- Home
- Social
- SUCEAVA, (20.02.2015, 16:01)
- Andreea Unturica
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, reţinut pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a fost reţinut, vineri după-amiază, de către procurorii DNA, fiind acuzat de mai multe fapte de abuz în serviciu, conflict de interese, fals şi uzurparea funcţiei, între altele, în cazul primarilor din localităţile sucevene Udeşti şi Brodina.
Urmărește
844 afișări
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, reţinut pentru abuz în serviciu şi alte infracţiuni
Prefectul de Suceava. Florin Sinescu, a fost scos încătuşat din sediul DNA Suceava, unde a fost audiat timp de aproape trei ore, la ora actuală fiind dus cu o dubă în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Suceava este audiat primarul comunei Brodina, Vasile Melen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Veste bună pentru orădeni: Se inaugurează primul tronson al inelului metropolitan
-
FRF face primele declaraţii despre incidentele de la meciul România – Kosovo
-
Studiu: Care sunt ţările cu cei mai educaţi politicieni? Cum stă România la acest capitol
Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, căruia procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă calitatea de inculpat, este acuzat, între altele, de abuz în serviciu în cazul primarilor din localităţile sucevene Udeşti şi Brodina, dar şi de modul în care şi-a cumpărat o maşină sau de de modul în care a organizat concursul în urma căruia soţia sa a fost angajată la Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.
Potrivit unor surse judiciare, prefectul de Suceava este acuzat de către procurorii anticorupţie de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, de conflict de interese, uzurparea funcţiei, dar şi de fals şi uz de fals.
Astfel, trei dintre acuzaţiile de abuz în serviciu se referă la primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, pentru care prefectul Sinescu nu a emis ordinul de încetare din funcţia de primar al comunei, care fusese găsit în conflict de interese de către ANI, decizia fiind confirmată printr-o decizie definitivă de către instanţă.
Prefectul mai este acuzat că în toamna anului 2012 a intervenit în activitatea APIA Suceava, urmărind aprobarea de către funcţionarii APIA a subvenţiilor către Consiliul Local Udeşti - în campania 2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, urmărind şi de această dată favorizarea primarului comunei Udeşti.
Astfel, el i-a determinat pe funcţionari APIA Suceava să aprobe o subvenţie Consiliului Local Udeşti din campania 2012, deşi nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate, în valoare de 315.314,37 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene şi, totodată, un avantaj patrimonial creat primarului Săvel Botezatu.
Prefectul de Suceava mai este acuzat de exercitarea deficitară şi subiectivă a controlului de legalitate asupra Hotărârilor Consiliului Local Udeşti prin care s-a concesionat ilegal (fără procedură de achiziţie şi licitaţie publică), suprafaţa de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociaţiei crescătorilor de animale şi utilizatorilor de păşuni Oadici Udeşti, formată la iniţiativa primarului Svel Botezatu şi cu complicitatea casierei primăriei, Marinela Borza, din patru angajaţi ai primăriei Udeşti, pentru obţinerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava.
Procurorii susţin că prin efectuarea în mod incorect a controlului de legalitate asupra a patru hotărâri ale Consiliului Local Udeşti, prefectul i-a permis primarului Săvel Botezatu să obţină subvenţie în campania 2013, prin intermediul ACAUP OADICI Udeşti, în valoare de 418.782,62 lei.
Potrivit procurilorl, prin ultimele două infracţiuni a fost prejudiciat bugetul general al Uniunii Europene cu suma de 724.096,99 lei (pentru campaniile 2012 şi 2013), APIA - Direcţia Antifraudă Control Intern şi Supracontrol, stabilind că dosarele CL Udeşti şi ACAUP OADICI Udeşti nu îndeplineau condiţiile de integritate şi conţineau documente fictive, lucru pe care conducerea APIA Suceava i l-a adus la cunostinţă prefectului Florin Sinescu.
Totodată, prefectul de Suceava este acuzat de abuz în serviciu pentru că la solicitarea expresă a primarului comunei Brodina, Vasile-Viorel Melen, a intervenit pe lângă funcţionari ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava şi pe lângă administratorul unei firme pentru a găsi o soluţie de deblocare a conturilor Primăriei Brodina şi de a fi acceptată o declaraţie rectificativă întrucât debitul nu era înregistrat la primărie şi declarat organelor fiscale, aspect cunoscut de către prefectul Sinescu.
Astfel, o datorie în valoare de 462.315,93 lei, ce trebuia achitată de Primăria Brodina unei firme de construcţii încă din anul 2008, în baza unui contract de prestări servicii de construire a nouă case în comuna Brodina pentru familiile sinistatre ca urmare a calamităţilor ce au avut loc în anul 2008, a fost evidenţiată ca şi arierat, pentru a putea fi astfel achitată ulterior din bugetul de stat.
În condiţiile în care conturile Primăriei Brodina au fost blocate de către executorul judecătoresc, prefectul Florin Sinescu a intervenit pe lângă administratorul firmei de construcţii pentru a-i determina să încheie o înţelegere cu primarul Vasile Melen astfel încât datoria de 462.315,93 lei, pentru care au fost emise sentinţe definitive şi irevocabile de obligare a primăriei la plata datoriei şi a penalităţilor, să fie achitată în rate lunare de câte 50.000 lei, cu scutirea de la plata penalităţilor de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, precum şi să fie de acord cu încheierea unei convenţii scrise între părţi, care urma să-i servească primarului pentru deblocarea conturilor primăriei.
Încălcându-şi atribuţiile de serviciu, cu complicitatea primarului din Brodina, prefectul Florin Sinescu a fost prejudiciat patrimoniul firmei de construcţii cu valoarea penalităţilor de circa 1.201.357,80 lei, care nu mai sunt plătite de Primăria comunei Brodina, dar şi bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de 462.315,93 lei înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, suma fiind evidenţiată ca şi arierat, urmând să fie achitată din bugetul de stat.
Prefectul mai este acuzat că şi-a încălcat atribuţiile de serviciu şi a obţinut ilegal un titlu de proprietate pe o suprafaţă de 26.103 metri pătraţi de teren în comuna Moldoviţa pe numele socrilor săi, cunoscând că aceştia nu deţin documente de proprietate care să dovedească modul de dobândire, legătura cu proprietarii tabulari din Cartea Funciară sau înscrisuri care să demonstreze că sunt îndreptăţiţi să obţină un titlu de proprietate.
Astfel, prefectul a intervenit la mai mulţi funcţionari după ce documentaţia a fost restituită de către OCPI Suceava la data de 12 noiembrie 2014, deoarece nu era completă şi în aceasta nu era consemnat modul de dobândire al dreptului de proprietate, şi nici legătura cu proprietarii tabulari.
Florin Sinescu mai este acuzat de conflict de interese pentru că, în calitate de prefect al judeţului Suceava, a semnat către ITM Suceava o adresă prin care a numit în comisia de concurs pentru postul de şef serviciu, la care a participat şi soţia sa, Angelica Sinescu, doi subordonaţi, preşedintele comisiei fiind un şef serviciu în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, iar un membru al comisiei fiind un consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Suceava, care au declarat-o câştigătoare a concursului pe soţia prefectului.
Prefectul de Suceava mai este acuzat de uzurparea funcţiei pentru că, profitând de funcţia de prefect, a intervenit pe lângă şeful Serviciului Rutier Suceava pentru a ajuta un bărbat să-şi recupereze permisul de conducere, reţinut în 27 decembrie 2014 de către poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi întrucât a fost surprins de radar în timp ce circula cu viteza de 106 km/h, printr-o localitate unde limita de viteză era de 50 km/h.
Poliţiştii ieşeni i-au reţinut respectivului permisul emis de autorităţile italiene, pe o perioadă de 90 de zile, înmânîndu-i acestuia o dovadă cu care putea circula şi conduce autoturismul o perioadă de 15 zile.
Bărbatul respectiv lucrează în Italia, a venit în România de sărbători şi urma să se întoarcă în Italia în 3 ianuarie 2015, iar dovada de reţinere a permisului (în limba română) nu reprezenta un document legal pe care să-l poată folosi la întoarcerea cu maşina în Italia şi pe care să-l poată prezenta organelor vamale, Poliţiei de frontieră sau chiar oraganelor de Poliţie Rutieră din statele UE, inclusiv din Italia.
Astfel, la insistenţele prefectului, şeful Serviciului Rutier Suceava i-a arătat cum să procedeze la Poliţia din Iaşi şi să fie recuperat permisul în baza unei cereri care nu are număr de înregistrare, iar comunicarea sanctiunii nu s-a făcut către Ambasada Italiei din România, ci către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.
Procurorii anticorupţie arată că bărbatul respectiv, care a avut reţinut permisul pe 90 de zile, l-a primit înapoi după trei zile şi îl deţine şi în prezent, din cauza nerespectării atribuţiilor de serviciu de către poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iaşi. Potrivit procurorilor, prefectul de Suceava era conştient că doar prin intervenţia şefului Serviciului Rutier Suceava şi prin calitatea sa de prefect poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi vor găsi soluţii de rezolvare a problemei în favoarea bărbatului respectiv.
Florin Sinescu mai este acuzat de fals pentru că în luna noiembrie 2012 şi-a achiziţionat un autoturism marca AUDI A4, care a fost înmatriculat pe numele său, folosindu-se cu bună ştiinţă de documente fictive pe numele său, un contract de cumpărare din Germania şi un contract de vânzare - cumpărare din 3 decembrie 2012 care, în realitate, nu a fost încheiat între cele două părţi, şi nici nu a fost semnat de către vânzător.
În momentul în care a aflat că organele de urmărire penală verifică modul în care şi-a procurat autoturismul, prefectul a înstrăinat autoturismul în luna decembrie 2014 unui bărbat din Gura Humorului pentru ca maşina să nu mai figureze pe numele său.
Prefectul Forin Sinescu a fost dus la audieri vineri la prânz, la sediul DNA Suceava, după percheziţii făcute la Prefectura Suceava în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu primarul comunei Udeşti, dar şi privind reconstrucţia unor case în Brodina.
Procurorii DNA Suceava au făcut, vineri dimineaţă, percheziţii la domiciliul prefectului, la sediul Prefecturii Suceava, dar şi la Brodina în legătură cu modul în care au fost folosiţi banii publici pentru reconstrucţia a şase case pentru sinistraţii din localitate, în urma inundaţiilor din 2008.
În acest caz, este cercetat şi primarul din Brodina, Vasile Viorel Melen.
Primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, este arestat preventiv de la sfârşitul anului trecut pentru fraude cu fonduri europene.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe