Povestea lui Ştefan Buzoianu, veteranul de război, care trăieşte de 8 decenii cu un glonţ lângă inimă

Veteranului de război Ştefan Buzoianu din Cheia, judeţul Prahova, a fost rănit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi trăieşte de opt decenii cu un glonţ lângă inimă.

2558 afișări
Imaginea articolului Povestea lui Ştefan Buzoianu, veteranul de război, care trăieşte de 8 decenii cu un glonţ lângă inimă

Prahova: Povestea veteranului de război care trăieşte de 8 decenii cu un glonţ lângă inimă

Consiliul Judeţean Prahova a prezentat miercuri povestea veteranului de război Ştefan Buzoianu, din Cheia, în cadrul proiectului „103 ani de România, 103 prahoveni emblematici”.

Ştefan Buzoianu din Cheia s-a născut în 1921, la trei ani de la Marea Unire, în perioada grea de după război. A copilărit într-o familie cu zece copii, la poalele Munţilor Ciucaş, locul în care s-a întors rănit de pe front şi unde şi-a întemeiat o familie.

A fost încorporat în februarie 1942, iar războiul l-a purtat până la Novorossiisk.

Ori de câte ori este întrebat de momentele trăite la ruşi, nu omite episodul în care a fost „vizitat“ de moarte şi în care s-a trezit cu un glonţ în spinare. Un glonţ care i-a perforat plămânul şi i-a ajuns lângă inimă. A fost scos din tabăra de luptă şi târât de ceilalţi soldaţi pe o poiană de unde a fost preluat de sanitari.

„Rana a simţit-o ca pe o arsură, o căldură, după cum ne-a povestit. A zăcut într-un şanţ, în stare de semi conştienţă, recuperat de sanitarii din spatele liniei de front. A avut noroc că, în retragere a trecut un camion unde a fost înghesuit cu alţi răniţi. A ajuns pe o plajă unde aşteptau îmbarcarea şi unde a stat o noapte. Când au sosit vapoarele a fost consultat de un medic german, care l-a curăţat şi pansat în condiţiile de atunci. Era rănit în zona plămânului şi respira foarte greu. Apoi, a fost improvizat un fel de ponton şi când i-a venit rândul să plece, aviaţia rusă a început bombardarea vaselor", a povestit Dragoş Buzoianu, nepotul veteranului.

„A fost balamuc mare. Spitalul de campanie era format din nişte barăci, eram ţinuţi pe paie, a fost vai de noi. Eu respiram întrerupt, dar am avut zile. Am stat peste o lună în spital, iar, ulterior, comisia de evaluare a decis să revin pe front”, a spus Ştefan Buzoianu.

Odată cu terminarea războiului a revenit acasă, unde a fost îngrijit de mama sa până i s-a închis rana şi a putut respira neîntrerupt. De scos glonţul, medicii s-au opus rând pe rând, spunându-i că i-ar face mai mult rău.

În ianuarie, Ştefan Buzoianu va împlini 101 ani. „Pentru noi rămâne bucuria de a-l fi întâlnit şi <călătorit> împreună prin paginile unei istorii mai puţin cunoscute. Poate prin astfel de poveşti, prin mărturiile pline de suferinţă ale acestor oameni, reuşim să înţelegem mai bine cât de scump a fost plătită libertatea acestei ţări”, au transmis reprezenanţii CJ Prahova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici