PPMT: Kelemen şi Kiraly să demisioneze dacă nu se înfiinţează departamente maghiare la UMF Tg. Mureş

Conducerea PPMT cere demisia vicepremierului Kelemen Hunor şi a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Kiraly Andras, dacă nu vor reuşi să rezolve, până la sfârşitul acestui an universitar, problema înfiinţării departamentelor în limba maghiară la UMF Târgu Mureş.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului PPMT: Kelemen şi Kiraly să demisioneze dacă nu se înfiinţează departamente maghiare la UMF Tg. Mureş

PPMT: Kelemen şi Kiraly să demisioneze dacă nu se înfiinţează departamente maghiare la UMF Tg. Mureş (Imagine: umftgm.ro)

Vicepreşedintele PPMT Zakarias Zoltan a declarat, luni, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că situaţia de la Universittatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş este una "gravă", lansând un apel către comunitatea maghiară şi românească din Transilvania, societatea civilă şi politicieni "să îşi exprime solidaritatea cu cadrele didactice şi studenţii de limbă maghiară de la această universitate şi să protesteze pentru respectarea legii".

"Ne aşteptăm la o poziţie fermă a UDMR, iar membrii Uniunii din Guvern să protesteze şi chiar să demisioneze dacă nu au alte mijloace. Cerem, oficial, demisia vicepremierului Kelemen Hunor şi a secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Kiraly Andras, dacă nu vor reuşi să rezolve problema înfiinţării departamentelor în limba maghiară la UMF Târgu Mureş până la sfârşitul acestui an universitar, astfel încât anul universitar viitor să înceapă cu departamentele înfiinţate", a spus Zakarias, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a adăugat că orice forme de protest sunt binevenite, apreciind că societatea civilă din Transilvania "poate şi este dispusă să protesteze pentru că respectarea legii în Transilvania este puţin mai sfântă".

"Există Legea educaţiei adoptată la începutul anului 2011 care prevede că, în şase luni de la adoptare, se vor înfiinţa departamentele în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, sunt prevederi concrete, care nu se aplică. În septembrie 2012, Guvernul Ungureanu a dat o OUG de înfiinţare a unei facultăţi maghiare, care a fost atacată şi a dus la căderea guvernului. Deşi programul educaţional medical în limba maghiară la UMF Târgu Mureş a fost acreditat definitiv, Senatul universităţii a decis în 20 martie 2014 amânarea cu un an a departamentelor în limba maghiară. Joia trecută a fost ministrul Costoiu la UMF şi nu s-a ajuns la nicio soluţie, astfel încât prorectorul şi doi prodecani de la linia maghiară au demisionat", a spus vicepreşedintele PPMT.

Discuţiile privind înfiinţarea unei linii maghiare separate la UMF Târgu Mureş purtate, săptămâna trecută, în prezenţa ministrului Mihnea Costoiu au eşuat, rectorul UMF, Leonard Azamfirei, declarând că, în urma discuţiilor, punctele de vedere ale conducerii UMF şi ale cadrelor didactice maghiare care solicită înfiinţarea imediată a unei linii de învăţământ separate "rămân divergente".

La rândul său, reprezentantul cadrelor didactice maghiare, profesorul Szabo Bela, declara că, în pofida "discuţiilor îndelungate", punctele de vedere ale celor două părţi "nu s-au apropiat" şi că, dacă primele şase puncte din protocol s-au realizat, "în mare, cam scârţâind", profesorii maghiari consideră că "prima măsură ar trebui să fie înfiinţarea" liniei maghiare prevăzută la punctul 7.

El adăuga că profesorii maghiari erau nemulţumiţi că nu au primit nici măcar promisiunea convocării unei noi şedinţe a Senatului UMF pe această temă şi au decis punerea în aplicare a hotărârii Adunării lor Generale din 1 aprilie, care prevede demisia celor numiţi în funcţii de conducere - adică prorectorul şi prodecanii - şi boicotarea, de către cei aleşi în organele de conducere, a şedinţelor forurilor respective.

Ministrul Mihnea Costoiu se declara "dezamăgit" de decizia anunţată de cadrele didactice maghiare de la UMF Târgu Mureş, precizând că le-a spus acestora că este "o decizie greşită, profund greşită" şi subliniind că, mai ales în sfera academică dialogul, purtat în cadru instituţional, este principala cale de rezolvare a problemelor.

Vineri, prorectorul Szilagyi Tibor de la UMF Târgu Mureş şi doi prodecani, Frigy Attila şi Sipos Emese, şi-au depus demisiile din aceste funcţii, Szilagy spunând că discuţiile cu conducerea UMF s-ar putea relua doar dacă se revine asupra unor "probleme esenţiale" privind linia în limba maghiară.

O Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Târgu Mureş a fost aprobată, la sfârşitul lunii martie 2012, de Cabinetul Ungureanu. Actul normativ stabilea că la universitate va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Aplicarea HG a fost suspendată în 4 mai 2012, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs faţă de sentinţa de suspendare a HG, însă ulterior Guvernul Ponta a retras acţiunea.

Respectiva HG a fost una dintre temele moţiunii de cenzură a USL în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu.

În luna aprilie 2013, Hotărârea de Guvern din martie 2012 privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză, a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici