Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, la DNA, în dosarul "Carpatica": Cred că are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea. Dan Radu Ruşanu a declarat, la ieşirea de la DNA, că, în opinia lui, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF, precizând că marţea viitoare va avea răspunsul privind urmărirea sa penală.

Urmărește
1651 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, la DNA, în dosarul "Carpatica": Cred că are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, la DNA, în dosarul "Carpatica" (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Dan-Radu Ruşanu a spus că Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

Întrebat dacă a fost pus sub învinuire, Ruşanu a spus că, cel mai probabil, marţea viitoare va avea acest raspuns.

"Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa, petnru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu, în care spune că pentru acţiunea nejustificată la Astra ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea peste două, trei, patru săptămâni dacă acţiuneea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, a fost citat la DNA în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară.

Dan Radu Ruşanu a anunţat marţi că Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

Laura Chiţoiu a fost în 14 februarie la DNA, procurorii aducându-i la cunoştinţă calitatea de suspect în dosarul "Carpatica", încadrare schimbată din cea de învinuit, în baza prevederilor din noile coduri penale.

"În intervalul 10-16.06.2013, Mârzac Marian a intervenit pe lângă Chiţoiu Laura Elena, director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF, în vederea devansării interviului pentru ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA de către numita Crudu Ina-Ana", conform documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Procurorii DNA au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de OUG despre care există suspiciunea că ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica.

În 16 octombrie 2013, Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de urgenţă, reducerea componenţei Consiliului ASF de la 11 la 9 membri, deşi prevederea fusese inclusă şi într-un proiect de lege aprobat de Camera Deputaţilor şi trimis la Senat. Concomitent, Ministerul Finanţelor Publice a publicat la secţiunea transparenţă decizională a paginii web a instituţiei proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Documentul stabilea, printre altele, că membrii Consiliului ASF trebuie să îndeplinească şi condiţia de a avea o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Daniel Tudor anunţa atunci că nu va mai candida pentru această funcţie din motive personale şi ca urmare a unei posibile incompatibilităţi cu statutul de senator al soţiei, Doina Tudor.

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

"ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, de Dan-Mircea Popescu - ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă - fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală", a declarat preşedintele.

Preşedintele a mai spus că Dan Radu Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital, şi a adăugat că taxele impuse, pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat, sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor de pe această piaţă.

"Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF, şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Îi găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL-ului, asta este ASF-ul, şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că cere Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat această instituţie, organizând un sistem de desemnare a conducerii Autorităţii şi a personalului care să elimine clientelismul şi incompetenţa. "Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro", a mai declarat Traian Băsescu.

"Se pare că domnul Ruşanu, domnul Dăianu şi domnul Ursache sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Luând veniturile primite de instituţii echivalente din SUA şi din toată Europa, nu găsim alţii mai bine plătiţi decât ei. Şi ei sunt plătiţi pentru incompetenţă, nicinul nu are competenţe pe piaţa de capital. Se puteau selecta oameni care lucrau efectiv pe piaţa de capital", a mai spus şeful statului.

Premierul Victor Ponta a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece patronul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Ponta a spus că atacul preşedintelui Traian Băsescu este cauzat de faptul că ASF investighează situaţia de la Astra Asigurări.

"Consider că atacul domnului preşedinte Băsescu este legat că una din companiile faţă de care domnia sa este foarte apropiat, cea a domnului Adamescu, a fost, este investigată de către ASF şi de către instituţiile statului", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici