Povestea militarului de carieră care este şi profesor de dansuri populare în timpul liber - FOTO

Un militar din Zalău îşi cultivă pasiunea pentru dansurile populare în timpul liber. Gabriel Boticaş a început să danseze la vârsta de 10 ani, iar acum, după 24 de ani, conduce două ansambluri de copii. Militarul le cere celor mici să vină la dansuri din plăcere, nu obligaţi.

Urmărește
1456 afișări

Gabriel Boticaş are 34 de ani şi este sergent major la o unitate militară din Zalău aparţinând Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, acesta reuşind să îmbine activitatea de aproape 15 ani din armată cu o pasiune descoperită încă din copilărie: dansurile populare.

„Când aveam 10 ani a venit un prieten la mine şi mi-a spus că mai mulţi colegi de clasă s-au înscris la dansuri populare. Mi-a propus să mergem şi noi şi m-am înscris chiar de ziua mea iar de atunci, iată că sunt 24 de ani, mi-am continuat neîncetat această activitate. Îmi amintesc că aşteptam cu drag repetiţiile, eram nerăbdător să merg, mi-a plăcut foarte mult, veneam acasă şi băteam pe picior, iar înainte de culcare la fel, pentru a-mi însuşi mişcările”, a povestit militarul.

Acesta a abordat, de-a lungul carierei, în principal, jocurile populare din Sălaj, printre care se numără cel de pe Valea Barcăului, de pe Valea Agrijului, care este unicat, sau cel de Codru. De asemenea, a învăţat şi dansurile din Maramureş, precum şi pe cele din Moldova, dar şi căluşul.

„Când am început dansul am făcut parte din Ansamblul <Mugur Mugurel>> din Zalău, unde l-am avut instructor pe Anghel Duşcaş, după care, la vârsta majoratului am plecat la Ansamblul <Meseşul> , care este unul profesionist, aparţinând Centrului de Cultură şi Artă Sălaj. Am rămas aici iar, după ce m-am mutat cu serviciul militar la Cluj-Napoca, am urmat cursurile Şcolii Populare de Arte Tudor Jarda, unde m-am specializat ca instructor de dansuri populare. Acolo am făcut parte şi din ansamblul şcolii, <Vatra de Dor>, cu care am participat la mai multe turnee în străinătate”, a spus Gabriel Boticaş.

În anul 2017, după absolvirea Şcolii Populare de Arte de la Cluj-Napoca, a decis să îşi încheie activitatea în cadrul Ansamblului „Meseşul” şi a început să se ocupe de pregătirea şi coordonarea primului ansamblu de dansuri pentru copii, în comuna Horoatu Crasnei.

„Părinţii copiilor din comună au cerut pe cineva să se ocupe de copii pe partea de dansuri populare şi au făcut demersuri în acest sens la Centrul de Cultură şi Artă Sălaj care m-au recomandat. Încet-încet am pus pe picioare un mic ansamblu de dansuri populare, care se numeşte <Cununa Meseşului>, şi care care în componenţă 16 copii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani – 14 dansatori şi 2 soliste vocale, iar la acestea din urmă eu le scriu şi versurile la unele melodii. Cu ansamblul facem repetiţii două ore pe săptămână în Căminul Cultural sau în sala de sport a şcolii şi am participat la diverse concursuri şi festivaluri de folclor din afara judeţului Sălaj, unde am obţinut şi premii”, a subliniat instructorul.

Gabriel Boticaş le-a spus, la început, copiilor din ansamblu, că dacă au apucat pe acest drum, trebuie să facă dansuri populare din plăcere, nu obligaţi de către părinţi, pentru că este un lucru greşit.

„În timp, predându-le şi arătându-le ce înseamnă dansurile populare, copiii au prins drag de această activitate, totul s-a întâmplat natural, nu vine nimeni constrâns de părinţi. Am impus nişte reguli, m-am axat şi pe o disciplină, dacă avem ceva de spus ne spunem, dacă se greşeşte se corectează, astfel că ne respectăm unii pe ceilalţi. Ce am observat, de când am înfiinţat ansamblul, este că activitatea de dansuri populare îi face pe copii să renunţe, cel puţin în cele două ore de repetiţii, la statul pe telefonul mobil. Nici nu simt această nevoie”, a subliniat instructorul sălăjan.

„Cununa Meseşului” a organizat recent un spectacol caritabil în comuna Horoatu Crasnei la finalul căruia primarul a declarat că a asistat la cel mai frumos spectacol pe care l-a văzut în localitate.
Începând din vara acestui an, Gabriel Boticaş coordonează un alt ansamblu de dansuri populare în comuna Valcău de Jos, numit „Spiriduşii Valcăului”, din care fac parte peste 30 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani.

"Şi cu acest ansamblu am participat la diverse spectacole, inclusiv la Zilele Zalăului", a precizat Boticaş.

Pe lângă aceste activităţi, Gabriel Boticaş se mai ocupă de trei ani, împreună cu alţi doi colegi, de un eveniment anual de dansuri şi muzică populară, ”Jocul din bătrâni”, organizat în lunile februarie - martie, cu participanţi în costume populare.

De la începutul lunii ianuarie 2020, militarul - instructor are în plan deschiderea, în Zalău, a unei săli de dansuri populare pentru adulţi, ”Atelierul de joc popular”, având, deja, câteva perechi înscrise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
militar,
dansuri,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici