Prefectul de Vaslui, obligat de instanţă să facă referendum la Pungeşti, va consulta Guvernul şi AEP

Prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică, spune că va consulta Guvernul şi AEP pe tema organizării referendumului privind demiterea primarului comunei Pungeşti, după ce instanţa l-a obligat, printr-o hotărâre definitivă, să emită un ordin în acest sens.

Urmărește
482 afișări
Imaginea articolului Prefectul de Vaslui, obligat de instanţă să facă referendum la Pungeşti, va consulta Guvernul şi AEP

Prefectul de Vaslui, obligat de instanţă să facă referendum la Pungeşti, va consulta Guvernul şi AEP (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că este necesară consultarea Guvernului şi a Autorităţii Electorale Permanente înainte de a pune în aplicare hotărârea Curţii de Apel Braşov.

"Aşteptăm şi noi comunicarea de la instanţă, după care vom urma paşii legali. Voi informa Guvernul cu privire la hotărârea dată de Curtea de Apel Braşov şi vom solicita şi un punct de vedere de la Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la acest subiect", a spus Andrei Puică.

Prefectura Vaslui a fost obligată să organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungeşti după ce, în 2013, mai mulţi localnici au cerut acest lucru, depunând documente în acest sens, întrucât edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist.

Curtea de Apel Braşov a dispus ca Prefectura Vaslui să organizeze un referendum pentru demiterea primarului comunei vasluiene Pungeşti, Mircia Vlasă, decizia instanţei fiind definitivă.

Astfel, magistraţii Curţii de Apel Braşov au admis recursul depus împotriva deciziei Tribunalului din martie 2015, care respinsese cererea de organizare a referendumului.

"Obligă prefectul să emită ordin privind demararea referendumului local având ca obiect demiterea primarului comunei Pungeşti, judeţul Vaslui", se arăta în sentinţa de marţi a Curţii de Apel Braşov.

Peste o mie de persoane au depus la Prefectura Vaslui, în noiembrie 2013, documentele prevăzute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului din Pungeşti, Mircia Vlasă, pe motiv că acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat să înceapă explorarea gazelor de şist.

În solicitarea depusă la Prefectura Vaslui, oamenii susţineau, între altele, că primarul nu le mai reprezintă interesele, în condiţiile în care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de şist în comună. Mai mult decât atât, semnatarii cererii susţineau că primarul Mircia Vlasă a concesionat către firma Chevron suprafaţa de 1,92 hectare de teren, pe care compania petrolieră ar fi urmat să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

De asemenea, mai multe organizaţii neguvernamentale au formulat plângeri împotriva Prefecturii Vaslui, condusă la acea vreme de Radu Renga, schimbat din funcţie de Guvern în martie 2014 şi înlocuit cu Andrei Puică.

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, una dintre organizaţiile care au depus plângeri penale împotriva prefectului, arăta, într-un comunicat de presă, că "37% din cetăţenii comunei Pungeşti au solicitat prefectului de Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucât acesta a încălcat legea şi hotărârile judecătoreşti, nu a depus declaraţia de interese, nu a organizat audienţe şi întâlniri cu cetăţenii, nu şi-a respectat promisiunile din campania electorală şi are o conduită nedemnă faţă de comunitate".

Conform Legii administraţiei publice, 25% din cetăţenii cu drept de vot pot cere prefectului organizarea unui referendum pentru demiterea primarului, dacă acesta încalcă interesele comunităţii sau nu îşi exercită corespunzător îndatoririle care îi revin.

În 3 octombrie 2013, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea, comuna Pungeşti. Ulterior, în localitatea Pungeşti au avut loc mai multe proteste, fiind înregistrate incidente între jandarmi şi protestatari.

În luna mai 2014, Chevron a iniţiat lucrările de explorare a gazelor de şist în extravilanul localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, iar după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri aceste lucrări au fost finalizate.

În februarie 2015, compania americană a anunţat că renunţă la explorarea gazelor de şist din România, la mai puţin de o lună după ce a renunţat şi la explorarea din Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici