Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz: Marea Britanie trebuie să părăsească UE înaintea scrutinului europarlamentar din 2019

Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană înaintea alegerilor europarlamentare programate în primăvara anului 2019, afirmă preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, cerând Londrei să declanşeze cât mai curând procedura ieşirii din UE.

Urmărește
1352 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz: Marea Britanie trebuie să părăsească UE înaintea scrutinului europarlamentar din 2019

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz: Marea Britanie trebuie să părăsească UE înaintea scrutinului europarlamentar din 2019

Înaintea vizitei oficiale în Marea Britanie, unde se va întâlni cu premierul Theresa May, Schulz a declarat: "La Londra, voi sublinia că Parlamentul European preferă declanşarea cât mai curând a Articolului 50, o precondiţie pentru lansarea negocierilor".

Nu ar fi bine nici pentru Marea Britanie, nici pentru UE ca alegătorii britanici să voteze în scrutinul europarlamentar din mai 2019 în timp ce negocierile ar fi în curs, a explicat Schulz, citat de cotidianul The Independent.

"Viitorul acord între UE şi Marea Britanie trebuie să fie avantajos pentru ambele părţi şi trebuie să permită cooperarea bilaterală strânsă. Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană, dar va continua să fie un stat european cu valori şi interese geopolitice comune cu restul continentului", a adăugat Schulz.

"Voi reitera care sunt cele patru libertăţi ale pieţe unice europene - circulaţia bunurilor, a capitalului, a serviciilor şi a persoanelor; toate sunt la fel de importante", a insistat Schulz.

Sâmbătă, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a somat Marea Britanie să lanseze cât mai rapid procedura pentru ieşirea din Uniunea Europeană, pentru a se pune capăt situaţiei de incertitudine, avertizând că UE nu vrea să fie ţinută pe loc de Londra. "Nu vreau să intervin în situaţia politică britanică. Dar ar fi în interesul tuturor părţilor ca Marea Britanie să trimită cât mai curând scrisoarea de divorţ, pentru a nu prelungi fără a fi necesar perioada de incertitudine", a declarat Jean-Claude Juncker. Preşedintele CE a insistat că Uniunea Europeană nu îşi permite să fie ţinută pe loc pentru că Londra tergiversează activarea Articolului 50 al Tratatului Lisabona, care permite unui stat părăsirea comunităţii europene. "Atât timp cât Marea Britanie încă stă la masă cu noi, este normal să mâncăm cu plăcere împreună, dar, dacă preferă dieta, nu trebuie să afecteze apetitul nostru", a spus Juncker folosind un limbaj comparativ.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a semnalat că ar putea fi pregătită să lanseze procedura pentru ieşirea din Uniunea Europeană abia în ianuarie-februarie 2017, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu Theresa May săptămâna trecută, Donald Tusk a declarat: "Premierul May a fost foarte deschisă şi onestă cu mine. Mi-a declarat că este aproape imposibil să invoce Articolul 50 anul acesta, dar este foarte probabil să o poată face în ianuarie sau februarie 2017", a precizat Tusk. "Colegii noştri britanici au nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti de negocieri. Noi suntem bine pregătiţi pentru aceste negocieri şi am putea iniţia procedurile chiar şi mâine", a adăugat Tusk. Deşi cetăţenii britanici s-au pronunţat în iunie în favoarea ieşirii din UE, Guvernul Marii Britanii tergiversează iniţierea procedurii de părăsire a comunităţii europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici