Premieră. Telescopul spaţial James Webb a măsurat temperatura unei exoplanete stâncoase

Sistemul Trappist-1 a fost descoperit în 2017, iar astronomii au fost entuziasmaţi de ideea că unele dintre cele şapte planete stâncoase ale sale - care sunt aproximativ similare cu Pământul în ceea ce priveşte dimensiunea şi masa - ar putea fi locuibile.

Urmărește
4956 afișări
Imaginea articolului Premieră. Telescopul spaţial James Webb a măsurat temperatura unei exoplanete stâncoase

FOTO NASA

Telescopul spaţial James Webb a măsurat pentru prima dată temperatura unei exoplanete stâncoase, descoperind că o „verişoară” îndepărtată a Pământului este cel mai probabil lipsită de atmosferă, au anunţat luni cercetătorii NASA.
 
La doar 40 de ani lumină de Pământ, planetele din sistemul Trappist-1  orbitează mult mai aproape de steaua lor pitică roşie  extrem de rece comparativ cu planetele stâncoase din sistemul nostru solar. Însă steaua lor emite mult mai puţină energie decât Soarele nostru.
 
Astronomii s-au concentrat pe Trappist-1b, cea mai apropiată planetă de pitica roşie, deoarece era cea mai uşor de observat.
 
Instrumentul în infraroşu mediu (MIRI) al lui Webb a măsurat schimbarea luminozităţii atunci când planeta s-a deplasat în spatele stelei sale - o eclipsă secundară.
 
„Chiar înainte de a dispărea în spatele stelei, planeta emite cea mai mare cantitate de lumină, deoarece îşi arată aproape exclusiv partea sa „diurnă””, a declarat pentru AFP Elsa Ducrot, coautoare a noului studiu publicat în revista Nature. Prin scăderea luminozităţii stelei, cercetătorii au calculat câtă lumină în infraroşu emitea planeta. Prin urmare, instrumentul MIRI a putut acţiona ca un „termometru uriaş fără atingere”, a precizat NASA într-un comunicat.
 

Exoplaneta nu are atmosferă

 
Temperatura de zi a planetei a fost determinată la 230 de grade Celsius (450 Fahrenheit) - „aproape perfectă pentru a coace pizza”, a adăugat NASA.
 
Comisariatul francez pentru Energie Atomică (CEA) a precizat că, de fapt, căldura nu a fost redistribuită pe această „verişoară” a Pământului, un rol asigurat în mod normal de o atmosferă. Prin urmare, oamenii de ştiinţă au concluzionat că Trappist-1b „are o atmosferă prea insignifantă sau niciuna”, a declarat Ducrot, un astrofizician al CEA. Ce este cert este faptul că atmosfera nu conţine dioxid de carbon, deoarece acesta ar fi absorbit o parte din lumină, dar vor fi făcute şi alte cercetări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici