Prefectul din Harghita: Situaţia urşilor s-ar fi rezolvat prin vânătoare; societatea civilă s-a opus

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a spus, vineri, că problema numărului mare de urşi care coboară, printre localnici, în Băile Tuşnad, ar fi putut fi rezolată prin acţiuni de vânătoare legală, însă societatea civilă s-a opus. În aceste condiţii, poate face doar apel la calm.

Urmărește
633 afișări
Imaginea articolului Prefectul din Harghita: Situaţia urşilor s-ar fi rezolvat prin vânătoare; societatea civilă s-a opus

Prefectul din Harghita: Situaţia urşilor s-ar fi rezolvat prin vânătoare; societatea civilă s-a opus

”În ceea ce priveşte situaţia gravă din Băile Tuşnad, fac un apel la calm şi la luarea tuturor măsurilor preventive comunicate de autorităţi la o eventuală întâlnire cu un urs, inclusiv apelarea numărului de urgenţă 112, la fel cum fac un apel la cei care în această perioadă cutreieră pădurile, în habitatul natural al urşilor în căutarea cupercilor şi a fructelor de pădure, să evite, pe cât posibil deplasările în zonele unde se cunosc a fi familii de urşi”, este punctul de vedere transmis de prefectul de Harghita, în urma unei întâlniri în care s-a discutat despre faptul că în Băile Tuşnad ajung foarte des urşii.

Jean Adrian Andrei a adăugat că gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, în primul rând morală, să sprijine autorităţile, în soluţionarea conflictului dintre om şi animalele sălbatice.

”Problematica gestionării situaţiei urşilor impune de ani buni extragerea surplusului populaţional al ursului, prin acţiuni specifice de vânătoare, în zonele de management durabil şi anume în habitatele naturale unde efectivele estimate şi densităţile populaţiei de urs sunt mai mari decât efectivele optime. Aplicarea acestei măsuri ar putea fi realizată anual, în cadrul sezoanelor de vânătoare stabilite prin legislaţia în vigoare. Această măsură a fost pusă în luna aprilie 2018 de Ministerul Mediului, în dezbatere publică, ca un plan naţional pentru gestionarea populaţiei de urs, însă, societatea civilă s-a opus vehement, atrăgând atenţia că se dă liber la vânătoarea pentru trofee, deşi ursul este o specie protejată”, potrivit prefectului.

Actualmente recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs se face numai cu acordul autorităţilor publice centrale pentru protecţia mediului, prin Direcţia biodiversitate, cu notificarea prealabilă şi punctul de vedere al agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor Gărzii Naţionale de Mediu, a mai transmis prefectul.

Autorităţile s-au întâlnit, vineri, la primăria din Băile Tuşnad, cu mai mulţi localnici, pentru a găsi soluţii în cazul atacurilor de urşi, care s-au înmulţit în ultima vreme.

Potrivit autorităţilor, urşii sunt văzuţi tot mai des pe străzi, intră în gospodăriile oamenilor, iar în luna iulie două persoane au ajuns la spital în urma unor atacuri, care au avut loc în zone circulate din oraş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici