- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.09.2014, 15:44)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prefectul şi subprefecţii judeţului Călăraşi, cercetaţi pentru abuz în serviciu privind retrocedări
Prefectul şi subprefecţii judeţului Călăraşi, precum şi alte persoane cu funcţii de conducere din administraţia locală sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, în cazul unor retrocedări ilegale de terenuri aflate în administrarea Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea.
Urmărește
1346 afișări
Prefectul şi subprefecţii judeţul Călăraşi, cercetaţi pentru abuz în serviciu privind retrocedări (Imagine: Vlad Dumitrescu/Mediafax Foto)
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au pus, marţi, sub învinuire pe Jenel Şerban, prefect al judeţului Călăraşi, Cornel Coman şi Doru Eduard Clăbescu, ambii subprefecţi ai judeţului Călăraşi, pentru abuz în serviciu.
Alături de aceştia sunt urmăriţi penal şi Elena Ifrim, şef serviciu Instituţia Prefectului, Ion Năbîrgeac, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Călăraşi, Aurelian Dobre, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, Eugen Jarul, şef al Administraţiei Domeniilor Statului - sucursala Călăraşi, Stelian Pşanu, director al Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare Călăraşi, Dumitru Tudone, secretar general al Consiliului Judeţean Călăraşi, Badea Marinescu, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bucureşti, Ana Titu, director al Direcţiei Silvice Călăraşi şi Cornel Buruiană, reprezentant al Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor de Pământ, de Păduri "Propact".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Biden se întâlnește cu Xi Jinping pentru ultima dată înainte de învestirea lui Trump. Ce discută cei doi lideri la Summit-ul APEC din Peru
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Fostul premier grec a fost exclus din partidul de guvernământ Noua Democraţie. Care a fost motivul
-
Noi proteste în Georgia. Comisia de votare atribuie victoria de la alegerile legislative partidului Visul Georgian
De asemenea, au fost puşi sub învinuire Victor Manea, Dorel Dorobanţu, Lucian Tudor, Dumitru Culea, Constantin Giurea şi Constantin Chirică, reprezentanţi ai comisiilor locale de fond funciar din localităţile Fundulea, Lupşanu, Gurbăneşti, Valea Argovei, Nicolae Bălcescu şi Tămădău.
Toţi aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave.
Potrivit procurorilor, în 12 iulie 2007, Dorel Dorobanţu şi un reprezentant al OCPI Călăraşi au încheiat un proces-verbal de delimitare a unui teren în suprafaţă de 1.982,54 de hectare, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea, pentru punerea în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale din Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu, invocând articolul 47 din regulamentul aprobat prin HG 890/2005 şi fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe.
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă, arată procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.
O lună mai târziu, în 13 iulie 2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi - Jenel Şerban, Cornel Coman, Doru Eduard Clăbescu, Elena Ifrim, Ion Năbîrgeac, Aurelian Dobre, Eugen Jarul, Stelian Pşanu, Dumitru Tudone, Badea Marinescu, Ana Titu şi Cornel Buruiană - au aprobat delimitarea terenului în suprafaţă de 1.982,54 de hectare, aflat în administrarea Institutului Fundulea, şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.
"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective", au scris procurorii în documentul citat.
În urma acestei decizii, a fost validat transferul unor poziţii din anexele întocmite la nivelul mai multor comisii locale de fond funciar în anexe întocmite la nivelul Comisiei locale de fond funciar Fundulea, având drept consecinţă sporirea valorii terenului transferat.
Prin această operaţiune s-a produs o pagubă patrimoniului statului, prin diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public. Valoarea acestui teren era cuprinsă, potrivit "Ghidului cu preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru judeţul Călăraşi, pentru anul 2007", transmis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici, între 1.486.905 de euro şi 2.973.810 de euro - în situaţia în care suprafaţa de 1.982,54 de hectare reprezenta un teren agricol situat pe teritoriul administrativ al oraşului Fundulea, şi 59.476.200 de euro - în situaţia în care terenul era situat adiacent căilor rutiere sau la limita construită a localităţilor, care putea fi transferat în intravilan, susţin procurorii.
Victor Manea, Lucian Tudor, Dumitru Culea, Constantin Giurea şi Constantin Chirică mai sunt acuzaţi că, în 2007, au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, deşi fie aveau teren în rezervă, fie nu efectuaseră demersuri pentru solicitarea altor suprafeţe în judeţ.
"Prin această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţiţi, dacă reglementările legale ar fi fost respectate", potrivit DNA.
Procurorii i-au anunţat pe cei 18 suspecţi că sunt urmăriţi penal şi le-au prezentat acuzaţiile.
Citește pe alephnews.ro: Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe