Preşedintele Comisiei pentru Industrie din PE: Este o minciună populistă afirmaţia că minerii din Polonia, Cehia şi Germania sunt la adăpost, faţă de cei din România

Toate ţările cu bazine carbonifere au aceleaşi probleme şi cer timp pentru închiderea minelor, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European, ca reacţie la situaţia tensionată din Valea Jiului.

Urmărește
3054 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei pentru Industrie din PE: Este o minciună populistă afirmaţia că minerii din Polonia, Cehia şi Germania sunt la adăpost, faţă de cei din România

Preşedintele Comisiei pentru Industrie din PE: Este o minciună populistă ideea că minerii din Polonia, Cehia şi Germania sunt la adăpost, faţă de România

„Ideea că minerii din România ar fi lăsaţi în voia sorţii, iar minerii din Polonia, Cehia şi Germania sunt la adăpost este o minciună populistă”, a transmis eurodeputatul român, şef de comisie în Paramentul European.
 
„Minerii trebuie să înţeleagă că probleme similare există peste tot în UE şi se rezolvă la fel în toată Uniunea”, a menţionat Buşoi, care a adăugat că aşa cum este în contact cu minerii şi autorităţile din Polonia şi alte ţări ale UE, le stă la dispoziţie sindicaliştilor şi autorităţilor locale din Valea Jiului.
 
„Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE şi nici din cauza UE. Cum Polonia are protecţie şi timp de tranziţie pentru minerii ei, aşa are şi România. Ideea că alte ţări îşi păstrează minele şi România le închide este o minciună populistă”, a scris europarlamentarul român într-o postare pe Facebook
 
Potrivit acestuia, industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa. În 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producţie de 65 milioane tone, faţă de 277 milioane tone în 1990. O scădere cu 80%.
 
Germania, Polonia, Cehia au aceleaşi probleme ca România şi toate ţările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluţii, „fac progrese lente şi plătesc costuri”, a spus eurodeputatul.
 
El a dat ca exemple ţările Germania şi Cehia, care au adoptat legea privind închiderea minelor anul trecut, dar închiderea propriu-zisă este programată peste 17 ani.
 
„Germania a deschis anul trecut în Datteln o mină care a provocat proteste mari şi din partea ecologiştilor şi a minerilor fără locuri de muncă.
 
În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii şi guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Şi Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiştilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”, a spus Buşoi.
 
„Nicăieri nu există o reţetă de succes”, concluzionează preşedintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare şi Energie din Parlamentul European. 
 
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat rezultatul negocierilor de luni cu liderii minerilor din Valea Jiului şi le-a cerut protestatarilor să renunţe la protest. Raluca Turcan le-a cerut celor 70 de mineri blocaţi în mină să iasă la suprafaţă, după ce Guvernul a anunţat plata salariilor. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici