Premieră naţională în Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Spitalele din Harghita vor fi conectate la un sistem informatic realizat printr-un proiect din fonduri europene de peste 7 milioane de lei, care permite medicilor să aibă acces mai uşor la datele bolnavilor transferaţi de la o unitate medicală la alta, unele cadre medicale fiind reticente însă.

Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Premieră naţională în Harghita: Spitalele vor fi conectate printr-un sistem medical informatic

Spitalele din Harghita vor fi conectate printr-un sistem medical informatic, în premieră naţională (Imagine: Shutterstock)

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc a început implementarea conectării informatice medicale a tuturor spitalelor din judeţul Harghita, precum şi a unei platforme pentru medicii de familie, printr-un proiect din fonduri europene în valoare de peste 7,3 milioane de lei.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, Demeter Ferenc, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că existenţa unui sistem informatic medical integrat care să conecteze între ele toate spitalele din judeţ este utilă din foarte multe puncte de vedere, dar mai ales în cazul transferului unui pacient de la o unitate spitalicească la alta.

"De exemplu, pacientul ajunge la spitalul din Topliţa, cei de acolo îşi dau seama că le depăşeşte competenţa şi atunci îl trimit la SJU, în Miercurea Ciuc. Aici, pacientul vine cu un bilet de trimitere în care, în cazurile bune, se consemnează ce acuză pacientul, medicaţia pe care a primit-o, dar de cele mai multe ori vine cu un bilet vraişte, ajunge neînsoţit, poate intră în comă şi atunci ia informaţiile de unde nu-s! Pentru a evita situaţii similare şi pentru a îmbunătăţi comunicarea în cadrul sistemului, ne-am gândit la un proiect adaptat specificului local", a explicat Demeter Ferenc.

Medicii din judeţ, inclusiv cei de familie care au acces la noua platformă, privesc diferit implementarea proiectului, unii cu încredere, alţii cu reticenţă, conştienţi de avantajele, dar şi de dezavantajele acestui sistem integrat care, potrivit managerului SJU, reduce aproape la zero orice posibilitate de fraudare, înlăturând dubla contabilizare a activităţilor medicale.

"Unii l-au primit cu încredere, alţii, care se tem de nou, cu reticenţă. Dar, sperăm că atunci când vor constata avantajele acestui sistem integrat, vor fi entuziaşti, pentru că net are avantaje. Unicitatea constă în cuprinderea sistemului medical din tot judeţul, aşa ceva nu mai există în România, este o premieră", a spus managerul SJU Haghita.

El a precizat că sistemul poate fi accesat pe baza unui cod propriu, pe care îl cunoaşte doar medicul.

"Să spunem că ortopedul nostru este la schi în Austria şi la spital se prezintă un pacient care necesită consultanţă. I se face radiografie şi doctorul este sunat să o studieze, îşi ia telefonul în mână, accesează aplicaţia şi vede ce este de făcut, eventual notează câteva recomandări pe foaia pacientului sau îşi sună colegii din ţară şi le explică ce trebuie să facă. Este un avantaj uriaş, pentru că poate să ofere consultanţă din orice colt al lumii, chiar fără exagerare", a detaliat Demeter Ferenc.

De asemenea, în acest proiect este inclusă şi achiziţia unei tablete pentru fiecare secţie medicală, experimental, astfel că înregistrarea fişei medicale a pacientului se va face electronic, iar la vizita la patul bolnavului nu se va mai merge cu mormanul de hârtii.

"Evoluţia pacientului, recomandările medicului, urmărirea de către cadrele medicale, toate înregistrările care se fac în timpul internării se vor face electronic, urmând ca la externare să se imprime datele medicale ale pacientului numai pentru arhivare. Este un prim pas spre spitalul fără hârtii", a specificat Demeter.

Şi pacienţii vor avea acces la fişa de sănătate, pentru a vedea analizele şi consultaţiile care li s-au făcut, ce medicamente au primit, care sunt recomandările medicilor în ceea ce îi priveşte, prin intermediul medicilor de familie, care pot accesa datele din sistemul integrat.

Managerul proiectului spune, la rândul său, că printre beneficiile sistemului medical integrat se numără accesul rapid al medicilor la istoricul medical al bolnavilor pe care trebuie să îi trateze şi siguranţa datelor pacienţilor.

"Spitalele din judeţ se conectează, prin Internet, la serverele Spitalului Judeţean de Urgenţă şi folosesc softul. Astfel, nu trebuie să plătească un informatician specializat, care să le administreze serverele. Fiecare spital poate da acces asupra fişierului unui pacient care va fi transferat la alt spital, astfel încât, în timp ce bolnavul este transportat în ambulanţă, spitalul care îl va primi va putea afla istoricul medical al acestuia chiar înainte de a sosi", a precizat Ferencz Huba, managerul proiectului implementat de SJU Miercurea Ciuc.

El a afirmat că avantajele sistemului sunt şi de ordin material, întrucât în perioada de garanţie de cinci ani, toate spitalele din judeţ vor fi scutite de plata costurilor de mentenanţă, care variază, în prezent, între 15.000 şi 30.000 de lei pe lună pentru o unitate spitalicească iar la nivelul SJU este de 5.000 de euro lunar.

Potrivit acestuia, după expirarea garanţiei, SJU va suporta doar cheltuilile de mentenanţă a serverelor şi softului implementat, care vor reprezenta mai puţin de jumătate din cele actuale.

Licitaţia, la care au participat patru firme producătoare de software pentru sisteme medicale, a avut loc săptămâna trecută, fiind desemnat câştigător un consorţiu de firme format din InfoWorld şi C&D Industries, ambele din Bucureşti, care ar urma, ca la finalul termenului de contestare a licitaţiei, respectiv zece zile, să aducă serverele şi celelalte componente necesare punerii în funcţiune a sistemului.

Proiectul cu finanţare europeană implementat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este intitulat "E-Sănătate, servicii medicale de calitate – Sistem Informatic medical la nivelul judeţului Harghita", iar valoarea totală a acestuia este de 7.355.112 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici