Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ridicat şi dus cu mandat la DNA: Verificaţi declaraţia mea de avere, ca să vedeţi dacă m-am îmbogăţit de pe urma funcţiei

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost ridicat marţi şi dus de anchetatori la DNA, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, într-un dosar în care este suspectat de complicitate la abuz în serviciu, potrivit unor surse judiciare. Silvian Ciupercă a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu are nicio legătură cu dosarul în care a fost adus cu mandat şi a adăugat că poate fi verificată declaraţia sa de avere, pentru a se vedea dacă s-a îmbogăţit de pe urma funcţiei publice.

Urmărește
2822 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ridicat şi dus cu mandat la DNA: Verificaţi declaraţia mea de avere, ca să vedeţi dacă m-am îmbogăţit de pe urma funcţiei

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ridicat şi dus cu mandat la DNA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Silvian Ciupercă (PSD) a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.20, fiind însoţit de poliţişti, care au pus în executare mandatul de aducere emis de procurori pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Întrebat dacă se teme că va fi reţinut, Silvian Ciupercă a spus că nu are legătură cu dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie.

Silvian Ciupercă le-a mai spus jurnaliştilor să îi verifice declaraţia de avere, pentru a vedea dacă este unul dintre acei politicieni care s-au îmbogăţit de pe urma funcţiei publice.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Silvian Ciupercă (PSD) este suspectat de fapte de complicitate la abuz în serviciu şi folosirea influenţei pentru a fi acordate contracte de consultanţă pentru SC Consult Invest.

Sursele citate au precizat că a fost emis un mandat de aducere la DNA şi pe numele lui Cezar Gheorghe Vâlcan, directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din Consiliul Judeţean (CJ) Ialomiţa, în acelaşi dosar.

La sfârşitul lunii octombrie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut percheziţii la sediile Consiliului Judeţean Ialomiţa, Spitalului Judeţean Ialomiţa şi Agenţiei de Dezvoltare Sud-Muntenia, în anchetă fiind vizat şi Silvian Ciupercă. Tot atunci au fost făcute percheziţii în Bucureşti şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane.

Potrivit unor documente ale procurorilor DNA din acel dosar, obţinute de MEDIAFAX, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timişoara, căreia i-ar fi fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcţiei deţinute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6583 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14.04.2014", se menţiona în documentele citate.

Conform procurorilor anticorupţie, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, "au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune".

Procurorii anticorupţie arătau că se fac cercetări pentru abuz în serviciu. Ciupercă era suspectat şi de alte infracţiuni, între care trafic de influenţă şi instigare la fals, conform documentelor aflate la dosar.

În aceleaşi documente se arăta că fostul director al Spitalului Judeţean Slobozia, Vasile Olaru, a dat contracte publice pentru programe informatice de care unitatea beneficia deja, iar la verificările Ministerului Sănătăţii ar fi fost protejat de şeful CJ Ialomiţa, care ar fi determinat întocmirea unui raport de control fals.

"Activităţi ilicite desfăşurate la SJU Slobozia în perioada în care manager al instituţiei era Olaru Vasile: achiziţionarea unui program de gestiune informatică a activităţii printr-un număr de trei contracte încheiate în aceeaşi zi, prin achiziţie directă, toate situate ca valoare sub plafonul de 30.000 de euro impus de lege pentru metoda achiziţiei directe, deşi program de acest fel exista în instituţie; achiziţionarea unui program de calculator pentru emiterea reţelelor în format electronic, deşi beneficia de un astfel de program pus la dispoziţie gratuit de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS)", se preciza în documentele respective.

Problemele privind activitatea fostului manager al SJ Slobozia nu sunt singurele din dosar ce au legătură cu preşedintele CJ Ialomiţa.

Astfel, anchetatorii îl suspectează pe acesta şi de intervenţii privind falimentul SC Ultex Ţăndărei, societate în faliment care avea nevoie de aviz pozitiv de la ANAF pentru a putea fi scoasă la vânzare.

Tot Ciupercă "se implică în mod activ în acţiuni de influenţare a numiţilor Muşat Liviu, preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, Vişan Mariana, director în cadrul aceleiaşi instituţii şi Scripcă Dragomir, expert în cadrul Biroului Judeţean Ialomiţa al aceleiaşi agenţii, pentru ca aceştia să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu (în sensul amânării vizitelor de monitorizare, amânării constatării neconcordanţelor în vederea remedierii lor), cu scopul sprijinirii intereselor numitei Trandafir Elena Corina, consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, pentru ca beneficiarii acestor proiecte să nu suporte corecţii financiare", se mai preciza în documente din dosar.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în luna iunie 2014, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, deţine un teren intravilan de 800 de metri pătraţi, moştenit în 2003, şi un teren agricol de cinci hectare, pe care l-a cumpărat în 1999 împreună cu soţia sa, Sabina Ciupercă, ambele terenuri fiind în Ţăndărei. Tot în Ţăndărei, preşedintele CJ Ialomiţa are un apartament de 89 de metri pătraţi cumpărat în 1991 cu soţia sa şi o casă în construcţie de 110 metri pătraţi, al cărei parter este nelocuibil.

Ciupercă deţine şi un autoturism Opel Astra din 2006, iar la capitolul active financiare a trecut în declaraţia de avere un card în euro deschis la BRD în anul 2010, în valoare de 7.000 de euro.

În declaraţia de avere a lui Silvian Ciupercă apare menţionat şi faptul că este membru supleant la Comitetul Regionilor de la Bruxelles, iar în urma participării la dezbateri şi şedinţe ale comitetului a realizat venituri provenite din decontările de cheltuieli cu transportul şi diurna, fără însă a preciza suma.

Potrivit aceluiaşi document, Ciupercă a realizat în anul fiscal anterior venituri în valoare de 55.404 lei, în calitate de salariat la Consiliul Judeţean Ialomiţa, iar soţia sa a obţinut pensie în valoare de 1.353 de lei pe lună. Alţi 3.200 de lei au reprezentat venituri pe care soţia lui Silvian Ciupercă le-a obţinut în rma arendării unui teren agricol.

În declaraţia de avere depusă de Ciupercă sunt trecute şi veniturile obţinute de către cei doi copii ai săi, Lucia şi Mihai, de 27.000 de lei, respectiv 32.000 de lei.

Potrivit declaraţiei de interese depusă de Ciupercă în 2013 şi neactualizată în 2014, acesta este vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, precum şi membru fondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Ialomiţa 2000.

Silvian Ciupercă este preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Ialomiţa şi membru în Comitetul Executiv Naţional PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici