Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese

Preşedintele Colegiului Medicilor din România şi rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel Piteşti procesul în care a contestat decizia Agenţiei Naţionale de Integritate privind conflictul de interese în care s-ar fi aflat.

Urmărește
456 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a pierdut la Curtea de Apel procesul cu ANI privind conflictul de interese

Vasile Astărăstoae (Imagine: Elvira Gheorghita/ Mediafax Foto)

Curtea de Apel Piteşti a respins cererea lui Vasile Astărăstoae de anulare a hotărârii ANI din decembrie 2011, prin care instituţia a stabilit că directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi s-ar fi aflat în conflict de interese, întrucât a semnat zece contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 de lei, încheiate între el şi cele două instituţii pe care le conducea, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană.

Decizia Curţii de Apel Piteşti nu este definitivă, putând fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Primul termen al acestui dosar a fost judecat la Curtea de Apel Iaşi, dosarul fiind apoi mutat, la cererea lui Vasile Astărăstoae, la Curtea de Apel Piteşti.

Vasile Astărăstoae a fost reclamat de Agenţia Naţională de Integritate la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa, în decembrie 2011, că a constatat că Vasile Astărăstoae ar fi fost în conflict de interese şi ar fi comis abuz în serviciu când a semnat contractele de muncă şi de prestări servicii între el şi Institutul de Medicină Legală Iaşi şi Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, instituţii pe care le conducea, precum şi cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanţare europeană. Cei doi ar fi obţinut astfel 204.759 de lei.

ANI preciza că Vasile Astărăstoae a fost numit rector pentru perioada 2008 - 2012, fiind implicit şi ordonator principal de credite al UMF Iaşi. Din 1 mai 2010, Vasile Astărăstoae a participat, în baza a patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la impementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al UMF Iaşi - instituţie publică parteneră în proiect -, cât şi în calitate de salariat.

Totodată, începând din 2001, Vasile Astărăstoae a fost şi director al Institutului de Medicină Legală Iaşi. IML Iaşi, reprezentat legal de către Vasile Astărăstoae, a încheiat trei contracte civile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu fiica acestuia, Daniela Astărăstoae, şi trei contracte cu el, preciza ANI în raportul privind conflictul de interese.

În 21 decembrie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi l-au trimis în judecată pe Vasile Astărăstoae, alături de alte 18 persoane din conducerea UMF Iaşi sau reprezentând mai multe firme, într-un alt dosar privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, proiect realizat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 6,4 milioane de lei.

Vasile Astărăstoae a fost acuzat de procurorii DNA Iaşi de aderare şi constituire de grup infracţional organizat, iar printre persoanele trimise în judecată alături de el se numără doi directori din cadrul UMF Iaşi, Adrian Ciureanu şi Daniel Druguş, precum şi reprezentantul firmei Maguay Impex SRL, Corvin Pughin, acuzat că ar fi dat mită conducerii UMF pentru a câştiga licitaţia.

În 8 mai 2013, Curtea de Apel Suceava a dispus trimiterea dosarului la procurorii DNA - Structura Centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Decizia a fost contestată şi urmează să fie judecată la instanţa supremă.

Platforma de e-learning le permite cursanţilor de la UMF Iaşi să aibă acces la întreaga documentaţia de curs, precum şi la informaţiile suplimentare, oferind totodată posibilitatea examinării prin metode electronice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici