Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ridicat de procurori de la locuinţa sa. Nicuşor Constantinescu: Mă tem că voi fi arestat

Percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa şi la locuinţa şefului instituţiei, Nicuşor Constantinescu, într-un dosar instrumentat de DNA. Nicuşor Constantinescu a fost ridicat de procurori de la locuinţa sa, în urma percheziţiilor. Vicepreşedinte CJ Constanţa susţine că procurorii au cerut acte privind eliberarea unor certificate de urbanism. Constantinescu, a declarat, înainte de a intra la Direcţia Naţională Anticorupţie, că se teme că va fi arestat.

Urmărește
3145 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ridicat de procurori de la locuinţa sa. Nicuşor Constantinescu: Mă tem că voi fi arestat

Nicuşor Constantinescu (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)

UPDATE 16:00 - Nicușor Constantinescu, la intrarea în sediul DNA: Mă tem că voi fi arestat

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost adus, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie, el declarând că se teme că va fi arestat.

"Nu ştiu pentru ce am fost adus, mi se va aduce la cunoştinţă", a spus Nicuşor Constantinescu, la intrarea în sediul DNA.

Întrebat dacă se teme că va fi arestat, preşedintele CJ Constanţa a spus: "Normal că mi-e frică".

Preşedintele CJ Constanţa a mai fost întrebat de jurnalişti dacă ar putea suporta regimul de detenţie, acesta spunând: "Eu suport orice".

UPDATE 14.08 - Vicepreşedinte CJ Constanţa: Procurorii au cerut acte privind eliberarea unor certificate de urbanism

Vicepreşedintele CJ Constanţa Cristinel Dragomir susţine că procurorii au cerut corespondenţa instituţiei cu Regia de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi din 2010 şi 2011, dar şi acte privind eliberarea avizelor la certificate de urbanism "pentru multe obiective".

"A fost prezentat un mandat de percheziţie la sediul Consiliului Judeţean Constanţa şi în acest moment comisari de la DNA Bucureşti primesc documentele solicitate. Este vorba despre documente referitoare sau corespondenţă cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi la RAJDP pe 2010 şi 2011 şi este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispoziţie", a declarat Cristinel Dragomir, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că la Consiliul Judeţean Constanţa nu este "haos" din cauza percheziţiilor, activitatea desfăşurându-se normal.

UPDATE 13:22 - Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ridicat de procurori de la locuinţa sa

Nicuşor Constantinescu a fost urcat de anchetatori într-o maşină a Jandarmeriei, el spunând că nu ştie de ce este ridicat şi dus la audieri.

"Nu ştiu de ce mă iau", a spus şeful CJ Constanţa.

De asemenea, anchetatorii au ridicat de la locuinţa lui Nicuşor Constantinescu mai multe cutii cu documente.

La ora transmiterii acestei ştiri, percheziţiile la locuinţa lui şefului CJ Constanţa s-au încheiat, însă continuă la sediul instituţiei.

Potrivit unor surse judiciare, cea de-a doua instituţie publică vizată de percheziţii este Direcţia Regională Drumuri şi Poduri.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii DNA - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

Astfel, miercuri, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, s-au făcut percheziţii în trei locaţii din municipiul Constanţa, între care şi două sedii ale unor instituţii publice.

"În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană", arăta DNA.

Procurorii beneficiază de sprijinul SRI şi al Brigadei Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

În 15 ianuarie, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului instituţiei şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o oră şi jumătate, iar la ieşirea din sediul instituţiei a declarat că va face plângere la Parchet pentru modul în care a fost ridicat, "ca un animal", de către procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz şi poliţie politică, el spunând că este "jignitor" ce s-a întâmplat.

Atunci, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arăta DNA.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanţa au anunţat, în 15 ianuarie, că Nicuşor Constantinescu are interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

O zi mai târziu, Nicuşor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanţa pentru întreruperea interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, cerere acceptată de procurorii anticorupţie, care au decis că acesta poate părăsi ţara până în 30 ianuarie, respectiv pentru o perioadă de 15 zile. Potrivit reprezentanţilor DNA Constanţa, Nicuşor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reieşit că suferă de o afecţiune severă şi este necesar să meargă la tratament la o clinică din străinătate. Ulterior, măsura de întrerupere a interdicţiei de a părăsi ţara a fost prelungită cu două zile faţă de termenul iniţial.

Tot în 16 ianurie, Nicuşor Constantinescu a solicitat Judecătoriei Constanţa ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru toată perioada de 30 de zile, pe motiv că suferă de "o boală gravă" şi trebuie să meargă la tratament în SUA, unde şi-a făcut programări la mai multe institute, el obţinând deja viza de la ambasadă. În 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara formulată de Nicuşor Constantinescu a fost respinsă de Judecătoria Constanţa, fără a mai exista o altă cale de atac.

Nicuşor Constantinescu a plecat în 23 ianuarie în Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigaţii medicale, el reîntorcându-se în ţară în 30 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici