Preadolescenţa le dă bătăi de cap părinţilor. Ce spun specialiştii

  • Pubertatea începe în jurul vârstei de 10 ani, cu 5 ani mai devreme decât în trecut.
  • Pubertatea marchează trecerea de la copilărie la adolescenţă.
  • Daria: Brusc, ai senzaţia că toată lumea vrea mai mult de la tine.
Urmărește
2421 afișări
Imaginea articolului Preadolescenţa le dă bătăi de cap părinţilor. Ce spun specialiştii

Preadolescenţa le dă de bătăi de cap părinţilor. Ce spun specialiştii

Preadolescenţa este etapa cea mai importantă din viaţa unui copil. De la vârsta de 10 ani, în cazul fetelor, respectiv 12 ani, în cazul băieţilor, tinerii trec prin schimbări fizice şi emoţionale, care se pot întinde până spre 15-16 ani, în funcţie de ritmul fiecărui copil.

Cati Călin este psiholog şi spune că pentru a relaţiona cât mai bine în această etapă, părinţii trebuie să-i câştige încrederea copilului. Altfel riscă să se transforme într-un copil rebel.
 
„În loc de a propune o relaţie de tipul acesta, dominant-dominat în care eu spun ce să fac, iar tu execuţi, asculţi. Lucru care duce la ce? Duce la 2 variante posibile. Fie cel de aici se supune pentru că eu am raportul de forţe când copiii sunt mici sau când eu am poziţie ierarhică superioară sau se opune, se revoltă”, a spus Cati Călin, psiholog.
 
Acest proces spre maturizare vine la pachet cu multă teamă, nesiguranţă şi mai ales vulnerabilitate pentru copil. Părinţii trebuie să se înarmeze cu multă răbdare şi să accepte lucrul cel mai evident: acela că, de-acum, copilul nu mai este copil.
 
Ana Măiţă este mama unui preadolescent şi ştie cât de esenţială este comunicarea înainte ca adolescenţa să se instaleze cu toate armele.
 
„Este o fereastră unică de oprtunitate ca să avem discuţii cu el, să întărim legătura de dragoste şi de încredere care va fi pusă la încercare în adolescenţă şi pe care ei trebuie să se bazeze chiar şi atunci când vor să fie independenţi şi să-şi deschidă aripile. Dar să ştie că atunci când fac tâmpenii, să poată să vină la tine şi tu să fii primul care află, tu mama sau tatăl lui”, a afirmat Ana Măiţă, mama unui preadolescent.
 
Studiile recente au aratat că minorii din zonele dezvoltate ale lumii ajung mai repede la pubertate. Cert este că vârsta la care copiii intră acum în preadolescenţă a scăzut cu aproximativ 5 ani, faţă de acum un deceniu.
 
Daria Popescu a împlinit recent 14 ani. Stie că nu mai este nici copil, dar nici adult.
 
 
„Brusc, ai senzaţia că toată lumea vrea mai mult de la tine. Uneori te simţi  neînţeles, toata lumea vrea prea mult de la tine şi tu nu mai poţi face faţă. Aşa mi s-a întâmplat şi mie cu părinţii mei, simt că brusc vor mult mai mult de lamine, pun o presiune mult mai mare pe mine cu şcoala, cu notele, cu examenul. Simt că este destul de greu şi nu este o experienţă prea plăcuta în momentul de faţă”, a spus Daria Popescu, adolescent.
 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici