Preşedintele ANOFM crede că, la sfârşitul anului, vor fi 550.000 - 600.000 de şomeri

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, crede că, până la sfârşitul acestui an, numărul şomerilor ar putea ajunge la 550.000 - 600.000, precizând că această estimare este făcută în funcţie de realităţile de pe piaţa muncii.

Urmărește
7 afișări

Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, a declarat, miercuri, că nu este speriat de evoluţia ratei şomajului, explicând că în acest moment, firmele fac eforturi pentru a-şi păstra oamenii. În opinia sa, la sfârşitul acestui an în România vor fi 550.000 - 600.000 de şomeri.

La sfârşitul lunii februarie, rata şomajului la nivel naţional a fost de 5,3%.

"Eu nu sunt speriat. Criza este o provocare şi trebuie să găsim soluţii, iar soluţiile au fost deja identificate: formarea profesională, măsurile active de pe piaţa muncii sau dezvoltarea antreprenorială", a declarat preşedintele ANOFM.

În plus, Silviu Bian a spus că în urma unei vizite de documentare făcute recent în Spania, nu a primit semnale privind întoarcerea românilor de acolo.

"Un singur român dorea să se întoarcă. A solicitat să-i găsim un loc de muncă în construcţii, în judeţul Hunedoara. Un altul, care era din Orăştie, a cerut să-i găsim un loc de muncă oriunde, dar nu în România", a declarat şeful ANOFM.

Potrivit informărilor primite de la reprezentanţii comunităţii de români, de la ambasadă, dar şi de la autorităţile spaniole, în Spania sunt 800.000 de cetăţeni români rezidenţi, iar 65.473 sunt înregistraţi ca şomeri, 37.492 dintre aceştia beneficiind de indemnizaţie.

Preşedintele ANOFM a precizat că, în Spania, sunt peste trei milioane de şomeri, 473.091 fiind cetăţeni străini, rata şomajului fiind de 15 la sută. Autorităţile spaniole au luat măsuri pasive pentru imigranţii care provin din state terţe, oferindu-le acestora o indemnizaţie de şomaj în două tranşe cu condiţia ca aceştia să nu mai revină pe o perioadă de trei ani.

Bian a mai spus că mulţi dintre românii din Spania ar fi dorit să beneficieze de măsurile pasive care erau destinate doar cetăţenilor extracomunitari.

La întâlnirea cu reprezentanţii comunităţii de români din Spania s-a decis stabilirea unui parteneriat pentru a veni în atât în sprijinul spaniolilor din România, cât şi a românilor din Spania, aceştia prezentând chiar şi un proiect referitor la întoarcerea românilor.

"Românii trebuie aduşi înapoi printr-o construcţie instituţională. Nu mă aştept să vină un val dintr-odată", a explicat Bian.

Delegaţia română a fost informată că sunt mulţi muncitori români care au dobândit competenţe profesionale în Spania, fără ca acestea să fie certificate, Silviu Bian precizând că intenţionează să facă demersurile necesare pentru rezolvarea acestui lucru.

De asemenea, reprezentanţii românilor din Spania susţin că circa 20.000 - 30.000 dintre românii de acolo ar dori să investească în România, principalele domenii în care ar dori să facă acest lucru fiind agricultura, construcţiile, producţia, prestările de servicii şi, mai ales, turismul. Silviu Bian susţine că aceştia ar fi atraşi, în special, de fondurile structurale de care ar putea beneficia, Spania fiind printre puţinele state care au reuşit să atragă toate fondurile care i-au fost puse la dispoziţie.

Preşedintele ANOFM a declarat că, în cursul săptămânii viitoare, doi dintre reprezentanţii românilor din Spania vor veni în România pentru a începe să lucreze cu autorităţile române asupra măsurilor care ar putea fi luate.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, în 23 martie, că s-a cerut o suplimentare a bugetului MMFPS cu 500 de milioane de lei, bani necesari pentru susţinerea şomajului, în condiţiile în care numărul de 525.00 de şomeri estimat iniţial pentru acest an va fi mai mare cu aproximativ 200.000 - 300.000.

Sârbu a explicat că aceşti banii vor fi folosiţi pentru asigurarea numărului suplimentar de indemnizaţii de şomaj, dar şi pentru nevoile legate de măsurile active de pe piaţa muncii şi cele de formare profesională.

Demnitarul a adăugat că suplimentarea bugetului Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) este justificată şi de prevederea potrivit căreia persoanele care intră în şomaj tehnic sunt scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale timp de trei luni.

"Aceşti bani sunt necesari pentru a completa eventualele minusuri cauzate de creşterea şomajului", a declarat Sârbu.

Guvernul a decis, în 19 martie, că perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj va fi extinsă cu trei luni, iar angajatorul şi salariaţii vor fi scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe durata întreruperii temporare a activităţii, pentru un interval de trei luni.

Contribuţiile de asigurări sociale nu vor fi plătite în situaţia şomajului tehnic.

Deciziile au fost reglementate prin ordonanţă de urgenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici