- Home
- Social
- SIBIU, (29.10.2011, 13:33)
- Pacala Dana , Diana Stancovici ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Băsescu, la canonizarea Mitropolitului Andrei Şaguna: El a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor
Preşedintele Traian Băsescu a asistat, sâmbătă dimineaţă, la slujba de canonizare a Mitropolitului Andrei Şaguna, care a avut loc la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Şeful statului a declarat că Şaguna "a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor".
Urmărește
1332 afișări
Traian Băsescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat, după canonizarea propriu-zisă a Mitropolitului Andrei Şaguna, celor prezenţi în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, vorbind despre personalitatea celui care a devenit sfânt prin această ceremonie.
El a spus că Şaguna a dus la Viena vocea românilor ortodocşi, că el i-a reprezentat pe români la Viena în Parlamentul imperial şi la Budapesta şi în Senatul din Transilvania.
"Ca orice patriot, a ştiut că, dincolo de bătălia de zi cu zi pentru români şi Transilvania lui, a înţeles că şcoala, educaţia, cultura sunt elementele de perenitate ale unui popor", a afirmat Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Şeful statului a spus că de la Şaguna ne-au rămas "şcoli răspândite în toată Transilvania, ne-a rămas Societatea Astra, dar şi gândirea că unirea poporului român se face prin cultură şi educaţie".
"Un astfel de înaintaş al nostru devine astăzi sfânt, iar eu nu voi pierde prilejul de a mă închina în faţa sfintelor feţe bisericeşti prezente aici şi a Sfântului Andrei Şaguna", a încheiat Băsescu.
Traian Băsescu a ajuns la Catedrala Mitropolitană din Sibiu în jurul orei 9.30, fiind însoţit de ministrul Economiei, Ion Ariton. Şeful statului a coborât din maşină, fiind întâmpinat de forţele de ordine, şi a intrat direct în catedrală prin culoarul creat de acestea.
În catedrală s-a desfăşurat Sfânta Liturghie, oficiată de aproximativ 50 de ierarhi români şi străini, în fruntea cărora s-a aflat PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Patriarhul Teodorus al Alexandriei.
La slujbă au asistat şi liderul PSD, Victor Ponta, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene din Sibiu, precum şi ai bisericilor de mai multe confesiuni din România.
După Sfânta Litrughie, a început ceremonialul propriu-zis de canonizare a Mitrolitului Andrei Şaguna, care a constat în citirea tomosului, semnat de toţi membrii Sfântului Sinod.
Potrivit Mitropolitului Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, tomosul este un fel de pergament din piele de viţel, care prevede că "de acum până în vecie" Mitropolitul Transilvaniei Andrei Şaguna va fi cunoscut drept Sfântul Andrei Şaguna şi va fi pomenit în fiecare an în 30 noiembrie, odată cu Sfântul Andrei, ocrotitorul României.
După canonizare, biserici din întreaga ţară vor putea purta hramul Sfântului Andrei Şaguna, iar la ctitorirea unor biserici se vor putea solicita moaşte ale acestuia din Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că peste 500 de preoţi vor participa, vineri şi sâmbătă, la slujbele oficiate cu ocazia proclamării canonizării Mitropolitului Andrei Şaguna, care vor avea loc la Catedrala Mitropolitanã din Sibiu.
Peste 2.000 de credincioşi şi aproximativ 300 de preoţi au participat, vineri după-amiază, la o procesiune în cadrul căreia osemintele Mitropolitului Andrei Şaguna au fost purtate prin centrul municipiului Sibiu, ajungând apoi la Catedrala Mitropolitană, unde a continuat ceremonialul pentru canonizare.
Un sobor de preoţi condus de PS Andrei Făgărăşanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat, vineri, în localitatea Răşinari, o slujbă la mormântul Mitropolitului Andrei Şaguna, iar de acolo coloana oficială cu osemintele mitropolitului a plecat spre platoul Sălii Transilvania din Sibiu.
Pentru a marca evenimentul, în jurul orei 16.00, la toate bisericile din municipiul Sibiu au bătut clopotele timp de zece minute.
La Biserica Bunavestire, care a avut rolul de catedrală pe vremea când Andrei Şaguna era mitropolit al Transilvaniei, a fost oficiată o slujbă specială pentru pelerini.
Procesiunea a trecut şi pe strada Andrei Şaguna, unde se află Prefectura Sibiu, stradă care "din respect pentru Mitropolitul Şaguna îi poartă numele".
Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, declara, joi, că "Andrei Şaguna vine, astfel, pentru totdeauna, în catedrala pe care şi-a dorit-o şi pentru care a strâns bani, dar nu s-a bucurat să o vadă construită", după canonizare moaştele acestuia urmând să rămână în Catedrala Mitropolitană din Sibiu.
Totodată, vineri seară, aproximativ 5.000 de persoane s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, unde au fost aduse moaştele Sfântului Andrei, ocrotitorul României, racla fiind adusă cu o cursă aeriană specială de către Patriarhul Daniel şi o delegaţie de ierarhi din Grecia.
Moaştele Sfântului Andrei vor rămâne la Sibiu până sâmbătă seară, când vor fi duse la Alba Iulia, unde PF Daniel va participa, duminică, la canonizarea Mitropolitului Simion Ştefan.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe