Video Preşedintele Alianţei Medicilor din România: "Sunt firme agreate de minister fără de care nu se poate face nicio tranzacţie" - VIDEO

Analizele Ministerului Sănătăţii, care a găsit probleme în doar 5% din probele luate din spitale, ar trebui puse sub semnul întrebării, în sistemul de sănătate românesc neraportarea infecţiilor din spitale fiind o politică, a declarat doctorul Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor din România, în cadrul unui interviu pentru Gândul, realizat de Clarice Dinu.

Urmărește
1077 afișări

Doctorul Tănase, care a fost prezent joi la o emisiune Gândul Live, a mai spus că medicilor le este teamă să nu fie concediaţi dacă raportează cazuri de infecţii şi că sistemul medical pare mai curând orientat spre interesele managerilor decât ale pacienţilor, cuvântul de ordine fiind "minciuna".

"În rândul medicilor, să spunem, tăcerea a fost o politică. Le este greu şi le este frică să vorbească pentru că riscă să fie daţi afară sau au alte sancţiuni disciplinare (...) Mai devreme sau mai târziu toată lumea îşi va da seama de necesitatea schimbării sistemului de sănătate din România, că lucrurile nu pot continua aşa cum sunt în momentul de faţă şi nu cred ca este corect ca toţi să tăcem şi să adoptăm politica struţului", a declarat medicul la Gândul Live.

În ceea ce priveşte ancheta Ministerului Sănătăţii rpivind cazul dezinfectanţilor de la Hexi Pharma, Tănase a spus: "Ministerul a măsurat prin aceste analize încărcătura bacteriană de pe suprafeţe şi de pe mâinile persoanelor, de pe instrumentarul chirurgical, când problema era de fapt în legătură cu compoziţia chimică a dezinfectanţilor. Asta nu o ştim şi nu am măsurat-o, n-am evaluat-o printr-o analiză în laborator (...) Mi-e greu să înţeleg de ce nu s-au sigilat toate mostrele cu aceşti dezinfectanţi care există în spitale pentru a se face o analiză corectă. Asta mi-e greu să accept, fiindcă nu pot să accept ca spitalele să meargă înainte când există o suspiciune la adresa substanţelor care sunt folosite în spitale".

El s-a întrebat cum a ajuns Hexi Pharma să deţină monopilul pe piaţa din România: "Este o întrebare legitimă, în condiţiile în care există mai multe firme în România care produc dezinfectanţi, cum ajunge o firmă să aibă practic monopolul pieţei dezinfectanţilor din România. Asta mi-e greu să înţeleg. În mod sigur nu a fost o decizie izolată, ci a fost o decizie transmisă şi este un lucru la care poate şi ministrul şi alte organe ar trebui să se gândească.(...) În România există doi sau trei intermediari care sunt agreaţi de Ministerul Sănătăţii şi fără de care nu se poate face nicio tranzacţie. Suntem o ţară săracă, nu ne permitem să cumpărăm ieftin. Acesta este un motto al sistemului de sănătate".

În ceea ce pruveşte infecţiile din spitale, el a spus că, în România, "nu putem raporta sau nu se raportează aceste infecţii nozocomiale din cauză că una din cerinţele pentru managerii de spital este ca numărul acestor infecţii nozocomiale să scadă. Este o cerinţă aberantă fiindcă numărul infecţiilor nozocomiale în principiu rămâne constant".

Nu în ultimul rând, medicul Tănase a mai spus despre scandalul privind secţia de arşi de la spitalull Floreasca că „undeva, clar este o minciună şi trebuie văzut de care parte este adevărul, fiindcă nu este de acceptat ca o investiţie aşa de mare cum a fost secţia de arşi de la Floreasca să nu fie funcţională şi e interesant de văzut ce s-a întâmplat acolo de fapt”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici