”Consider că nicio naţiune nu se poate dezvolta la maximum fără implicarea femeilor în politică şi în viaţa publică, pentru că femeile sunt resurse umane care nu ar trebui neglijate”, a afirmat Pătru.
Ea a arătat că inegalitatea de sexe este o preocupare mare nu numai pentru organismele electorale, dar şi pentru ONG-uri.
”AEP şi alţii consideră că atât femeile, cât şi bărbaţii ar trebui să participe în mod egal în viaţa publică, în calitate de votanţi, de candidaţi, de oficiali sau de reprezentanţi ai societăţii civile”, a mai spus Pătru.
Ea a mai afirmat că participarea egală a femeilor în politică şi în Guvern este un pas esenţial pentru a construi o democraţie durabilă.
Pătru a arătat că a început o campanie şi politici publice pentru a încerca să pună pe tapet această problemă, prin organismele electorale la nivel european şi mondial.
”Dacă noi, româncele, ne-am câştigat dreptul prin Constituţie să participăm în alegeri, semenele noastre încă nu au acest drept şi trebuie să facem ceva pentru ele”, a spus Pătru.
Ea a mai arătat că nu este normal ca femeile, care sunt mult mai numeroase, să fie mai puţin reprezentate în politică. ”Participarea femeilor în poziţii de decizie politică ar trebui să fie obligatorie”, a arătat ea, adăugând că organismele electorale pot influenţa partidele politice să accepte mai multe femei pe listele electorale.
Pătru a dat exemplul legii electorale din România, unde subvenţia partidelor creşte în funcţie de numărul locurilor alocate femeilor.
AEP consideră că este important ca femeile să-şi dea seama de necesitatea implicării lor în viaţa politică.
Pătru a avut un discurs la a 23-a Conferinţă anuală a Asociaţiei oficialilor electorali europeni, prilej cu care AEP aniversează şi zece ani de la înfiinţare.