au ajuns la Sibiu punând, la întâmplare, degetul pe hartă: <A ieşit Sibiul. Este chiar mai bun decât Braşovul, pentru că nu-i atât de aglomerat>”, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Sibiu.

Potrivit sursei citate, până să ajungă în Piaţa Transilvania din Sibiu, Viorel a trecut prin multe: „Am locuit 12 ani în Anglia, unde am lucrat în amenajări interioare. Mi-am făcut spatele praf din cauza muncii grele”.

„Chiar şi aşa, acolo a devenit extrem de bogat: <Dumnezeu ne-a binecuvântat cu două fete. Ele sunt totul pentru noi>. Ca să se relaxeze, locuitorii din orăşelul englezesc în care Viorel muncea, puteau să-şi încerce talentul în grădinărit: <Primăria oferea câte o bucată de teren, cam de 50 de metri pătraţi, celor care doreau să lucreze pământul. Am primit şi eu o bucăţică, vai de capul ei, cu buruieni până la brâu>. Deşi vecinii de parcelă nu i-au dat şanse de reuşită, după nici o lună de zile, pe tarlaua românului a răsărit primul strat de salată verde: Aveam un vecin japonez care a venit la mine, mi-a luat mâna şi mi-a spus: <Man, you are „The Green Fingers!> Apoi mi-a explicat că, în Japonia, oamenilor cărora le răsare orice plantează li se spune <Degete Verzi>”, arată CJ Sibiu.

În Anglia, a mai observat ceva: oamenii au un apetit crescut pentru microplante: „Ele nu au rol doar decorativ, ci sunt o sursă enormă de nutrienţi şi vitamine naturale. De asemenea, au un gust absolut spectaculos.”

După ce s-a reîntors în România, Viorel s-a stabilit la Sibiu şi şi-a deschis o afacere pe care a denumit-o „Degetele verzi”. A închiriat o casă în care şi-a amenajat o crescătorie de microplante: „Este nevoie de condiţii controlate de temperatură, lumină şi umiditate. Eu folosesc seminţe certificate bio, din Italia, pe care le sădesc în turbă. Le dau doar apă, iar în 7, 10 sau 14 zile, în funcţie de specie, am plante care pot fi consumate”.

Binefacerile consumului de microplante sunt multiple: „Ridichile sunt pline de calciu, fier şi magneziu. Cele de floarea soarelui au mult fier, iar coriandrul ajută la eliminarea metalelor grele din organism. De unde metale grele în corp? Din aer, din peşti, din fructe de mare. Cam de peste tot”.

Când vine vorba despre broccoli, lucrurile sunt mult mai complexe: „Aceasta plantă conţine sulforafan, o substanţă care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Să nu uităm că o microplantă are de până la 40 la sută mai mulţi nutrienţi decât o plantă adultă.”

Iar „arsenalul” lui Viorel nu se opreşte aici: într-un ghiveci, are un mix de creson, varză kale şi plante de muştar, un amestec ce schimbă radical percepţia gurmanzilor în materie de salate.

Despre sibieni, fostul brăilean are o părere bună şi două... abţineri: „Sunt oameni buni, dar consumă foarte multă carne şi sunt uşor reticenţi la ce este nou. Inclusiv la microplante. Mulţi se uită, zâmbesc, iar puţini cumpără”.

O caserolă cu microplante se vinde cu 10 lei. „Are un aport de vitamine şi nutrienţi suficient pentru o săptămână. Microplantele se pot folosi în smoothie, salate, sandwich, supe sau aşternute peste friptură. Adică, oriunde se doreşte gust bun şi un supliment zdravăn de vitamine.”

„Încet şi sigur, micile plante ale fostului muncitor în construcţii ajung în restaurante şi în bucătăriile sibienilor. Odată gustate, vă ajută să vă schimbaţi viziunea despre legume şi grădinărit. Sibiul a făcut ca doi oameni din colţuri îndepărtate ale României să-şi schimbe viaţa şi să aleagă o cale nebătătorită şi deloc uşoară, care promovează noul în materie de gust şi sănătate. Acolo, lângă mesele din Piaţa Transilvania, aidoma lui Viorel, stau oameni cu poveşti de viaţă care merită dezvăluite întrucât, de la fiecare dintre ei, putem învăţa ceva. Iar Piaţa Transilvania este doar o foarte mică parte a judeţului Sibiu, cel cu oameni şi locuri de poveste”, se arată în finalul postării..

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici