Preşedintele Curţii de Apel Suceava: Au fost sesizate mai multe necorelări ale noilor legi penale. 63 de persoane aflate în închisoare ar putea fie eliberate sâmbătă

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a declarat, vineri, că au fost sesizate mai multe necorelări ale unor dispoziţii ale noilor legi penale, care trebuie clarificate, iar Guvernul sau Legislativul vor alege calea prin care vor adopta actul normativ în acest sens.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Curţii de Apel Suceava: Au fost sesizate mai multe necorelări ale noilor legi penale. 63 de persoane aflate în închisoare ar putea fie eliberate sâmbătă

Preşedintele Curţii de Apel Suceava: Au fost sesizate mai multe necorelări ale noilor legi penale

Andrieş a declarat, într-o conferinţă de presă, că practicienii au sesizat mai multe necorelări ale unor dispoziţii din noile legi penale.

"Este evident că aceste necorelări pot fi supuse atenţiei legiuitorului doar de către practicieni care cunosc cel mai bine modul în care aplicarea dispoziţiilor poate influenţa sau poate intra în contradicţie cu alte dispoziţii sau poate influenţa procesul penal", a spus preşedintele Curţii de Apel Suceava.

Ea a arătat că atât la Ministerul Justiţiei, cât şi la Consiliul Superior al Magistraturii au fost luate iniţiative cu privire la modificarea unor dispoziţii penale şi bineînţeles că se aşteptă să se rezolve aceste probleme apărute printr-un anumit act normativ.

"Guvernul sau Legislativul vor alege care este calea, dar sunt unele materii în care, într-adevăr, se impune luarea de urgenţă a unor măsuri care să clarifice anumite aspecte", a declarat Andrieş.

Ea a arătat că una din măsurile organizatorice cu privire la care sunt încă nelămuriri este dacă în cazul contestaţiilor împotriva încheierilor dispuse de către judecătorul de cameră preliminară sau şi cel de drepturi şi libertăţi se judecă de instanţa superioară în complet de un judecător sau în complet de doi judecători, întrucât legea nu distinge în momentul de faţă foarte clar, iar interpretările pot fi diferite.

"Nici nu a intrat în vigoare Codul Penal şi suntem deja în situaţia de a avea o practică neunitară cu privire la acest aspect", a spus Andrieş, care a arătat că majoritatea interpretărilor converg spre ideea că se va judeca de un complet format dintr-un singur judecător, iar aceasta este una dintre propunerile vizate de CSM cu privire la modificarea legislativă.

 

Suceava: 63 de persoane aflate în închisoare ar putea fie eliberate sâmbătă în baza noilor Coduri

Un număr de 33 de minori şi alte 30 de persoane majore ce execută pedepse în închisoare, pe raza Curţii de Apel Suceava, ar putea beneficia de prevederile noilor coduri, penal şi de procedură penală, şi să fie eliberaţi, sâmbătă fiind prevăzute şedinţe de judecată în aceste cazuri.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava, Maria Andrieş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, ţinând cont că noua legislaţie penală este mai permisivă pentru că se reduc pedepsele în mod considerabil pentru unele infracţiuni, la penitenciare au fost organizate comisii care au evaluat dosarele celor ce execută pedepse privative de libertate unde sunt cazuri în care pedepsele aplicate depăşesc maximul special prevăzut de noua legislaţie pentru infracţiunea respectivă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În aceste condiţii, se impune aplicarea obligatorie a noilor dispoziţii penale privind pedeapsa mai favorabilă, sens în care au fost sesizate instanţele de executare, respectiv Judecătoria Botoşani şi Tribunalul Botoşani, cu 180 de cazuri", a spus Andrieş.

Ea a arătat că, dintre acestea, 33 privesc fapte ce au fost comise de persoane care erau minore la data săvârşirii infracţiunii, iar noua lege penală pentru minori prevede că aceştia nu mai execută pedepse privative de libertate în penitenciar.

Totodată, alte 30 de persoane ar putea beneficia de punerea în libertate ca urmare a reducerii pedepsei în funcţie de noua lege penală, care este mai favorabilă, iar pentru restul ar putea să intervină cuantumul pedepselor în anumite circumstanţe pe care judecătorul cauzei le va avea în vedere.

"Pentru cele 30 de persoane şi pentru cei 33 de minori este necesar să organizăm activitatea în aşa fel încât să fie judecate dosarele cu prioritate. Deja dosarele au fost înaintate instanţelor şi au termen de judecată 1 februarie", a spus Andrieş.

Ea a arătat că restul dosarelor, unde nu se prevede o liberare imediată în cazul în care legea penală ar fi mai favorabilă, au primit termene de judecată pe 28 februarie.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a precizat că infracţiunile pentru care au fost condamnate aceste persoane vizează infracţiuni de viol, tâlhărie, înşelăciune, furt calificat, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, omor, vătămare corporală sau infracţiuni la Codul silvic.

"Mă refer, în special, la cele care au termen pe data pe 1 februarie, unde ar putea fi cazul punerii în libertate, în condiţiile în care pedeapsa pe care o execută depăşeşte maximul special prevăzut de noua lege penală pentru infracţiunea respectivă. Vorbim despre 33 de minori care au săvârşit faptele în timpul minoratului şi 30 de persoane adulte care au săvârşit fapte primind o pedeapsă care, în momentul de faţă, s-ar situa peste maximul prevăzut de lege pentru infracţiunea respectivă. Pentru minori sunt anumite măsuri educative pe care le primesc, iar executarea pedepselor se va face în centre de detenţie", a mai spus Andrieş.

Preşedintele Curţii de Apel Suceava a mai declarat că, în afară de aceste dispoziţii care vizează aplicarea legii penale mai favorabile şi care deja au fost pregătite, noile coduri aduc multe elemente de noutate, în materie penală cum ar fi, spre exemplu, renunţarea la aplicarea unei pedepse sau amânarea pronunţării unei pedepse, iar în materie procesual penală o nouă instituţie care apare este judecătorul de cameră preliminară, care se pronunţă cu privire la legalitatea actului de sesizare a instanţei, în speţă a rechizitoriului,  precum şi cu privire la legalitatea probelor administrate în timpul urmăririi penale.

"De asemenea, se aşteaptă ca noile coduri să conducă la o accelerare a procedurilor judiciare, procesele penale se aşteaptă să fie mai scurte decât până acum. Dispare obligativitatea celor două căi de atac, în sensul că apelul va fi calea ordinară de atac pentru toate infracţiunile, urmând ca recursul în casaţie care va fi prestat doar de ICCJ să poată fi exercitat doar în anumite cazuri prevăzute de lege", a mai declarat Andrieş, care consideră că noile dispoziţii reaşează procesul penal pe o altă dimensiune şi sunt dispoziţii care modernizează justiţia penală.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici