Preşedintele CJ Ialomiţa, trimis în judecată alături de alte 14 persoane pentru abuz în serviciu

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii (MS) şi la conducerea ADR Muntenia.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Preşedintele CJ Ialomiţa, trimis în judecată alături de alte 14 persoane pentru abuz în serviciu

Preşedintele CJ Ialomiţa, trimis în judecată alături de alte 14 persoane pentru abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv în 12 februarie, între timp fiind plasat sub control judiciar.

Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinându-se pe nedrept fonduri europene.

Directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, va fi judecat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Liviu Gabriel Mușat, preşedinte al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, şi Mariana Vişan, director adjunct în aceeaşi instituţie - ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, Marius Dragoş Constantinescu - pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi Corina Elena Trandafir, angajată a SC CONSULT INVEST SRL şi administrator în fapt al acestei societăţi, beneficiar şi consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinând pe nedrept fonduri europene, precum şi pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mihai Ionuţ Ionescu, consilier al Copului de Control din cadrul Ministerul Sănătăţii, a fost trimis în judecată, în stare de liberate, pentru abuz în serviciu, neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de a înştiinţa organul de urmărire penală sau organul de constatare a săvârşirii infracţiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezultă indicii că s-a efectuat o operaţiune sau un act ilicit ce poate atrage răspunderea penală potrivit Legii nr.78/2000 (legea anticorupţie) şi fals intelectual.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Marinela Neacşu, consilier juridic la Direcţia Achiziţii şi Patrimoniu a CJ Ialomiţa, Maria Dinu, funcţionar în cadrul CJ Ialomiţa, Nicolae Cristian Râureanu, şef serviciu juridic, Cornel Anghel, Eugeniu Golovei, Dragomir Scripcă, Vasile Ciocănel şi SC Consult Invest SRL.

Potrivit procurorilor, în luna ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferită de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia.

Întrucât dorea înlăturarea din funcţie a managerului căruia urma să îi expire mandatul şi pentru a nu-i mai da acestuia posibilitatea să se înscrie la concursul pe postul de conducere, în luna ianuarie 2014, dar înainte de expirarea contractului de management, preşedintele CJ Ialomiţa a iniţiat demersuri la Ministerul Sănătăţii, în vederea demarării unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. În urma respectivului control se dorea şi înlăturarea, consilierul juridic al spitalului.

În aceste condiţii, începând cu data de 20 ianuarie 2014, la SJU Slobozia s-a desfăşurat un control efectuat de o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa.

În paralel, pentru a consolida imaginea de manager interimar a persoanei pe care o susţinea, pentru a contracara nemulţumirile din rândul angajaţilor legate de numirea acestuia, de a prezenta o imagine de echipă între Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean Slobozia, cât şi implicarea acestei noi echipe de management în dotarea spitalului cu un aparat medical de radiologie digitală, Silvian Ciupercă a dispus alocarea de fonduri suplimentare Spitalului Judeţean, în vederea achiziţionării acestui aparat medical. În acest caz, acesta s-a folosit de autoritatea conferită de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de ordonator principal de credite, pentru a aloca fonduri spitalului în momentul în care persoana pe care o susţinea fusese numită manager interimar şi doar pentru a-şi susţine decizia de numire a acestuia la conducerea spitalului şi pentru a-i crea acestuia o poziţie favorabilă.

Având în vedere că, în urma controlului s-au constatat nereguli în procesul de achziţii publice care ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, în perioada martie - aprilie 2014, după efectuarea acestui control, de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, Ciupercă l-a determinat pe Mihai Ionescu, consilier în cadrul ministerului, să-şi exercite atribuţiile de serviciu în mod defectuos, prin întocmirea raportului de control neconform realităţii. Astfel, au fost eliminate din cuprinsul acestui raport dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice.

În perioada martie - aprilie 2014, preşedintele CJ Ialomiţa l-a determinat pe acelaşi consilier, să întocmească, în fals, raportul de control, prin omisiunea, cu ştiinţă, a anumitor împrejurări care ar fi putut duce la tragerea la răspundere penală, disciplinară sau administrativă a celor supuşi controlului, inclusiv a persoanei pe care o susţinea în poziţia de manager interimar.

În perioada decembrie 2013 - iulie 2014, Ciupercă i-a determinat pe Liviu Muşat, preşedinte al ADR Sud Muntenia, Mariana Vişan, director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, şi pe Dragomir Scripcă, expert în cadrul Biroului Judeţean Ialomiţa al aceleiaşi agenţii, să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu , în sensul amânării nejustificate, a vizitelor de monitorizare şi a constatării neconcordanţelor în vederea remedierii lor, cu scopul sprijinirii intereselor Elenei Trandafir, beneficiar şi/sau consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană derulate de S.C. Consult Invest S.R.L., proiecte depuse la ADR Sud Muntenia, astfel încât beneficiarii acestor proiecte să nu suporte corecţii financiare.

Tot în perioada decembrie 2013 - iulie 2014, Silvian Ciupercă i-a acordat sprijin Elenei Trandafir prin obţinerea amânărilor nejustificate a vizitelor de monitorizare, urmare a intervenţiilor sale realizate la nivelul ADR Sud Muntenia, pentru ca beneficiarul proiectului "Pensiunea Amara" să întocmească în timp util documente false justificative (proces-verbal de custodie materiale) astfel încât acesta să nu suporte corecţii financiare în sumă de 33.739 lei, din fonduri cu finanţare europeană, obţinute pe nedrept.

În perioada 2010 - 2014, Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al CJ Ialomiţa şi de funcţia de preşedinte al PSD Ialomiţa, în scopul obţinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Elena Trandafir, de contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor O.U.G. nr.34/2006.

În perioada aprilie - mai 2014, Silvian Ciupercă, abuzând de funcţia de preşedinte al CJ Ialomiţa, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins suma de 5.000 de lei şi a primit suma de 3.000 de lei de la Vasile Ciocănel, în schimbul şi în legătură cu prelungirea termenului contractului de concesiune pentru un teren în suprafaţă de 191,75 ha, pe care acesta din urmă îl avea încheiat cu consiliul judeţean.

Banii respectivi au fost primiţi cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa. Interesul lui Silvian Ciupercă de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa era acela de a mări bugetul acestei instituţii aflate în subordinea sa pentru a aloca de la bugetul consiliului judeţean sume mai mici, de a folosi aceşti bani în interesul propriu şi al persoanelor private care aveau încheiate cu muzeul judeţean contracte de prestări servicii şi de executare a unor lucrări publice.

În perioada aprilie - mai 2014, preşedintele CJ Ialomiţa, împreună cu membrii comisiei de licitaţie, printre care Cezar Vîlcan, Maria Dinu şi Marinela Neacşu, a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului CJ Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos, a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, pe o durată de 30 de ani, în urma licitaţiei din data de 14 aprilie 2014.

Astfel, Silvian Ciupercă, împreună cu Vâlcan, Neacşu şi alţi funcţionari din cadrul CJ Ialomiţa, a acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca societatea Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune.

Prin atribuirea în mod premeditat şi nelegal, a contractului de concesiune, firmei care a avut a doua ofertă ca preţ - Green Harvest SRL, Ciupercă, Vâlcan şi Neacşu au prejudiciat bugetul CJ Ialomiţa cu suma de 5.947.899 de lei (diferenţa de preţul redevenţei oferit de primul ofertant şi cel oferit de al doilea ofertant, între ofertanţi existând înţelegeri frauduloase cu privire la preţul oferit şi hotărârea de retragere, diferenţă calculată, pe toată durata contractului de 30 de ani) şi asigurându-se un folos necuvenit pentru societatea cu care a încheiat contractul de concesiune.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au propus menţinerea pentru Ciupercă a obligaţiei de a nu desfăşura activitatea de preşedinte al CJ Ialomiţa, în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici