- Home
- Social
- BUCU, (06.03.2015, 15:05)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premierul Victor Ponta ar putea fi audiat în 11 martie, la ICCJ, în dosarul Referendumului
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, ar putea fi audiat la următorul termen din dosarul Referendumului, în 11 martie, după ce judecătorii au dispus ca la acea dată să fie citaţi toţi martorii propuşi de avocaţii inculpaţilor.
Urmărește
728 afișări
Premierul Victor Ponta (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a audiat, vineri, mai mulţi coordonatori judeţeni ai PSD care s-au ocupat de campania pentru referendumul din 2012, între aceştia fiind şi fostul ministru al Energiei Constantin Niţă şi primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
-
S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător
-
România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
La finalul audierilor, instanţa a stabilit ca următorul termen de judecată să fie în 11 martie, când vor fi citaţi să se prezinte toţi martorii propuşi de avocaţii inculpaţilor din acest caz, care nu au dat până în prezent declaraţii. Între martorii propuşi de avocaţi pentru a fi audiaţi este şi Victor Ponta.
Referitor la acest subiect, preşedintele PSD, spunea, în 23 februarie, că va merge "cu toată inima" la ICCJ, ca martor în dosarul Referendumului, el arătând că ştie foarte bine ce s-a întâmplat în 2012 şi că nu a existat "nicio lovitură de stat şi nicio fraudă".
Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă şi primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă au fost audiaţi, vineri, la ICCJ, în dosarul Referendumului, aceştia declarând că discutau cu Dragnea doar aspecte care ţineau de desfăşurarea scrutinului şi că nu s-a procedat în alt mod faţă de situaţii similare.
Fostul ministru delegal al Energiei Constantin Niţă a spus că în PSD "nu s-a pus niciodată problema fraudării".
Referitor la aplicaţia prin care se trimiteau sms-uri în timpul referendumului, Niţă a spus că PSD a folosit această aplicaţie prima dată la referendum, în condiţiile în care sistemul ar fi fost folosit anterior, la alegeri, şi de PDL.
În legătură cu discuţiile pe care le-a purtat cu Liviu Dragnea în ziua referendumului din 2012, Constantin Niţă a spus că nu au vorbit decât aspecte care ţineau de modul în care se desfăşura scrutinul.
"Ce să discut cu domnul Dragnea? Ce se discută într-o campanie. Cum merge campania, dacă sunt probleme, atâta tot. În PSD nu s-a discutat niciodată de fraudare", a mai spus Niţă.
Întrebat de judecători dacă la nivelul judeţului Braşov au fost înfiinţate secţii noi de votare petnru referendum, fostul ministru a spus că, din câte cunoaşte, acest lucru nu s-a întâmplat.
"Din câte cunosc, în judeţul Braşov nu s-au înfiinţat noi secţii de votare. În Poiana Braşov a existat secţie de votare dintotdeauna, pentru că este asimilată ca un cartier al oraşului Braşov. Din câte cunosc, există alte staţiuni care au statut de unităţi administrativ-teritoriale distincte, comună sau oraş", a declarat Niţă.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că la referendumul din 2012 nu s-a procedat în alt mod decât s-a întâmplat la scrutine anterioare.
"Am spus judecătorilor ce mi-am amintit de la referendum şi că nu s-a întâmplat nimic deosebit faţă de campaniile electorale anterioare. Este normal să trimiţi mesaje mobilizatoare în campania electorală, pentru că acesta este scopul unei campanii electorale", a spus Negoiţă.
Întrebat în legătură cu un mesaj transmis de Liviu Dragnea prin care îndemna membrii de partid "să ia pe sus" cetăţenii şi să-i ducă la vot, Robert Negoiţă a arătat că nu ştie exact ce a vrut să spună Liviu Dragnea, dar că, în astfel de momente, apelurile la mobilizare sunt normale.
Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul "Fraudă la referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".
Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.
"Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare - preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare - au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Citește pe alephnews.ro: Ce va face Musk în noua funcție la „Departamentul de eficiență guvernamentală”?
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mark Zuckerberg a înregistrat propria sa versiune a piesei rap „Get Low” alături de starul american T-Pain
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
-
ieri, 22:27