Preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu": Am depus plângere penală în cazul conducerii ASPA

Preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Marcela Pîslă, a declarat luni că a depus, la Parchetului instanţei supreme, o plângere penală pe numele şefilor Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), pe care îi consideră vinovaţi de moartea lui Ionuţ Anghel.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu": Am depus plângere penală în cazul conducerii ASPA

Marcela Pîslă (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Marcela Pîslă a spus, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că a depus plângere penală atât în cazul lui Răzvan Băncescu, cât şi al altor persoane din conducerea ASPA, pentru neglijenţă în serviciu.

"Şefii ASPA sunt vinovaţi de neglijenţă în serviciu în cazul morţii acelui copil. Ei au tot timpul foarte mulţi bani pe mână şi ar fi putut să scape Bucureştiul de câini. Tot scandalul arată în continuare că se pot întâmpla tragedii", a declarat Marcela Pîslă.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" a mai spus că procurorii au audiat-o în calitate de specialist şi că, dacă va mai fi citată de anchetatori, va reveni la Parchet.

Ea a precizat că le-a dat procurorilor un raport cu privire la punctul de vedere al Asociaţiei "Cuţu, cuţu", organizaţie care a fost la controlul din 19 septembrie, la adăpostul de câini de la Mihăileşti, făcut de procurorii Parchetului instanţei supreme, reprezentanţi ai DSV şi ANSVA.

Marcela Pîslă a precizat că în timpul acelui control s-au descoperit trei cadavre, respectiv un pui cu mama lui şi un alt câine adult care era în lada frigorifică.

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu, cuţu" a adăugat că în adăpostul de la Mihăileşti este molimă de parvoviroză, jigodie şi tuse de canisă, iar câinii bolnavi nu sunt separaţi, aşa cum cere legea şi nici nu ar fi trataţi. Ea a precizat că la adăpostul de la Mihăileşti sunt şi două clinici mobile care nu sunt folosite, ceea ce ar fi o încălcare a legii.

"Acolo sunt două clinici mobile, una pentru tratarea câinilor pe străzi şi una pentru sterilizare, ambele ruginesc. Dacă iei un lucru din bani publici şi nu-l foloseşti, asta se impută", a mai spus Pîslă.

Şi coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, a fost, luni, la Parchetul instnaţei supreme, el declarând că s-a prezentat la Parchet din proprie iniţiativă, pentru a recupera mai multe documente ridicate de anchetatori în urma controlului din 19 septembrie la adăpostul din Mihăileşti, în condiţiile în care, în lipsa acestor acte, activitatea autorităţii este blocată.

Băncescu a spus, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, că intenţionează să îi dea în judecată pe anchetatorii în cazul morţii lui Ionuţ Anghel pentru grave prejudicii de imagine aduse atât ASPA, cât şi instituţiei primarului general.

Băncescu a adăugat că, din punctul său de vedere, ASPA nu are nicio legătură cu moartea lui Ionuţ, în condiţiile în care tragedia s-a produs pe un teren privat.

El a mai spus că au existat inclusiv ameninţări din partea procurorului de caz, care a lăsat să se înţeleagă că, dacă nu colaborează cu o fundaţie în cazul morţii unui câine, o funcţionară ASPA ar putea fi reţinută pentru 24 de ore.

"A murit un câine, iar reprezentanţii unui ONG au venit să ridice cadavrul. Pentru că doamna de acolo nu putea să predea cadavrul unui ONG, procurorul de caz i-a spus acesteia că ar putea să o ridice şi să îi dea drumul a doua zi la aceeaşi oră", a spus Băncescu.

În ce priveşte cadavrul unui câine de luptă ridicat de anchetatori din zona în care în 2 septembrie a fost găsit trupul lui Ionuţ Anghel, Băncescu a spus că ar putea fi vorba despre o înscenare pusă la cale de ONG-uri pentru a lăsa impresia că băieţelul nu a fost ucis de maidanezi, în condiţiile în care câinii comunitari reprezintă o sursă de bani pentru aceste organizaţii.

Băncescu a precizat că muşcătura unui câine de luptă ar fi provocat copilului multiple fracturi, lucru care nu se regăseşte şi în raportul medico-legal. Reprezentantul ASPA a mai spus că imediat după incident hingherii au luat la pas terenul pe care s-a produs tragedia şi nu s-a găsit la momentul respectiv niciun câine de luptă mort în zona respectivă.

Anchetatorii au mers, luni, în Parcul Tei pentru a ridica noi probe în dosarul copilului ucis de câini în 2 septembrie, în zonă fiind găsit cadavrul unui câine de luptă.

Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte al organizaţiei Vier Pfoten România, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că în Parcul Tei se află cadavrul unui pitbull şi a mers acolo duminică. El a precizat că a sesizat Parchetul şi s-a deplasat în zonă, luni, alături de echipa de anchetatori, pentru a ridica probele noi.

Cadavrul câinelui a fost ridicat, urmând să i se facă necropsia, care va stabili dacă acesta este cel care l-a omorât pe Ionuţ, a precizat Bărbuceanu.

Acesta a mai spus că anchetatorii au ridicat cadavrul câinelui "din dreptul incintei unde s-a produs nenorocirea". Acesta era într-o stare avansată de putrefacţie, întrucât a stat în apă, în lacul Tei.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Dosarul penal a fost deschis în 3 septembrie de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme.

Procurorii fac cercetări privind împrejurările în care a murit Ionuţ Anghel şi verifică dacă au fost respectate dispoziţiile OUG 155/2001 privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân.

Cercetările sunt în faza premergătoare începerii urmăririi penale, până în prezent nicio persoană nefiind pusă sub învinuire.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei în 2 septembrie, înainte ca Ionuţ Anghel să fie găsit mort, au fost difuzate joi 19 septembrie în presă. Ionut Anghel şi fratele lui de şase ani au fost surprinşi în timp ce se jucau şi aleargau pe o alee din parc, bunica acestora nefiind în înregistrare. La un moment dat, fratele lui Ionuţ este adus în parc de mână de către un bărbat. Acesta merge cu copilul la un agent de pază, iar după câteva secunde cei trei se îndreaptă spre locul unde ar fi stat bunica celor doi copii. După alte câteva minute, bărbatul care l-a adus pe băiat apare în înregistrare în timp ce se îndreaptă spre ieşirea din parc. În jurul orei 11.30, Ionuţ a fost găsit ucis de câini pe un teren privat din apropierea Parcului Tei.

După apariţia în presă a imaginilor, procurorul care investighează cazul a dispus ridicarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din Parcul Tei.

Luni a fost audiat în calitate de martor Octavian Sandu, bărbatul care l-a dus pe fratele lui Ionuţ Anghel la bunica acestuia, în Parcul Tei.

Octavian Sandu a spus, la ieşirea din Parchetul instanţei supreme, că în 2 septembrie l-a văzut pe fratele lui Ionuţ pe stradă, care era speriat, l-a luat şi l-a dus în Parcul Tei, unde era bunica lui. Acesta a precizat că s-a apropiat de băieţel după ce l-a văzut că plânge, dându-şi seama că s-a întâmplat ceva în neregulă.

Acesta a mai spus că a aflat că mai este un copil care s-a pierdut în momentul în care l-a dus pe fratele lui Ionuţ în parc, la bunica acestuia.

Marius Şocae, avocatul lui Octavian Sandu, a declarat că acesta s-a prezentat în urmă cu o săptămână la o secţie de Poliţie, unde a anunţat că el este cel denumit de presă "martorul cheie" în dosarul copilului ucis de câini, precizând că doar sâmbătă 21 septembrie a fost citat să vină pentru a fi audiat.

Avocatul a spus că acesta a fost audiat în calitate de martor, le-a spus anchetatorilor tot ce s-a întâmplat în 2 septembrie şi, probabil, atunci când se va începe urmărirea penală în acest caz, va mai veni pentru a da declaraţii.

Avocatul a povestit şi ce s-a întâmplat în ziua în care Ionuţ Anghel a murit sfâşiat de câini, iar fratele său mai mare s-a rătăcit în apropierea Parcului Tei.

"În momentul în care a găsit copilul, la aproximativ un kilometru de parc, acesta plângea şi spunea: «Vreau la buni». Apoi, după ce l-a condus pe copil la bunica sa, femeia l-a întrebat unde este fratele mai mic. Abia atunci clientul meu a înţeles că mai este vorba de un copil. Atunci i-a cerut numărul de telefon bunicii, însă pentru că aceasta nu avea mobil, a luat numărul unui agent de pază care era de faţă, după care s-a întors în zona în care l-a găsit pe Andrei. Pentru că Ionuţ nu era nicăieri, l-a sunat pe paznic şi i-a cerut să anunţe organele de poliţie", a spus avocatul Marius Şocae.

Şase câini au fost ridicaţi în 2 septembrie de pe proprietatea firmei din apropierea Parcului Tei. Unul dintre aceştia, care avea urme de sânge pe bot, fusese sterilizat de ASPA şi adoptat de Fundaţia Caleidoscop în 2008, declara Răzvan Băncescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici